Élő hittel, szeretettel - gyermekeknek tartottak búcsút Máriapócson

Élő hittel, szeretettel - gyermekeknek tartottak búcsút Máriapócson

2019-05-13 09:27:46
Szerző: Nyíregyházi Egyházmegye - Polyákné Tóth Nóra, fotó: Polyákné Tóth Nóra
Máriapócs
Nyíregyházi Egyházmegye
Búcsú
NEK
A feltámadás örömhírét harsogta egyszerre több ezer gyermek a máriapócsi kegytemplom előtti téren Szocska A. Ábel nyíregyházi megyéspüspök kérésére május 11-én, a gyermekbúcsún.

Milyen messzire hangzik egy gyermek szájából, s hová hallatszik el a jelen lévő összes fiatal felkiáltásával: „Feltámadt Krisztus!” – e kísérlettel a gyermekek a sok-sok élmény mellett azt az egyszerű tényt vihették haza magukkal, hogy fontos jelenlétük a keresztény társadalomban, s hogy milyen mérhetetlen különbség van aközött, ha egy ember, vagy ha egy egész sokadalom cselekszik együtt: tesz hitet Krisztus mellett.

A 2019-es gyermekbúcsú, melyet a NEK jegyében rendeztek meg, a regisztrációk után egyfajta rövidített zarándokúttal kezdődött az egész metropólia területéről érkező gyermekek számára. A templomba való érkezéshez az idei mottót kibontó állomásokon és megannyi játékon keresztül vezetett az út.

A 100-150 fős nagycsoportokra bontott fiatal zarándokokat a megérkezés – a tematikus napban Sínai-hegyként szereplő – helyszínétől „Mózesek” vezették a kegytemplom, avagy az Ígéret földje felé. Útközben három megállónál dramatizált bibliai történeteket ismerhettek fel, vagy lehettek akár szereplői is azoknak a zarándokok.

A kánai menyegző, a csodálatos kenyérszaporítás és az utolsó vacsora az Eucharisztia titkának megértéséhez kulcsfontosságú jeleneteit a nagykállói Korányi Frigyes Görögkatolikus Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium drámatagozatos diákjai adták elő.

A kegytemplomhoz közeledve számtalan játékos feladatba, kreatív foglalkozásba kapcsolódhattak be a gyermekek, hiszen megdobálhatták a „bűnöket”, hittankvíz-automatával, óriáskirakóval, QR-kód játékkal – hogy csak párat említsünk a sok közül – nyerhettek apró finomságokat, tanulhattak csotkit kötni, festhettek, ragaszthattak: minden standnál gyermeknyelvre lefordított teológia, játékos hittan (arányban tartva az ügyességi és elméleti feladatokat) és vidámság várta őket.

A gyónási és értetkőzési lehetőséggel is sokan éltek ezen a napon, melynek legfontosabb mozzanata a templom előtti téren végezett Szent Liturgia volt. A szertartást dr. Papp Tibor főhelynök vezette, mellette kilenc paptestvér szolgált az oltár körül, köztük Szabó Tamás pasztorális helynök, aki a prédikációt tartotta.

A húsvéti időszak „győzedelmes himnusza” és köszöntő üdvözlése (Feltámadt Krisztus! – Valóban Feltámadt!) mellett a prédikáció elején Tamás atya kérésére a gyermekek azt is kimondták fennhangon, ami az ajándékba kapott karszalagjukon szerepelt: „Élő hittel, szeretetettel”. A nagyböjti szertartás, az előszenteltek liturgiájának három szava ugyanis az idei gyermekbúcsú mottójává vált. Ennek a mottónak az értelmezésével kezdte beszédét a helynök. „Ez az Úristen üzenete is: élő hittel és szeretettel hisz bennünk. A teremtésre, a létezésünkre, az egész életünkre a legtökéletesebb válasz, hogy az Isten hisz bennünk: a gyengeségeink, hibáink ellenére is szebb velünk a világ. Annyira hisz bennünk, hogy egészen közel akar jönni hozzánk: a szent Eucharisztiában a hozzánk érkező Isten ránk bízza magát, át akar ölelni. Az Isten minden szentáldozásban ezt mondja nekünk: hiszek benned, rád merem bízni magamat.”

Ahogyan az égi és földi édesanyánk, édesapánk, pedagógusunk, papunk, edzőnk, zenetanárunk: sokan fordulnak hozzánk bizalommal és hittel, amire szükségünk is van ahhoz, hogy bátrak és jók legyünk, hogy könnyebben átlendüljünk a nehézségeken – fűzte tovább a gondolatot az atya. Majd arra emlékeztetett, hogy az Isten belénk vetett hite és nekünk adott szeretete megsokszorozódik, ha továbbadjuk.

A szertartáson jelen volt Szocska A. Ábel megyéspüspök is, aki a liturgia végén köszönetet mondott az idei gyermekbúcsú szervezőcsapatának, mely a Nyíregyházi Egyházmegye Hitoktatási Irodájának munkatársaiból, katekétákból, papnövendékekből és az említett Korányi-iskola diákjaiból tevődött össze.   

A búcsúi alkalomra, amikor a teret játékok, vidám arcok és gyermekzsivaj töltik be, nem csak szervezett formában érkeztek hívek. A parókiák és oktatási intézmények csoportjai mellett családok is érkeztek, az egyik háromgyermekes apuka elmondása szerint ők a kicsi gyermekek miatt ezt a búcsút választják évről évre családi zarándoklatul.

Legvégül a szertartást követő körmenet a fatemplomhoz érkezett, ahol az egybegyűltek a templom köré állva, keresztet formálva integettek a drónnak egy élőkép erejéig.

VEZETŐ HÍREK
Az ember önmagát csak az Istenből eredeztetheti - a Missziós kereszt Debrecenben

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. szeptember 23-29.

Nyelvvizsgázz a Theolinguával!
 
AKTUÁLIS
Jézus-ima Debrecenben

Apák zarándoklata 2019

A Corpus Harsona Quartettel és Szokolay Dongó Balázzsal jön a Görög Zenei Esték 3. évada
 
VEZETŐ HÍREK
Az ember önmagát csak az Istenből eredeztetheti - a Missziós kereszt Debrecenben

A zsolozsma az egyház imádsága - 2019. szeptember 23-29.

Nyelvvizsgázz a Theolinguával!
 
AKTUÁLIS
Jézus-ima Debrecenben

Apák zarándoklata 2019

A Corpus Harsona Quartettel és Szokolay Dongó Balázzsal jön a Görög Zenei Esték 3. évada
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Az álmosdi egyházközségbe látogat Böjte Csaba párkere...
Az álmosdi egyházközségbe látogat Böjte Csaba párkere... class=
 
A Corpus Harsona Quartettel és Szokolay Dongó Balázzsal j...
A Corpus Harsona Quartettel és Szokolay Dongó Balázzsal j... class=
 
Még egy hétig lehet jelentkezni a Máriapócsra szervezett...
Még egy hétig lehet jelentkezni a Máriapócsra szervezett... class=
 
"Ha vízen kelsz át, én veled vagyok" - ismét úszóverse...
 
Újra asztalitenisz verseny Edelényben
Újra asztalitenisz verseny Edelényben class=
 
Apák zarándoklata 2019
Apák zarándoklata 2019  class=