Görögkatolikus római zarándoklat

Görögkatolikus római zarándoklat

2019-02-18 13:57:47
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szabadidő
2019. május 11-17 között szervez a Via Sacra zarándok utazási iroda zarándokutat Olaszországba, mely során Róma mellett Padovát, Orvietot, Assisit és Aquileia-t is érinteni fogják a résztvevők.

Részletes programleírás 

1. nap: Indulás Budapestről a reggeli órákban, utazás az M7 – Tornyiszentmiklós (határ) útvonalon, Szlovénián keresztül Olaszországba. A kora délutáni órákban zarándoklatunk első állomásaként látogatást teszünk Szent Antal városában, Padovában. A Prato della Valle téren keresztül a Szent Antal bazilikához sétálunk, mely a szent sírja felett épült. Felkeressük az Ereklye kápolnát, melyben a híres prédikátor épen maradt nyelvét őrzik, majd Szent Liturgián veszünk részt. Szabadprogram után a Padova környéki szálláshelyünkre utazunk (1 éj).

2. nap: Folytatjuk utunkat Róma felé. Útközben felkeressük a hangulatos Orvietot. Siklóval érkezünk a városba, melynek dómját Olaszország egyik legnagyszerűbb katedrálisaként tartják számon. A templomban őrzik azt az oltárkendőt, melyre a bolsenai Oltáriszentség csoda során csöppent vér az ostyából. Szent Liturgia után a késő délutáni órákban folytatjuk zarándokutunkat és Rómába utazunk (4 éj).

3. nap: Egész napos zarándoklat során fedezzük fel az Örök Várost. Napunkat az ókeresztény földalatti temetkezési helyen, a Szent Callixtus katakombánál kezdjük. Innen a Falakon kívüli Szent Pál bazilikához utazunk. A Pál apostol sírja fölé épült székesegyház egy csodálatos XIII. századi apszismozaikot, egyedülálló pápai mozaik arcképcsarnokot és a város egyik legszebb kerengőjét rejti. Délután egy hosszú séta keretében fedezzük fel az ókori Róma emlékeit, majd a barokk belvárost. Elsőként kívülről megtekintjük a Colosseumot, majd elhaladunk a Forum mellett és betérünk Szent Péter és Szent Pál börtönébe. Ezután a Capitolium dombon álló Santa Maria in Aracoeli templomhoz érkezünk, melyben azt a csodatevő kis Jézus szobrot láthatjuk, melyet a hagyomány szerint a Getszemáni kert egyik fájából faragtak. Innen Róma egyetlen gótikus templomához, a Santa Maria Sopra Minervához megyünk, ahol Sienai Szent Katalin sírját találjuk. A közelben felkeressük az antik Róma legnagyszerűbb emlékét, a Pantheont, majd a Trevi kút érintésével a Spanyol lépcsőhöz sétálunk. Napunk befejezéseképpen a Sant Atanasio dei Greci görögkatolikus templomban Szent Liturgián veszünk részt.

4. nap: Korai reggeli után napunkat a kereszténység legnagyobb templománál, a Szent Péter bazilikánál kezdjük. A Szent Péter apostol sírja fölé emelt székesegyházban 8 órától szentmisén veszünk részt a Magyarok Nagyasszonya magyar kápolnában. Majd tiszteletünket tesszük Szent II. János Pál pápa sírjánál, felkeressük Michelangelo mesterművét, a Pietát és a grandiózus kupola alatt álló, Bernini baldachinjával díszített pápai oltárt. Szabadprogram után a Vatikáni Múzeumok meglátogatására indulunk. A világ egyik legjelentősebb műkincsgyűjteményét végigjárva érünk a Sixtusi kápolnába, amelyet Michelangelo elragadó freskói díszítenek.

5. nap: Reggel a Szent Péter térre utazunk, ahol – amennyiben a Szentatya Rómában tartózkodik – részt veszünk a pápai audiencián. Ferenc pápa katekézisének meghallgatása után a Santa Maria Maggiore (Havas Boldogasszony) bazilikához vezet zarándokutunk, ahol Jézus jászol ereklyéjét és a Salus populi romani Mária kegyképet őrzik. A Lateráni Szent János bazilikánál folytatódik programunk, mely a legmagasabb rangú pápai bazilika. A pompás székesegyházban őrzik a pápai trónt, a főoltár legfőbb kincsei pedig Szent Péter és Szent Pál apostolok ereklyéi. A közelben felkeressük a Szent Lépcsőt, melyen a hagyomány szerint Jeruzsálemben Jézust Pilátus elé vezették, majd a közeli Santa Croce in Gerusalem templomhoz sétálunk. A templomban őrzik a Szent Kereszt három kis darabját, melyeket Szent Ilona talált meg Jeruzsálemben.

6.. nap: Elbúcsúzunk Rómától, majd Szent Ferenc városába, Assisibe utazunk. Itteni zarándokprogramunkat a Szent Klára bazilikánál kezdjük, ahol a ferences rend női ágának alapítója, Szent Klára és testvére Szent Ágnes nyugszik, valamint itt őrzik azt a feszületet, mely Szent Ferenchez szólt. A hangulatos óvároson keresztül érkezünk a Szent Ferenc bazilikához, melyet Giotto freskói díszítenek, kriptájában pedig Ferenc testvér sírját őrzik. Szent Liturgia, majd szabadprogram után a délutáni órákban a Padova környéki szálláshelyünkre utazunk (1 éj).

7. nap: Napunkat Aquileiában kezdjük, mely egykor a Római Birodalom jelentős kikötővárosa volt. A Szent Liturgiában hálát adunk zarándoklatunkért. A pompás mozaikokkal díszített kora keresztény bazilika megtekintése után zarándoklatunk utolsó állomásaként Foglianóba utazunk, ahol az I. világháborús osztrák-magyar katonai temetőben koszorúzással emlékezünk az elesett hősökre. Hazautazás Szlovénián keresztül a Tornyiszentmiklós (határ) – M7 útvonalon. Érkezés Budapestre az esti órákban.

 

Még több részlet és jelentkezés az útra ide kattintva 

VEZETŐ HÍREK
2019.05.26. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Riport a Szent István-bazilikában megtartott görögkatolikus napról

Csíksomlyói pápalátogatás - Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket
 
AKTUÁLIS
Jézus-ima Debrecenben, kivételesen csütörtökön!

Az erdélyi pápalátogatás részletes programja

Ferenc pápa Balázsfalván avatja boldoggá a hét román görögkatolikus vértanú püspököt
 
VEZETŐ HÍREK
2019.05.26. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Riport a Szent István-bazilikában megtartott görögkatolikus napról

Csíksomlyói pápalátogatás - Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket
 
AKTUÁLIS
Jézus-ima Debrecenben, kivételesen csütörtökön!

Az erdélyi pápalátogatás részletes programja

Ferenc pápa Balázsfalván avatja boldoggá a hét román görögkatolikus vértanú püspököt
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat  class=
 
Kerékpárral a Fekete Madonnához - zarándoklat Częstocho...
Kerékpárral a Fekete Madonnához - zarándoklat Częstocho... class=
 
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó...
Liturgikus zenei tábort szervez a Görögkatolikus Metropó... class=
 
Pappá szentelik Troszt Mátét
Pappá szentelik Troszt Mátét  class=
 
Jézus-ima találkozó a Panágiában
Jézus-ima találkozó a Panágiában class=
 
Ferenc pápa Balázsfalván avatja boldoggá a hét román g...
Ferenc pápa Balázsfalván avatja boldoggá a hét román g... class=