Látogatás a Keleti Kongregációban

Látogatás a Keleti Kongregációban

2017-11-21 09:22:52
Szerző: Görögkatolikus Metropólia
Kocsis Fülöp érsek
Szocska Ábel kormányzó
Orosz Atanáz püspök
Nemzetközi
A Magyar Püspöki Kar ad limina látogatása során egy szűkebb körű delegáció látogatást tett a Keleti Kongregációban is.

Az ad limina látogatás első napján, mindjárt Ferenc pápával való két órás személyes találkozó után Kocsis Fülöp metropolita, Orosz Atanáz megyéspüspök és Szocska Ábel apostoli kormányzó, Erdő Péter bíboros, Ternyák Csaba érsek és Palánki Ferenc püspök atyák kíséretében látogatást tett a Keleti Kongregációban. A találkozón jelen volt még Mohos Gábor is, a Püspöki Kar titkára.

Elsőként a metropolita atya számolt be a magyarországi görögkatolikusok helyzetéről, az újonnan megalapított Metropólia és az új egyházmegyék kiépítéséről és fejlődő működéséréről valamint a római katolikusokkal való együttlét tapasztalatairól. Magyarországon ez az együttélés évszázadok óta jelen van, s az elmúlt évtizedekben az együttműködés, egymás kölcsönös kisegítése sokat fejlődött – különösen a hitoktatásban –, tiszteletben tartva, ugyanakkor a rítusbeli különbségeket is. Megemlítette a gyermekek már kereszteléskor való megáldoztatásának gyakorlatát, amely bizonyos helyzetekben nehézségeket is okozhat a római katolikus egyházzal való találkozás során. Hasonló módon külön figyelmet kell szentelni az Eucharisztia tiszteletének eltérő sajátosságaira, amely az előttünk álló években az Eucharisztikus Kongresszusra készülve különösen is szerepet kap a magyar egyház életében. Szóba került még az üldözést szenvedő keresztény testvérek helyzete is, amelyben az egész magyar egyház és az állam is keresi a segítségnyújtás és a személyes kapcsolattartás lehetőségeit, s ebben a munkában értelemszerűen különös szerepet vállalnak a magyar görögkatolikusok.

Megnyugtató volt hallani, hogy a Keleti Kongregáció vezetői jól ismerik a magyar törekvéseket a keresztényüldözést szenvedők megsegítéséről és elismerésüket fejezték ki. Egyfajta dicséretként is elkönyvelhetjük azt is, hogy a Magyar Görögkatolikus Metropóliáról úgy nyilatkoztak, hogy azon kevés egyházak közé tartozik, amely többnyire nem a problémáival, hanem a további fejlődés kérdéseivel keresi föl a Kongregációt.

Válaszolni kellett arra a kérdésre is, hogy mikor véglegesíti a Metropólia a részleges jog szövegét és terjeszti föl a Kongregációba jóváhagyásra. Erre válaszul el kellett mondanunk, hogy a Metropólia létrejöttével sok szempontból új helyzet teremtődött, amelyre a már csaknem teljesen elkészült szövegtervezetet módosítani kellett. Illetve változást jelent még, hogy most már három különálló egyházmegye konzultori testületének tagjaival is ismertetni, véleményeztetni kell a szövegtervezetet. De ígéretet tettünk arra, hogy ezt a hiányosságot a közeljövőben pótolni fogjuk.

Szóba került még két liturgikus könyvünk jóváhagyása is. A látogatás előtti napokban kapta meg a Metropólia a Zsoltároskönyv használatának végleges jóváhagyását, illetve az elkészült Evangéliumos könyv szövegének három évre való ideiglenes, úgynevezett „ad experimentum” használatának jogát. A közvetlen és jó hangulatú beszélgetést – mintegy megörökítve az utókornak az eseményt – egy közös fénykép készítésével zártuk le.

VEZETŐ HÍREK
Szinaxárion, nagyböjt hatodik (Lázár) szombatja

Önkénteseket toboroz a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete

Húsvéti ajándékcsomagokat juttat el a debreceni idősekhez a Karitatív Testület
 
AKTUÁLIS
Szent Damján tábor 2020

Te vagy az út - IV. Pray&Run Futózarándoklat május 16-án
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szinaxárion, nagyböjt hatodik (Lázár) szombatja

Önkénteseket toboroz a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete

Húsvéti ajándékcsomagokat juttat el a debreceni idősekhez a Karitatív Testület
 
AKTUÁLIS
Szent Damján tábor 2020

Te vagy az út - IV. Pray&Run Futózarándoklat május 16-án
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Te vagy az út - IV. Pray&Run Futózarándoklat május 16-á...
Te vagy az út - IV. Pray&Run Futózarándoklat május 16-á... class=
 
Szent Damján tábor 2020
Szent Damján tábor 2020 class=
 
Húsvéti ajándékcsomagokat juttat el a debreceni idősekh...
Húsvéti ajándékcsomagokat juttat el a debreceni idősekh... class=
 
Önkénteseket toboroz a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar ...
Önkénteseket toboroz a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar ... class=
 
Szinaxárion, nagyböjt hatodik (Lázár) szombatja
Szinaxárion, nagyböjt hatodik (Lázár) szombatja class=
 
Most érzem igazán a hivatás szó mögötti tartalmat - in...
Most érzem igazán a hivatás szó mögötti tartalmat - in... class=