Kisléghi Nagy Ádám festőművész a Pápai Szépművészeti Akadémia tiszteletbeli tagja lett

Kisléghi Nagy Ádám festőművész a Pápai Szépművészeti Akadémia tiszteletbeli tagja lett

2019-03-19 08:38:49
Szerző: Magyarország Szentszéki Nagykövetsége, forrás: Magyar Kurír
Kultúra
Vatikán
Március 15-én a magyar állam Kossuth-díjjal ismerte el munkásságát, most pedig a Pápai Szépművészeti Akadémia választotta tiszteletbeli tagjává Kisléghi Nagy Ádámot. A magyar festőművész március 19-én, Szent József ünnepén a római Pantheonban celebrált szentmise végén veheti át kinevezési oklevelét Gianfranco Ravasi bíborostól, a Pápai Akadémiák Tanácsának elnökétől.

A teljes nevén Pantheon Virtuózainak Szépművészeti és Szépirodalmi Pápai Akadémiája 1543-ban alakult meg a Pantheonban, a Rómában alkotó művészek (festők, építészek, szobrászok) kezdeményezésére, III. Pál pápa engedélyével. Az eredetileg Szentföldi Szent József Kongregáció néven működő társulat Boldog IX. Piusztól részesült pápai jóváhagyásban, majd XI. Piusz emelte akadémiai rangra. Néhány évvel az alapítás után már zenészeket is tagjaik sorába emeltek; 1995-ben II. János Pál pápa az írók, költők és filmrendezők előtt is megnyitotta az akadémiát. Székhelyük a Pantheon Szent József-kápolnája, ezért is tartják közgyűlésüket a szent ünnepén.

A testület nemcsak vallási és jótékonysági tevékenységet folytatott, hanem önsegélyezési funkciója is volt, majd később a művészképzésben is részt vállalt, ösztöndíjak és pályázatok révén. Értékes levéltárral és művészeti gyűjteménnyel rendelkezik. Utóbbi nagy részét a Pantheonban őrzik, s főleg a tagok által adományozott művekből áll. Kiemelkednek közülük az önarcképek, illetve a tervek és művázlatok. (A gyűjtemény virtuálisan megtekinthető az akadémia honlapján.)

A Pantheon Virtuózainak Pápai Akadémiája öt osztályból áll: építészek, festők és filmművészek, szobrászok, zenészek és műértők, irodalmárok és költők. A „rendes tagokat” a pápa nevezi ki, létszámuk legfeljebb ötven fő lehet, és 80. életévük betöltésével „emeritus akadémikussá” válnak. Mellettük létezik a létszám feletti „tiszteletbeli akadémikusok” kategóriája.

Az akadémia kezdettől fogva a legnevesebb művészeket tömörítette, nemcsak Rómából, de más országokból is. Az ismertebb tagok között volt Daniele da Volterra, Cavalier D’Arpino, Pirro Ligorio, Jacopo Barozzi da Vignola, Antonio da Sangallo, Alessandro Algardi, Francesco Borromini, Diego Velazquez, Mattia Preti, Pietro da Cortona, Carlo Maratti, Pompeo Batoni, Filippo Juvarra, Luigi Vanvitelli, Giuseppe Valadier, Antonio Canova, Jean-August-Domenique Ingres. Kisléghi Nagy Ádámot megelőzően a Rómában alkotó Hajnal János volt az akadémia magyar tiszteletbeli tagja.

Az idei kinevezettek között találjuk rendes tagként Santiago Calatrava építészt, Marco Tirelli festőt, Elisabetta Benassi és Giuseppe Penone szobrászokat, Alessandro D’Avenia és Andrea Moro szépírókat, valamint Antonio Spadaro SJ atyát, a La Civiltà Cattolica folyóirat főszerkesztőjét. Az új tiszteletbeli tagok: Kisléghi Nagy Ádám festőművész, Raúl Berzosa festő, Jordi Bonet i Armengol, a barcelonai Sagrada Família-templom építésze; Paolo Portoghesi építész, Aleksandr Nikolaevič Sokurov orosz és Liliana Cavani olasz filmrendező.

A Pantheon Akadémia közleménye kiemeli, hogy az új kinevezések hozzájárulnak a testület kulturális profiljának naprakésszé tételéhez és újradefiniálásához, lendületet adnak az új irányvonalnak, mely a művészeti kreativitás megújítását helyezi középpontba a tagok tevékenysége és művei révén.

Kisléghi Nagy Ádám festménye nyomán készült 2003-ban Batthyány-Strattmann László boldoggáavatási képe (standard) a Szent Péter-bazilika homlokzatára. 2009-ben ő képviselte hazánkat a Vatikánban XVI. Benedek pápa és a művészek találkozóján. 2016-ban Lux in tenebris lucet címmel nyílt kiállítása a Római Magyar Akadémián.

VEZETŐ HÍREK
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Ikonosztázszentelés Gödöllőn

Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben
 
AKTUÁLIS
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is 72 óra kompromisszumok nélkül
 
VEZETŐ HÍREK
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Ikonosztázszentelés Gödöllőn

Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben
 
AKTUÁLIS
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is 72 óra kompromisszumok nélkül
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
"Szeretettel szolgáljatok egymásnak!"(Gal 5,13) - idén is...
 
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá...
2020.09.27. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá... class=
 
Ikonosztázszentelés Gödöllőn
Ikonosztázszentelés Gödöllőn class=
 
Hódolat a Szent Szűz előtt - Nektaria Karantzi görög é...
Hódolat a Szent Szűz előtt - Nektaria Karantzi görög é... class=
 
Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben
Nyár végi kamarakoncert a Leöveyben class=
 
Elmarad az országos cigánypasztorációs konferencia
Elmarad az országos cigánypasztorációs konferencia  class=