Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

2020-07-27 11:17:17
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Öt alszerpapot szentelnek diakónussá augusztusban. Mindnyájan a Hajdúdorogi Főegyházmegyében teljesítenek majd szolgálatot. A szertartásokat Fülöp metropolita atya végzi.

Baranyi Károlyt 2020. augusztus 6-án, Úrszínváltozás ünnepén szentelik diakónussá. A 10:00 órakor kezdődő Szent Liturgia Debrecenben, az Attila téri Főszékesegyházban lesz.

Baranyi Károly 1987. augusztus 10-én született Budapesten, és Szigethalmon nőtt fel; itt végezte el az általános iskolát és Budapesten a középiskolát. Édesanyja felekezetének megfelelően görögkatolikusnak keresztelték, azonban a család a vallást nem gyakorolta, így a felnőtt korhoz közeledve gondolkodott el egyre mélyebben a hitén, illetve kereste az útját.  Saját felekezete megismeréséig sok lépcsőfokot megtéve jutott el. Először a hosszútávfutás közben szólította meg Isten, a teremtett természeten keresztül, majd egy cursillos hétvégén ébredt rá Krisztus egyedülállóságára.

Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szociális munkát majd Veszprémben hittudományt tanult, itt a Mosolygó Péter atyával folytatott beszélgetések erősítették hivatásában. Majd 2012-ben jelentkezett a görögkatolikus szemináriumba. Nyíregyházán végezte tanulmányait, közben egy év szociális munkát Angliában töltött idősgondozóként és fogyatékkal élők ápolójaként. Egy gyakorló évet pedig a debreceni cigánypasztorációs kollégiumban és a csapókerti parókián töltött. Július 4-én feleségül vette Dr. Bozi Szilviát, aki állatorvosként kutya- és macskapraxisban dolgozik. Diakónusi szolgálatát Makón teljesíti majd.

„Feleségemmel együtt bízunk abban, hogy segíthetünk másoknak is megtalálni a maguk útját Istenhez." 

Szaplonczay Mátét 2020. augusztus 8-án, szombaton a 10 órakor kezdődő Szent Liturgián szentelik diakónussá. Az ünnepi szertartás a máriapócsi bazilikában lesz. 


Szaplonczay Máté Nyíregyházán született 1989-ben. Élete első három évét Abaújszántón töltötte, onnan 1992-ben helyezték édesapját Szegedre, ahol azóta is teljesíti papi szolgálatát. Ennek köszönhetően az óvodát és az általános iskolát ebben a csodás alföldi városban járhatta ki. 12 évesen került Pannonhalmára, ahol hat év után érettségit szerzett. A középiskola után hivatástisztázás céljából végigzarándokolta az El Camino-t, majd néhány hónapig egy kórházban dolgozott, közben marketing- és reklámügyintéző OKJ-s végzettséget szerezett. A sikeres szemináriumi felvételi után Vácott töltötte a tanulmányait előkészítő évét római és görögkatolikus kispaptársaival. A papképzés Nyíregyházán folytatódott 2017 júniusáig, amikor teológiai baccalaureátust (akadémiai fokozat) szerezett. A szociális évét Szakolyban és Thessalonikiben töltötte. A szemináriumi évek során többször is volt lehetősége külföldi tanulmányúton, konferencián részt venni, többek közt Oxfordban, Barcelonában és Berlinben is. Végzett teológusként Fülöp érsek-metropolita atya Rómába küldte további tanulmányok céljából. A Görög Kollégium lakójaként tanulhatott a Pápai Keleti Intézetben három évig, melynek végeztével idén júniusban keleti kánonjogból licenciátusi fokozatot szerzett. Szolgálatát a Dunaújvárosi Parókia diakónusaként folytatja.

„A Jóisten kegyelme, szüleim odaadó szeretete, a szórvány papcsaládból hozott minta, nagymamáim szűnni nem akaró imádsága, a bencés atyáktól kapott értékek a pannonhalmi kamaszévek alatt, teológiai tanáraim nagyszerűsége és alázata, a számos pozitív papi példa, a püspök atyák féltő gondoskodása, testvéreim, kispaptársaim és barátaim biztatása, és főképp szerelmem, Anita türelmes és támogató szeretete, mind-mind segítettek hivatásom megerősödésében.  Áldd meg Uram mindazokat, akik oltárodhoz segítettek!”

Szaplonczay Márkot 2020. augusztus 9-én, vasárnap a 11 órakor kezdődő Szent Liturgián szentelik diakónussá. Az ünnepi szertartás a máriapócsi bazilikában lesz.

Szaplonczay Márk 1991. április 16-án született Nyíregyházán. Élete első másfél évét Abaújszántón töltötte, majd görögkatolikus papként szolgáló édesapját hivatása Szegedre szólította, így odaköltöztek. A középiskola első 5 évét a Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban töltötte, majd végül Szegeden érettségizett a Tömörkény István Gimnáziumban, ami után sikeresen felvételt nyert a Papnevelő Intézetbe. Az előkészítő évet a budapesti Központi Szemináriumban töltötte, a filozófiai és teológiai tanulmányokat Nyíregyházán végezte el, miközben a hittanár- nevelő tanár szakot is elkezdte. Loppiánóban, Cegléden, Budapesten, Taizében, Prágában, Boarbankhallban és Nápolyban töltött hosszabb-rövidebb időt önkéntesként. Így teljesítette szociális gyakorlatát, amelynek köszönhetően számos rendkívüli tapasztalattal lett gazdagabb. 2018-ban, a teológiai bacchalaureátus megszerzése (akadémiai fokozat) után Fülöp érsek-metropolita atya Rómába küldte két évre, hogy licenciátusi fokozatot szerezzen pasztorális teológiából a Pápai Szalézi Egyetemen.

Tanulmányai befejeztével 2020. július 10-én vette feleségül élete szerelmét, Dr. Szaplonczay Nikolettet (lánykori nevén Dr. Balogh Nikolett), aki háziorvosként helyettesít egy debreceni körzetben. Emellett a kiskorúak javítóintézetében alapellátó orvosként dolgozik, valamint Creighton cikluskövetési módszer oktatóként hivatásának érzi a női egészség- és termékenységtudatosság módszereinek minél szélesebb körben való megismertetését.

Egyházi szolgálatát a Nyíradonyi Görögkatolikus Egyházközség diakónusaként fogja elkezdeni.

„Hálás vagyok a Jóistennek mindenért. Köszönöm szeretett feleségemnek, hogy kitartóan mellettem áll, legdrágább szüleimnek és nagyszüleimnek a rengeteg törődést, támogatást és imádságot, két testvéremnek és barátaimnak, hogy végigkísértek ezen az úton. Fülöp metropolita atyának és minden elöljárómnak, valamint bölcs nevelőimnek és tanáraimnak, akik igyekeztek jobb embert és keresztényt faragni belőlem, és végül, de nem utolsó sorban mindenkinek, aki tanácsával, életpéldájával vagy imádságával az oltár felé segített az életemben.”

Kaskötő Miklóst 2020. augusztus 23-án, vasárnap a 10 órakor kezdődő Szent Liturgián szentelik diakónussá. Az ünnepi szertartás a hajdúdorogi első székesegyházban lesz.

Kaskötő Miklós Bertold 1994. május 6-án született Debrecenben. Hite, hivatása kibontakozásában sokat köszönhet felmenőinek és szülővárosának, Hajdúdorognak, ahol alap és középfokú tanulmányait is végezte. 2013-ban jelentkezett a Görögkatolikus Papnevelő Intézetbe. Szociális éve alatt a Nemzetpolitikai Államtitkárság által indított szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor Program ösztöndíjasaként tevékenykedhetett. Ennek köszönhetően a kárpátaljai Karácsfalván teljesíthetett szolgálatot. Meghatározó volt életében az ott töltött kilenc hónap, az ott szerzett sok tapasztalat. Diplomáját idén nyáron szerezte meg a Szent Atanáz Hittudományi Főiskolán. Feleségével, Sivadó Patríciával 2020 júliusában házasodott össze. Szentelése után a budapesti Rózsák terei parókián teljesít majd szolgálatot. 

„Hálás vagyok mindazoknak, akik hivatásom, életutam egyengetésében segítettek, imáikat, pártfogó támogatásukat most kezdődő szolgálatomra is szeretettel kérem.”

 

VEZETŐ HÍREK
Diakónussá szentelték Fehér Csongort

Nők számára szerveznek egynapos zarándoklatot

Jó cselekedetek által is megszentelődünk - Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren
 
AKTUÁLIS
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Diakónussá szentelték Fehér Csongort

Nők számára szerveznek egynapos zarándoklatot

Jó cselekedetek által is megszentelődünk - Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren
 
AKTUÁLIS
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020 class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában
Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában class=
 
Különleges zenei csemegével zárul a Görög Nyári Esté...
Különleges zenei csemegével zárul a Görög Nyári Esté... class=
 
Évfordulós zarándoklat Máriapócson
Évfordulós zarándoklat Máriapócson  class=