Kocsis Fülöp érsek-metropolita: legyőzhetetlenek a keresztények

Kocsis Fülöp érsek-metropolita: legyőzhetetlenek a keresztények

2018-12-30 20:24:52
Szerző: echotv.hu
Kocsis Fülöp érsek
Szándékosan tartanak fenn káoszt a Közel-Keleten a nyugati nagyhatalmak. Számukra nem éri meg, hogy béke legyen a térségben, és nem számít az sem, hogy ennek a kereszténység esik áldozatául. Erről beszélt az ECHO TV Napi aktuális című műsorában Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája. A görögkatolikus püspök szerint a személyes kapcsolattartás és együttérzés lehet valós segítség.

Kocsis Fülöp jelmondata az „erőm a gyöngeségben”. Milyen útmutatót ad önnek és milyen útmutató lehet a hívek számára a Pál apostol korinthoszi leveléből származó hitvallás? –tette fel a kérdést Szabó Anett.

Számára a szentpáli mondat kettős tartalmú. Egyrészt, amikor Szent Pál nagyon megfáradva arra kérte az Urat, szabadítsa meg őt a szenvedéstől, akkor mondta ezt. Vagyis az Úr fel tudja használni a gyöngeséget is hozzátéve a saját erejét. Ezért mondja azt, hogy az isteni erő az emberi gyöngeségen keresztül hat - reagált a görögkatolikus püspök, hozzátéve, a másik értelmezés szerint az ő ereje is a gyengeségben van. Amikor az ember nagyon gyöngének érzi magát, ha bízik Istenben, akkor megmutatkozik az erő - fogalmazott.

Kocsis Fülöp sosem érzi magát eléggé felkészültnek, az Úr mégis kivétel nélkül mindig kisegíti. Azt látja, ha nem tud teljesíteni, akkor a gyöngeségét használja fel az Úr arra, hogy közvetítse az üzenetét. Az elmúlt esztendőkben többször járt Szíriában és Libanonban és az ottani szenvedés és megpróbáltatás ugyanezt igazolta a számára.

Döbbenetes erejük van az ottani teljes kiszolgáltatottságban élő keresztényeknek - osztotta meg a tapasztalását. Az Úristen olyan belső erővel jutalmazza őket, amely minden földi erőtlenséget legyőz. A keresztények vére mag, amelyet ha elvetnek, új életek sarjadnak belőle – idézte az érsek Tertulliánuszt. A keresztények azért legyőzhetetlenek, mert ez az isteni erő a legkiszolgáltatottabb helyzetben is megjelenik - jelentette ki Kocsis Fülöp. 

Nem nevezné vallásháborúnak a szíriai háborút, mert nem vallási eszmékért küzdenek, hanem nyugati nagyhatalmak, pénzhatalmak szándékoltan fenntartják azt a káoszt, amelyből hasznot húznak. Ettől nem csak a keresztények, hanem a muszlimok is szenvednek. A szíriai háború, nem Szíria belháborúja, hanem egy Szíriában mesterségesen fenntartott háborús helyzet, amelynek a kárvallottjai leginkább a keresztények.

Az eszköz pedig a könnyen fanatizálható muszlim vallású emberek, akik terroristákká váltak és elsősorban a keresztényeket támadnak - magyarázta. Ehhez a nyugati nagyhatalmaktól kapnak pénzt és fegyvert. Nyugatról egyfelől hatalmas humanitárius segélyek, másrészről pedig fegyverek érkeznek.  Erről személyesen volt alkalma meggyőződni az érseknek. Szabó Anett kérdésére, miszerint létezik-e adekvát megoldás a problémára, az érsek-metropolita kifejtette: a nagyhatalmaknak - ahol a pénz van - egyáltalán nem érdeke az, hogy béke legyen.

Sőt! Ki kell mondani, hogy a káoszteremtés jól jövedelmez azoknak, akik a káoszból a fogyasztáson, a keresztény értékek lerombolásán keresztül hasznot tudnak húzni. Hiú ábránd azt gondolni, hogy mindenki békét akar. Ilyen soha nem lesz. Ugyanakkor nagyon sokat tehetünk, például a személyes kapcsolattartás és együttérzés által - fogalmazott.

A tejes beszélgetést ide kattintva nézhetik meg. 

VEZETŐ HÍREK
A hodászi minta és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium a Duna TV-n

Őriz és védelmet nyújt a szerető, boldog anya

2019.08.18. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz
 
AKTUÁLIS
Hölgyek számára szervez zarándoklatot a pécsi parókia

Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak
 
VEZETŐ HÍREK
A hodászi minta és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium a Duna TV-n

Őriz és védelmet nyújt a szerető, boldog anya

2019.08.18. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz
 
AKTUÁLIS
Hölgyek számára szervez zarándoklatot a pécsi parókia

Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat
Görögkatolikus szentföldi zarándoklat  class=
 
Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak ...
Ismét lesz Szent Liturgia a londoni görögkatolikusoknak  ... class=
 
Hölgyek számára szervez zarándoklatot a pécsi parókia
Hölgyek számára szervez zarándoklatot a pécsi parókia class=
 
2019.08.18. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá...
2019.08.18. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá... class=
 
Őriz és védelmet nyújt a szerető, boldog anya
Őriz és védelmet nyújt a szerető, boldog anya class=
 
A hodászi minta és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma S...
A hodászi minta és a Szent Miklós Görögkatolikus Roma S... class=