Kövér László: vallásos hitet sem a politika, sem a kormány nem adhat

Kövér László: vallásos hitet sem a politika, sem a kormány nem adhat

2019-05-27 15:17:16
Szerző: frissmedia.hu
Máriapócs
Nyíregyházi Egyházmegye
Keresztes Szilárd
Máriapócs olyan zarándokhely, ahol az emberek hitben találkoznak, ahol az élet nagy kérdéseit nemcsak megfogalmazzák, hanem válaszokat is kapnak rájuk - jelentette ki az Országgyűlés elnöke, Kövér László Máriapócson, a megyenapi ünnepségen.

Ebben az évben Máriapócs adott otthont immáron tizenhatodik alkalommal a megyenapi ünnepségnek, annak az emlékére, hogy 1092-ben megyénkben, Szabolcs községben tartották az úgynevezett szabolcsi zsinatot. 2005 óta évről évre más-más településen emlékeznek a megye vezetői. Idén nemzeti kegyhelyünkön, a máriapócsi Szent Mihály templomban tartották az ünnepséget, ahol beszédet mondott dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke is.

A házelnök beszédében hangsúlyozta: „vallásos hitet sem a politika, sem a kormány nem adhat.” Majd hozzátette, hogy ha valamit tehetünk, az csak annyi, hogy lehetőséget nyújtunk a zarándoklat környezetének megújulására, hogy mind többekhez juthasson el Máriapócs üzenete.”

Mindaz a támogatás, amivel a bazilikát és a várost segítette a kormány az elmúlt időszakban, azt a célt szolgálta, hogy ennek a városnak és ennek a megyének, görög-katolikusoknak és mindenki másnak szebb és teljesebb élete legyen ebben az országban – jelentette ki.

Leszögezte: fontosnak tartjuk, hogy fiataljaink is találkozhassanak mindazokkal az értékekkel, amelyeket itt a hit megjelenít.

Kövér László kijelentette, hogy 2010 óta elmondhatjuk: Magyarország előre megy. Előre megy, mert a kormány „nem a terheket, hanem a lehetőségeket növeli az ország és az emberek számára.”

A házelnök úgy fogalmazott, hogy 2010-ben a magyar választópolgárok többsége akaratának köszönhetően demokratikus módon le tudtuk zárni „Magyarországon az 1990-es rendszerváltoztatást követő posztkommunizmus húsz esztendőnyi korszakát.”2011-ben megalkották Magyarország új alaptörvényét, amely „a magyar állam újjáépítésének és a nemzet megerősítésének értékrendi, közjogi és politikai kereteit fogalmazta meg.”

Új törvények születnek, amelyek az emberek érdekeit védik és új lehetőségek nyílnak, amelyek segítségével mindenki léphet egyet előre - mondta a házelnök.

Az országot kormányzó politika szövetségeket köt, együttműködésre törekszik az emberekkel és a közösségekkel, „mert ha egy család, egy falu vagy egy város előre megy, az egész ország is előre mozdul” – jelentette ki.

Kövér László a megye fejlődésről szólva rámutatott, hogy a csaknem „770 milliárd forintból, ami az uniós forrásokból 2010 óta a megyébe érkezett,” egyebek mellett jutott csatornázásra és árvíz-védelemre, foglalkoztatásra és felnőttképzésre, közlekedésfejlesztésre és vállalkozásfejlesztésre.

Az ezen felül érkező kormányzati források hatékonyan segítették a közbiztonság megerősítését, a belterületi utak, járdák, hidak megújítását, az óvodák és általános iskolák megújítását – jelentette ki.

Dr. Simon Miklós, a térség országgyűlési képviselője beszédében emlékeztette a jelenlévőket, hogy Máriapócs a napokban ünnepelte varossá nyilvánításnak 25. évfordulóját. A képviselő úgy fogalmazott, hogy az elmúlt évek közös munkájának köszönhetően igazi kis várossá, a Nyírség gyöngyszemévé vált ez a település. Máriapócs mára képes évente megközelítőleg 500 ezer zarándokot befogadni. A képviselő felidézte a nem is oly régmúltat, amikor még virágokkal feldíszített lovasszekereken érkeztek a zarándokok a Szűz Mária kegyképhez.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke beszélt arról is, hogy Szent László vezetésével 1092-ben tartották meg a szabolcsi zsinatot. A gyűlésen nagyszámú tömeg vett részt: püspökök, apátok, előkelők és maga a nép is. A határozatok egyházi kérdéseket rendeztek el. Nemcsak a döntések, hanem a környezet is meghatározó volt akkor. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye önkormányzata 2005 májusában emelte ünnepi rangba az eseményt, ami azóta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye napja, a “megyenap”.

Mint minden évben, most is átadták a megyénkben kiemelkedő teljesítményt elért személyeknek a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés rangos elismeréseit.

A Pro Comitatu kitüntető díjat dr. Keresztes Szilárd, a Hajdúdorogi Egyházmegye érdemes püspöke vehette át, aki a megye fejlődésének elősegítése, felemelkedésének előmozdítása, hírnevének gyarapítása érdekében kifejtett tevékenysége, életműve elismeréseként kapta meg a díjat.

További kitüntetettek:

„Kozma Pál” kitüntető díjat adományozott a közgyűlés dr. Béres János altábornagynak, a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat főigazgatójának.

„Gaál Lajos” kitüntető díjat vehetett át Kovács Jenő, Nagykároly polgármestere.

„Lónyay Menyhért” kitüntető díjat vett át dr. Szabó Ferenc, a Tranzit Railways Zrt. vezérigazgatója.

A „Westsik Vilmos” kitüntető díjat ebben az évben Kovács Lajos, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrár- és Vidékfejlesztést Támogató Főosztály főosztályvezetője kapta.

„Kiss Áron” kitüntető díjat adományozott a közgyűlés Daniné Groholy Gabriellának, a Pusztadobosi Általános Iskola intézményvezetőjének.

„Kölcsey Ferenc” kitüntető díjat vehetett át Klicsu Ferenc kulturális szervező.

„Korányi Frigyes” kitüntető díjat adományoztak dr. Szerafin Lászlónak, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Hematológiai Osztálya osztályvezető főorvosának.

„Újlaky István” kitüntető díjat vett át Repelik Anikó, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyermekvédelmi Központ intézményvezetője.

„Kovács József” kitüntető díjat vett át Szécsi Szabolcs, Tarpa nagyközség polgármestere.

„Szentpétery Zsigmond” kitüntető díjat adományozott a közgyűlés a Beregszászért Alapítványnak

A Megyei Közgyűlés elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Emlékplakettje kitüntető elismerést adományozta Szabolcs-Szatmár-Bereg megye irodalmi emlékeinek feldolgozása és népszerűsítése terén kifejtett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Bakajsza András irodalmárnak, Fényeslitke község díszpolgárának, valamint Komiszár János Csokonai-díjas festőművésznek, művészeti írónak, Máriapócs város díszpolgárának.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Ezüst emlékérme kitüntető elismerést Makrai Zsuzsa zománcművész és Kemecsei László, Tiszanagyfalu község nyugalmazott polgármestere kapta.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés Bronz Emlékérem kitüntető elismerést adományozott Papp Bertalannak, Máriapócs város polgármesterének.

VEZETŐ HÍREK
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni

Színes programok tarkították a Házasság hetét

Folytatódik a Keleti teológia, bizánci lelkiség című előadássorozat
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni

Színes programok tarkították a Házasság hetét

Folytatódik a Keleti teológia, bizánci lelkiség című előadássorozat
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni
Egyházi szaknyelvi vizsgára lehet jelentkezni
 
Színes programok tarkították a Házasság hetét
Színes programok tarkították a Házasság hetét
 
OGIF: már lehet jelentkezni az Ifjúsági Lelkigyakorlatra
OGIF: már lehet jelentkezni az Ifjúsági Lelkigyakorlatra
 
Új könyv a görögkatolikus egyház művészetéről
Új könyv a görögkatolikus egyház művészetéről
 
Művészettörténészt keresnek Nyíregyházán
Művészettörténészt keresnek Nyíregyházán
 
Folytatódik a Keleti teológia, bizánci lelkiség című e...
Folytatódik a Keleti teológia, bizánci lelkiség című e...