Hit és kultúra - turisztikai látogatóközpont épül a Főszékesegyház szomszédságában

Hit és kultúra - turisztikai látogatóközpont épül a Főszékesegyház szomszédságában

2019-05-23 15:16:51
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Új turisztikai látogatóközpontot épít a Hajdúdorogi Főegyházmegye és Debrecen önkormányzata az Attila téren. A 360 négyzetméter alapterületű épület alapkövét 2019. május 23-án helyezték el. A beruházás 195 millió forintból valósul meg, a költségekhez Debrecen önkormányzata pályázati forrásból 70 millió forinttal járul hozzá.

Az 1910-ben egyházi, állami és városi összefogásból felépült Attila téri Istenszülő oltalma görögkatolikus templom a városrész egyik meghatározó épülete. A templom melletti telken épülhet fel az a turisztikai látogatóközpont, amely egyaránt segít megismerni a debreceni görögkatolikusok történetét és szolgál találkozóhelyül a gyülekezet számára.

Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya köszöntő gondolataiban arról beszélt, hogy amióta ismeri a debreceni közösséget, látja és érzékeli, hogy napról-napra fejlődik. Szépen megmutatkozik ez abban, ahogy megtöltik a templomot vagy amilyen lelkesedéssel vesznek részt programjaikon. Ennek a folyamatos fejlődésnek egy mozzanata az alapkő lerakása – hangsúlyozta a főpásztor, majd hozzátette, hogy a végeredmény nagyságát nézve csak egy apró állomás a mai, de az ilyen apróságokon, részleteken sok minden múlik, ha úgy tetszik, ezeken keresztül épül fel az egész életünk.

„Valójában az Isten teremtő munkájának vagyunk a munkatársai, részesei és csodálói. Az egész teremtés így épül föl: alig észrevehetően fejlődik a virág, nem látjuk, hogy nő a fű, sűrűsödik az erdő…és ez az egész teremtett világnak a folyamatára érvényes. Bízzunk abban, hogy a változás, a fejlődés, aminek részesei vagyunk beleilleszkedik az Isten alkotó tervébe.” – mondta Fülöp metropolita atya. Végezetül Isten áldását kérte a beruházásra és arra, hogy a görögkatolikus közösség gyarapodása Debrecen fejlődéséhez hasonló mértékű legyen.

Debrecen önkormányzata minden olyan egyházi fejlesztést támogat, amely a debreceniek mindennapjait teszi jobbá vagy növeli a város ismertségét. A látogatóközponttal az Attila téren elkezdődhet egy görögkatolikus negyed kialakítása ugyanúgy, ahogy létezik református negyed a Nagytemplom környezetében vagy római katolikus központ a Szent Anna utcán – hangsúlyozta Papp László. A polgármester elmondta, jól eső érzés számára, hogy az önkormányzat anyagilag is tudja a közösség fejlődését támogatni. Ez Debrecenben különösen fontos, hiszen 2015 óta a Görögkatolikus Metropólia megalakulásával a megyeszékhely a nemzet életében egy igazi erős keresztény központtá vált.

A kétszintes épület földszintjén turisztikai kiállítóteret alakítanak ki, ez lesz az épület központi helyisége. A földszinten emellett a központot kiszolgáló adminisztratív helyiségeket és szociális blokkot helyezik el. Az emeleten a gépészet mellett egy osztatlan nagyobb tér is lesz. A belső udvaron parkolók, valamint a gyerekek számára egy kisméretű játszótér/játszósarok is megépül.

„Egy olyan turisztikai célpontot tervezünk létrehozni, amely által Debrecen még sokszínűbbé válik és a helyi közösségek, alkotók is lehetőséget kapnak arra, hogy alkotásaikat, munkáikat, tehetségüket széleskörben megmutathassák.” – részletezte a beruházást Kapin István parókus atya.

A látogatóközpont létrehozásával egy XXI. századi modern elemekkel működő, látogatóbarát turisztikai célponttal bővülne Debrecen város nevezetességeinek palettája, így téve még vonzóbbá a várost turisztikai szempontból is.

A Hit és kultúra címet viselő uniós pályázaton Debrecen önkormányzata 70 millió forintos támogatást nyert a beruházáshoz, amelyet a görögkatolikusok további 125 millió forinttal egészítenek ki. A turisztikai látogatóközpont a tervek szerint 2020 májusára készül el.

 

VEZETŐ HÍREK
Ikonosztázszentelés Gödöllőn

Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben

Keleti teológia, bizánci lelkiség - előadássorozat és képzés tájékoztató
 
AKTUÁLIS
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is 72 óra kompromisszumok nélkül
 
VEZETŐ HÍREK
Ikonosztázszentelés Gödöllőn

Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben

Keleti teológia, bizánci lelkiség - előadássorozat és képzés tájékoztató
 
AKTUÁLIS
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is 72 óra kompromisszumok nélkül
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is...
 
Ikonosztázszentelés Gödöllőn
Ikonosztázszentelés Gödöllőn class=
 
Hódolat a Szent Szűz előtt - Nektaria Karantzi görög é...
Hódolat a Szent Szűz előtt - Nektaria Karantzi görög é... class=
 
Keleti teológia, bizánci lelkiség - előadássorozat és ...
Keleti teológia, bizánci lelkiség - előadássorozat és ... class=
 
Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben
Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben class=
 
Elmarad az országos cigánypasztorációs konferencia
Elmarad az országos cigánypasztorációs konferencia  class=