Erdő Péter a premontrei rend jubileumi miséjén: Szent Norbert 900 éves öröksége ma is időszerű

Erdő Péter a premontrei rend jubileumi miséjén: Szent Norbert 900 éves öröksége ma is időszerű

2021-02-11 13:33:11
Szerző: Bodnár Dániel, fotó: Merényi Zita / Magyar Kurír
Budapest
Rendjük alapításának 900. évfordulóját ünneplik a premontreiek. Az alapító Szent Norbert és első követői 1121 karácsonyán tették le ünnepélyes fogadalmukat a nyugat-franciaországi Prémontré völgyében. A Magyar Premontrei Cirkária szervezésében február 10-én, Boldog Hugó apát emléknapján koncelebrált ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros Budapesten, a Szent István-bazilikában.

A rendalapítás évfordulóját a premontrei közösségek jubileumi évvel ünneplik, mely 2020. advent első vasárnapjától 2022. vízkereszt napjáig tart.

A hivatalos nyitóeseményre február 10-én, Boldog Hugó, az első premontrei apát  emléknapján, szerdán délelőtt került sor: a Magyar Premontrei Cirkária szervezésében mutatott be ünnepi hálaadó szentmisét a budapesti Szent István-bazilikában Erdő Péter bíboros, prímás a magyar premontreiek elöljáróival, Balogh Péter Piusz vikáriussal, gödöllői apáttal, Ullmann Péter Ágoston emeritus perjellel, Fazakas Zoltán Márton csornai apáttal, Fejes Rudolf Anzelm váradhegyfoki apáttal együtt – Isten áldását kérve a rend jövőjére.

A szertartáson celebrált még többek között Michael-August Blume pápai nuncius, Kocsis Fülöp hajdúdorogi görögkatolikus érsek-metropolita, Snell György esztergom-budapesti segédpüspök és Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát.

A szentmisén harmadrendi premontreiek, a rend intézményeinek és premontrei kötődésű települések képviselői is részt vettek.

A megjelenteket Ullmann Péter Ágoston emeritus perjel köszöntötte, kiemelve: a magyar Egyház és az egész Kárpát-medence kereszténysége a premontreiekkel együtt ad hálát a rend közel kilencszáz éves magyarországi jelenlétéért. Az emeritus perjel a megjelentek imáit kérte, hogy a premontreiek a többi szerzetesrenddel együtt továbbra is hatékonyan szolgálhassák a rájuk bízottak és az egész magyar nép földi boldogulását és üdvösségét.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédében hangsúlyozta: a magyarországi premontrei rend hazánk múltjának, jelenének és hisszük, hogy jövőjének is fontos része. Külön megköszönte a premontrei rend női és férfiágának is, hogy szociálisan rászoruló embereket ápolnak, gondoznak, egyben hitet adnak és irányt mutatnak a zarándokoknak és azoknak is, akik Istent keresik. Az államtitkár leszögezte: a magyarországi premontrei rend tevékenységére ma is jellemző az, amit az 1905-ben elhunyt csornai prépost, Kunc Adolf fogalmazott meg: „Istent és hazát szolgálni nemzeti nevelés által.” Erre óriási szükség van a mai világban is, amikor vannak a hitet és a kereszténységet rombolni akaró erők. Ezeket vissza kell utasítanunk. Be kell bizonyítanunk, hogy a kereszténység a másik embert szolgálja, és nem mások ellen cselekszik. Ebben a küzdelemben továbbra is számítunk a premontrei rendre, annak férfi- és női ágára egyaránt – mondta az államtitkár.

A hálaadó szentmiséről készült tudósítást teljes terjedelmében a Magyar Kurír oldalára kattintva olvashatják el.

 

VEZETŐ HÍREK
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázatot hirdet

Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a főiskolán

Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázatot hirdet

Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a főiskolán

Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Ataná...
Magyarországon egyedülálló képzés indul a Szent Ataná... class=
 
Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a...
Elbúcsúztatták a végzős hittanár szakos hallgatókat a... class=
 
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázato...
A debreceni Szent Efrém Görögkatolikus Óvoda pályázato... class=
 
Orbán Viktor: Magyarországon a kereszténység nem válasz...
Orbán Viktor: Magyarországon a kereszténység nem válasz... class=
 
Az Egyház előírásai felszabadítóak és ráterelnek min...
Az Egyház előírásai felszabadítóak és ráterelnek min... class=