Fókuszban a Budapesti Helynökség a BonumTV-ben

Fókuszban a Budapesti Helynökség a BonumTV-ben

2019-10-03 16:06:58
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Budapest
Hajdúdorogi Főegyházmegye
GrFC
Az Istenszülő oltalma ünnepén október 1-jén a BonumTV "Délelőtt" c. műsorában minden a Görögkatolikus Egyházról, azon belül is a Hajdúdorogi Főegyházmegye Budapesti Helynökségéről szólt. Keszey Judit műsorvezető az újonnan megalakult dél-budai szervezőlelkészségről, oktatási intézményeink működéséről és a görögkatolikus tradíciókról kérdezte a vendégeket.

A BonumTV Szent II. János Pál pápa útmutatását követve kívánja használni a modern kommunikációs lehetőségeket, hogy a huszonegyedik század embere ismét rátaláljon az Evangélium Örömhírére.

A BonumTV figyelmet fordít a hétköznapinak tűnő, mégis létfontosságú problémákra és kérdésekre, de megjelenik tartalmai között a család, a gyereknevelés és a közösség témakörén túl többek között az életmód, az egészség és a zöld tartalmak is. Az első olyan televíziós társaság Magyarországon, amely vállalja a katolikus, keresztény érték közvetítését műsoraiban.

A „Délelőtt” c. műsor október 1-jei élő adásában hat témakörre bontva beszélgetetett a műsorvezető vendégeivel.  

Elsőként a dél-budai szervezőlelkészségről volt szó. Kocsis Fülöp érsek-metropolita július 1-jei hatállyal nevezte ki az addig a Budai Görögkatolikus Parókián segédlelkészként szolgáló Kocsis Tamást az újonnan alapított dél-budai szervezőlelkészség szervezőlelkészévé. Keszey Judit műsorvezető a megalapítás előzményeiről kérdezte Tamás atyát, aki örömmel mesélte, hogy a hívek igénye volt ez és különféle csoportokra építve kezdik meg működésüket. Simon Róbert egyházközségi képviselő tag pedig arról beszélt, hogy világi oldalról hogyan segítik azt a folyamatot, hogy minél élőbb legyen szervezőlelkészség.

Örömhírvétel néven nyitotta meg kapuit Budapest első görögkatolikus óvodája 2019. szeptemberében. Az intézmény a főváros szívében a Bezerédj utca 16/A alatt található.  Intézmény vezetőjét, Kolláth Ágnes arról mesélt, hogy milyen előzményei voltak a megalakulásnak. Régi igény volt ez a budapesti görögkatolikus hívek körében, de természetesen más felekezetű családok gyermekeit is várják ide. Mottójuk: szeretetben, a szeretetre nevelés, hogy miért ide kattintva kiderül.

Petőné László Katalin a Leövey Klára Görögkatolikus Gimnázium intézményvezető-helyettes és Kacsóh Nikol 11. osztályos tanuló is a műsor vendégei voltak. 1948 óta működik az első sorban közgazdaságot oktató iskola, ami 2007. szeptember 1-je óta tartozik a Görögkatolikus Egyház égisze alá. A Leövey volt Budapest első görögkatolikus oktatási intézménye. Nem csak a közösség, hanem a képzés színvonala miatt is érdemes ide járni – hangsúlyozta a beszélgetésben a két vendég.

Jaczkó Sándor helynök atya volt a következő beszélgetőpartner, aki az óvoda és az iskola lelkészeként egyebek mellett arról beszélt, miként lehet a gyermekek, fiatalok hitéletét még jobban elmélyíteni, pályaválasztásukat támogatni. A vele készült beszélgetést ide kattintva lehet megnézni.  

Somogyi Dorottya és Janka György a 2015-ben megalakult Görögkatolikus Fiatalok Clubját, azaz a GrFC-t mutatta be részletesen. Összefoglalták, hogy miért jó ehhez a közösséghez tartozni, milyen programokkal várják a görögkatolikus egyetemistákat. De arról is szó esett, hogy mennyire „trendi” manapság a katolikus értékrend. A GrFC szervezőivel készült interjú itt nézhető vissza.

Keszey Judit utolsó beszélgetőpartnere Dr. Cselényi István, nyugalmazott görögkatolikus lelkész volt. István atya a görögkatolikus Szent Liturgiába, illetve az egyházi év menetébe avatta be a kedves nézőket. A vele készült beszélgetést is vissza lehet nézni ide kattintva.

VEZETŐ HÍREK
2020.07.05. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Papnék lelkigyakorlata Máriapócson

Te már regisztráltál a 22+ zarándoklatra?
 
AKTUÁLIS
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúra" turisztikai látogatóközpontot

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
2020.07.05. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Papnék lelkigyakorlata Máriapócson

Te már regisztráltál a 22+ zarándoklatra?
 
AKTUÁLIS
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúra" turisztikai látogatóközpontot

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Jézus-ima nap Hajdúdorogon
Jézus-ima nap Hajdúdorogon class=
 
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a "Hit és kultúr...
Július 5-én áldják meg ünnepélyesen a
 
Liturgikus zenei tábor Debrecenben
Liturgikus zenei tábor Debrecenben class=