Megérteni és megtapasztalni az Eucharisztia titkát - február 10-én kezdődik az előadássorozat a Sapientia Főiskolán

Megérteni és megtapasztalni az Eucharisztia titkát - február 10-én kezdődik az előadássorozat a Sapientia Főiskolán

2020-02-05 12:48:01
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Budapest
NEK
IEC2020
Február 10-én kezdetét veszi egy gazdag előadássorozat "Az Eucharisztia a bizánci teológiában" címmel. Az első előadást Papp Miklós morálteológus tartja, vele szeretnénk kedvet ébreszteni a részvételhez.

Kilenc egymást követő hétfő estén várják a hallgatóságot a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán a görögkatolikus atyák, annak reményében, hogy az alkalmak során sikerül együtt valamit megérteni és megtapasztalnia az Eucharisztia titkából.

Mi a célja ennek az előadássorozatnak? 

Papp Miklós: Idén Magyarországon kiemelt figyelemmel fordulunk az Eucharisztia misztériuma felé. A testi részesülésen túl nyilván szeretnénk szellemileg is részesedni mindazon gazdagságból, amit az Eucharisztia ajándékozhat nekünk. Testileg „könnyű” megáldozni – de szellemileg? A láthatót körülveszi egy láthatatlan gazdagság, s ezt szeretnénk kicsit megjeleníteni, kutatni, amennyire tőlünk telik. Teológiai, liturgikus és erkölcsi életünkben is kihívást jelent, hogy tudatosabban és tisztábban tudjunk részesülni a Szent Titkokból, és abból éljünk. Idén a római katolikus egyház, de a protestáns közösségek is több oldalról járják körül az Eucharisztia ill. az úrvacsora ajándékát, s ehhez a görögkatolikus egyház is szeretné hozzátenni a maga gazdagságát. Csak gazdagodhat, aki részt vesz ezeken az előadásokon.

Miért jó indítás egy vetítéssel kezdeni ezt az előadássorozatot? 

Az első este valóban egy bevezető vetítés lesz: sokat fognak püspök atyáink és teológusaink beszélni a bizánci Liturgiáról, de alapok nélkül nehéz lenne követni őket. Így arra merészkedem, hogy a görögkatolikus Liturgia legfontosabb mozzanatait, szimbólumait sorra vegyem, s azok kimeríthetetlen gazdagságából valamennyit feltárjak. Nem komplett liturgiatörténeti előadást szeretnék tartani, hanem egyszerűen rengeteg fényképpel vennénk sorra a Liturgia fő részeit, helyszínét, szimbólumait. Természetesen nem tudok hideg tudományossággal beszélni minderről, mint ahogy a többi előadónk sem a maga témájáról, lesz helye az elérzékenyülésnek és a vallomásnak is. Így ez a nyitó vetítés megadná az egész előadássorozat számára a képi világot, a nagy teológiai kereteket és a hódolatteljes hangnemet is.

Kiknek ajánljuk, kiket hívjunk az előadásra?

Nem csak a római katolikus vagy protestáns testvéreink szoktak kíváncsian kérdezősködni a görögkatolikus Liturgia szimbólumairól, hanem maguk a görögkatolikusok is panaszkodnak, hogy sok mindent csinálnak gyermekkoruktól, de nem mindent értenek. Ez a bevezető előadás így mindenkinek érdekes lehet: annak is, aki még sohasem volt görögkatolikus Liturgián, annak is, aki egyszer-egyszer elmerült (és kicsit elveszett) már benne, de a görögkatolikusoknak is, akik gyermekkoruktól ebben élnek. Persze szeretném hangsúlyozni: teológiai előadások lesznek, nem egyszerű ismeretterjesztésre készülünk, ám nem baj, ha mindent nem értünk (nem is érthetünk). Ha minden estéről csak egy-egy gondolatot, képet viszünk magunkkal az Eucharisztia szédületes gazdagságáról, már az is válhat mustármaggá az életünkben.

Pontosan hol és mikor kezdődik az első előadás?

Az első előadás február 10-én, 17 órakor kezdődik a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán (Bp. V. Piarista köz 1. Nagyelőadó, földszint). Az előadásokra bárki jöhet minimális hozzájárulással. Regisztrálni lehet elektronikusan a tanulmanyi.osztaly@sapientia.hu címen, és személyesen is. 

Mindenkit szeretettel várunk!

Kapcsolódó hír:

„Eucharisztia a bizánci egyházban” – előadássorozat a Sapientia Főiskolán a NEK jegyében

VEZETŐ HÍREK
Alszerpapokat avattak Máriapócson

Csendes lelkigyakorlat Sajópálfalán

Elindult a jelentkezés a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium 2020/21 tanévére
 
AKTUÁLIS
Házasulandóknak tartanak lelkigyakorlatot - várják a jelentkezőket

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
VEZETŐ HÍREK
Alszerpapokat avattak Máriapócson

Csendes lelkigyakorlat Sajópálfalán

Elindult a jelentkezés a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium 2020/21 tanévére
 
AKTUÁLIS
Házasulandóknak tartanak lelkigyakorlatot - várják a jelentkezőket

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Jézus-ima nap Hajdúdorogon
Jézus-ima nap Hajdúdorogon class=
 
Liturgikus zenei tábor Debrecenben
Liturgikus zenei tábor Debrecenben class=
 
Házasságra készülők lelkigyakorlata Máriapócson
Házasságra készülők lelkigyakorlata Máriapócson class=