Ferenc pápa a Rózsák terei görögkatolikus templomban

Ferenc pápa a Rózsák terei görögkatolikus templomban

2023-04-29 19:22:41
Szerző: Király András
Ferenc pápa
Kocsis Fülöp érsek
Metropólia
Orosz Atanáz püspök
Budapest
Vatikán
Szocska Ábel püspök
II. János Pál pápa 1991-es máriapócsi látogatása után másodszor látogatja meg Szent Péter utódja a magyar görögkatolikusokat: Ferenc pápa április 29-én a budapesti Rózsák tere Istenszülő oltalmáról elnevezett templomában imádkozott együtt a görögkatolikus hívekkel.

Több hetes lázas készülődés előzte meg ezt az emlékezetes, történelmi napot: a főváros első görögkatolikus templomába vártuk Ferenc pápát magyarországi látogatásának második napján. 

A Szentatya pénteken kevéssel 10 óra előtt szállt le a ferihegyi repülőtéren, ahol az állam és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia képviselői, köztük Fülöp metropolita fogadta.

A 41. apostoli útjára érkező egyházfő ezt követően a Várba utazott, ahol Novák Katalin köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett fogadta, majd a Sándor-palotában folytatták a látogatást, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány tagjaival találkozott. Ezután a Karmelita kolostorban folytatódott a hivatalos állami fogadás, ahol az állami hatoságok és diplomáciai testület képviselőivel találkozott a Szentatya.Délután öt órakor a Szent István-bazilikában a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal és szerzetesekkel találkozott, ahol papok és szerzetesek tettek tanúságot hivatásukról. A tanúságtevők között volt Kondás Sándor görögkatolikus áldozópap is. A találkozó végeztével a Szentatya a tőle megszokott közvetlenséggel érintkezett az atyákkal, a bazilika előtti téren pedig bement a hívek közé, és velük is találkozott.

Szombaton reggel Ferenc pápa a nunciatúra épületében fogadta Hilárion ortodox metropolitát, majd meglátogatta a Vakok Boldog Batthyány-Strattmann László-otthonát, hogy kifejezze együttérzését a legrászorultabbak iránt. Az otthon lakói zenés műsorral és ajándékokkal várták a Szentatyát, és megtanulták a miatyánkot latinul, hogy együtt imádkozhassák vele.

Tíz órakor Ferenc pápa a Rózsák tere római katolikus templomába érkezett, ahol szegényekkel, menekültekkel, cigány közösségekkel találkozott és tanúságtételeket hallgatott meg. Hitéről tett tanúságot Kanalas Brigitta máriapócsi édesanya is.
 

A Szentatya ezután érkezett az Istenszülő oltalma görögkatolikus templomba, hogy kifejezze közelségét a görögkatolikus egyház felé. Vele tartottak a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai, Erdő Péter bíboros, Michael Wallace Banach apostoli nuncius, Claudio Gugerotti, a Keleti Egyházak Dikasztériumának prefektusa, és számos vatikáni érsek, bíboros.

A templom előtt kispapjaink várták az egyházfőt, akit Fülöp metropolita és Jaczkó Sándor parókus atya köszöntött. A templomban Atanáz püspök vezetett akathisztoszt, melyet a Bubnó Tamás Liszt-díjas karnagy vezette kórus vezetésével énekeltek a hívek.

A Szentatya ebbe az imádságba kapcsolódott be, miközben helyet foglalt a szentély előtt fölállított trónon. Ekkor köszöntötte őt Keresztes Szilárd püspök, Atanáz püspök és Ábel püspök, majd Fülöp metropolita mondta el köszöntőjét, melyben örömét fejezte ki, hogy a pápa jelenlétével megerősíti, hogy a katolikus egyház egyenértékű tagjai vagyunk.

A Görögkatolikus Metropólia ajándékát Nyirán János diakónus öt gyermeke adta át Ferenc pápának: egy Lesku Máté debreceni kántor által készített arany és fehér színű csotkit, melyet Fülöp metropolita Ferenc pápa csuklójára adott. A Szentatya egy díszes kelyhet adott ajándékul.

A Rózsák terei parókia a templom Patrona Hungariae-oltárképének kicsinyített mását, és a Szentatya születési évében, 1936-ban készült, azóta bontatlan tojaki aszút ajándékozott Ferenc pápának, tudva, hogy a Szentatya rajong a borok királyáért.

Az ajándékok átadása után Ábel püspök püspöki keresztet adott a pápa kezébe, Fülöp metropolita pedig epitrachéliont adott rá, így imádkoztuk el a békesség ekténiát, majd Ferenc pápa latinul adott áldást a jelenlévőkre, és elbúcsúzott, mi pedig jól ismert húsvéti tropárunkkal búcsúztattuk.
 

A templomból kifelé jövet megáldotta a gyermekeket, a híveket, és külön köszöntötte Virányi György atyát, aki ugyan már nem lát, de bizonyosan mélyen belevésődött a találkozás.

A templomot elhagyva Ferenc pápa köszöntötte és megáldotta kispapjainkat, akik közül többen kezet is fogtak a Szentatyával. A pápai fehér Fiat már várta az idős egyházfőt, aki azonban jelezte, hogy a téren várakozó görögkatolikus hívekkel is találkozni szeretne, a kordon mögött állók legnagyobb örömére. Sokaknak nyílt lehetősége egy pápai kézfogásra, áldásra, rövid találkozásra.

A Szentatya távozását követően a templomban folytatódott az akathisztosz szertartása, melyet a kordonok megnyitása után a templomba özönlő hívekkel együtt már több százan énekeltünk.

Rövid, de megerősítő és életreszóló találkozás volt ez Ferenc pápa részéről velünk, görögkatolikusokkal.

A pápal görögkatolikus templomunkban tett látogatását teljes egészében visszanézheti IDE KATTINTVA.

 

A görögkatolikus közösség látogatásáról készült képeket Király András és Vándor Ilka készítette, az azt megelőző események képeit a Magyar Kurír munkatársai, Merényi Zita és Lambert Attila.

VEZETŐ HÍREK
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban

Találkozás a föltámadottal

Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban

Találkozás a föltámadottal

Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
 
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
 
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
Találkozás a föltámadottal
Találkozás a föltámadottal
 
Ne a feladat nehézségét, hanem a lehetőségnek az öröm...
Ne a feladat nehézségét, hanem a lehetőségnek az öröm...
 
Keleti teológia: végéhez ért a hat féléves előadás-...
Keleti teológia: végéhez ért a hat féléves előadás-...