Hitben, szeretetben való növekedést szeretnénk átadni - a Főegyházmegye fenntartásába került a dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola

Hitben, szeretetben való növekedést szeretnénk átadni - a Főegyházmegye fenntartásába került a dunaújvárosi Gárdonyi Géza Általános Iskola

2020-09-11 11:12:11
Szerző: és fotó: Hekler Melinda / Hajdúdorogi Főegyházmegye
Oktatás
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Fülöp érsek-metropolitának két nyomós indoka is volt, hogy Dunaújvárosba látogasson. Gőzerővel épül a templom, és a szakmai sikereiről ismert Gárdonyi Géza Általános Iskola ettől a tanévtől a görögkatolikus egyház fenntartásába került.

Talán egyre inkább köztudott, hogy bár görögkatolikus egyházunk hívei hazánk észak-keleti térségében élnek nagy számban, de az elszármazottak révén más országrészekben is jelentős számú szórványközösségek vannak. Nincs ez másképp Dunaújvárosban sem, ahol az elmúlt évtizedben szépen fejlődött az egyházközség Kovács István parókus atya vezetésével. Mára olyannyira sok lett a hívő, hogy szükség volt templom építésére is. A nap első programjaként Fülöp atya erre az építkezésre látogatott el, érdeklődéssel nézte végig kívül-belül, hol tartanak a munkálatok, és igyekezett tisztázni a kivitelezőkkel és a helyiekkel néhány fontos részletet. 

A dunaújvárosi út másik apropóját egy iskolaszentelés adta. A Hajdúdorogi Főegyházmegye köznevelési intézményhálózatának bővítését koncepcionálisan tervezi azokon a településeken, ahol a (szórvány) közösségek megerősödnek. Kocsis Fülöp metropolita atya elérkezettnek látta az időt, hogy egyházunk szolgálatát, mint iskolafenntartó is megerősítse Dunaújvárosban, ezért a Gárdonyi Géza Általános Iskola fenntartói jogának átvételét kezdeményezte. Ez minden szükséges támogatást megkapott, a hatósági folyamat jogszerűen lezajlott, az iskola 2020 szeptember 1-től Gárdonyi Géza Görögkatolikus Általános Iskola néven, a város második egyházi köznevelési intézményeként folytatja működését. 

Természetesen az intézménybe nem csak görögkatolikus gyerekek fognak járni, a görögkatolikus egyház vállalja a jövőben is az iskola jelenlegi beiskolázási körzetéből származó tanulók fogadását, de a keresztény értékek iránti elköteleződés feltétele lesz az iskolai felvételnek a továbbiakban.

Milyen iskola a Gárdonyi? 

Az intézményt 239 tanulóval, 20 fős nevelőtestülettel és 7 egyéb munkakörben foglalkoztatott alkalmazottal vette át a görögkatolikus egyház. Az intézmény értékálló hagyományait megtartva – táncművészet, labdajátékok – tervezik kiépíteni annak új, görögkatolikus arculatát. A diákok nagy izgalommal várták az érsekségi különítményt, Fülöp atya már az udvaron elvegyült közöttük, kérdezgette őket és elmagyarázta nekik azt is, hogy köszönnek a görögkatolikusok, de persze a szemfülesebb gyerekek már zengték előre, hogy Dicsőség Jézus Krisztusnak. 

Az aulában színvonalas műsor fogadott minket, ahol a diákok bemutatták szeretett iskolájuk értékeit. Főszerepet kapott a tánc és a lábtoll labda, amely bámulatba ejtette a jelenlévő papokat, akik nagy örömmel fogadták el a bemutató műsor végén a diákoktól ajándékba kapott lábtollat is. 

Ez a különleges sport a távol keleten, Kínában 3000 éves múltra tekint vissza. Hazánkban 1993-ban rendezték meg az első versenyt, majd hamarosan megalakult Újszászon a magyar lábtoll-labda szövetség, amihez a Gárdonyi is csatlakozott immár két éve. A szövetség elnöke is szívesen jön az iskolába, hiszen egy nagyon lelkes, folyamatosan bővülő csapatot talál itt – meséli az edző, testnevelő tanár. 

A közeljövőben két országos szintű versenyt fognak rendezni az iskolában. Ha a járványhelyzet erre lehetőséget ad, október 10-én a Gárdonyi ad majd otthont az országos lábtoll labda bajnokságnak is. A lábtoll-labda mindössze 15 gramm súlyú és 15 cm magas, legjobban egy tollaslabdára hasonlít, de libatollból készül, és öt-hét papírkorong teszi lehetővé, hogy jól rugózzon. A lelkes tanulók különböző látványos gyakorlatokat mutattak be vele, de csapatjátékban is játszható, olyankor a háló felett kell átrúgni az ellenfél térfelére a labdát úgy, hogy az ne tudja visszaadni. 

A gárdonyis diákok nemcsak lelkesen űzik ezt a sportot, de sikeresek is benne: ide jár az országos ranglista tizedik helyezettje, és az országos diákolimpia bronzérmese is, ezen felül csapatban a Kárpát-medence kupán és az Országos Bajnokságon is ezüstérmet szerzett az iskola. A Gárdonyi lábtoll-labdásai is bekerülnek majd a Dunaújvárosi Labdarúgó Szövetség közeljövőben megalakuló speciális sportok bizottságába.

A tánc sem kevésbé sikeres sport 

Ezt mi sem bizonyítja jobban, minthogy tavaly felvettek egy diákjukat a Balettintézetbe, meséli a lelkes táncpedagógus.

A gyerekek különböző koreográfiákkal kedveskedtek az ide érkező vendégeknek, valóban nagyon ügyesek, és sokszor lehetetlennek tűnő mozdulatokat is játszi könnyedséggel valósítottak meg. 

Az iskola megáldása

Kovács István dunaújvárosi szervezőlelkész elmondta, az érsekség kezdeményező szeretetét mutatja, hogy érsek atya eljött, hogy megáldja az intézményt. „Azért fogunk imádkozni, hogy a Lélek legyen jelen az épületben, összetartás uralkodjon, és ne széthúzás. A tantestülettel nagy vágyunk, hogy fantasztikus dolgokat érjünk el együtt. Jó érzés, amikor már a másik nézéséből tudjuk, milyen napja van, van-e problémája, tudunk-e segíteni rajta. A gyerekekkel is ezt szeretnénk elérni” – mondta István atya. 

Az iskola megáldása

Fülöp érsek-metropolita atya felvezette a gyerekeknek a szentelési szertartást: „Amikor most imádkozni fogunk, kérjük az Istent, a Mindenhatót, aki megteremtette ezt az egész világot, megalkotott, létrehívott egyenként minket, hogy jöjjön el, legyen itt, a jelenlétével töltse be és szentelje meg ezt az iskolát, a tornatermet, a tantermeket, a báltermet, az udvart.”

„Azt a titkot elárulom nektek, hogy eddig is itt volt a Jóisten – folytatta. Mert nincs olyan hely a világon, ahol ne volna jelen, de ezt nem mindenki tudja. Attól kezdve, hogy a Gárdonyi egyházi, görögkatolikus iskola lesz, csak annyi változik, hogy lassan megértjük, felfedezzük, hogy mit jelent tudni az Isten jelenlétéről.”

Mi emberek nem tudjuk pontosan mekkora Isten szeretete és az ereje, ezeket folyamatosan fedezzük fel, tapasztaljuk meg életünk során. Amikor imádkozunk, és beszélgetünk a jó Istennel, kapcsolatba kerülünk vele, ezáltal egyre jobban megértjük, hogy milyen ő, egyre jobban megértjük a világot, és magunkat is: miért vagyunk ilyenek, miért mások a szüleink, a testvéreink, mint mi. Lassan felvilágosodik az értelem, és rádöbbenünk, hogy milyen szép is ez a világ. 

Amikor imádkozunk nemcsak az értelmünk nyílik meg, hanem a szívünk is, és nagy változást hoz, hogy lassacskán a szívünkkel kezdjük el megérteni a világot. Amikor megszeretünk valakit, a szívünkkel szeretjük meg, az agyunkkal nem lehet szeretni, csak a szívvel. Minél többet imádkozunk, annál jobban megnyílik majd a szívünk, és azon keresztül az értelmünk. 

Fülöp atya elmondta: Hajdúdorogon az ünnepélyes évnyitón hangzott el a mondat, amit mottóul erre a tanévre választott iskoláiba a görögkatolikus egyház: „Ismerem enyéimet, és enyéim is ismernek engem.” 

„Isten ismer minket, és mostantól ebben az iskolában mindent megteszünk, hogy mi is minél jobban megismerjük őt. Nemcsak tudást és ügyességet, hanem a hitben, szeretetben való növekedést szeretnénk átadni nektek onnantól kezdve, hogy görögkatolikus iskola lettetek” – zárta beszédét Fülöp atya, aki miután megszentelte az olajat, megkente vele a négy égtáj felé az aula négy oldalát, majd egyesével körbejárta a tantermeket, és megszentelte azokat.

 

VEZETŐ HÍREK
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni

Színes programok tarkították a Házasság hetét

Folytatódik a Keleti teológia, bizánci lelkiség című előadássorozat
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni

Színes programok tarkították a Házasság hetét

Folytatódik a Keleti teológia, bizánci lelkiség című előadássorozat
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni
 
Színes programok tarkították a Házasság hetét
Színes programok tarkították a Házasság hetét
 
OGIF: már lehet jelentkezni az Ifjúsági Lelkigyakorlatra
OGIF: már lehet jelentkezni az Ifjúsági Lelkigyakorlatra
 
Új könyv a görögkatolikus egyház művészetéről
Új könyv a görögkatolikus egyház művészetéről
 
Művészettörténészt keresnek Nyíregyházán
Művészettörténészt keresnek Nyíregyházán
 
Folytatódik a Keleti teológia, bizánci lelkiség című e...
Folytatódik a Keleti teológia, bizánci lelkiség című e...