Nagypéntek: hirdessük bátran a keresztet! - videóval

Nagypéntek: hirdessük bátran a keresztet! - videóval

2020-04-10 21:42:43
Szerző: Hajdúdorogi Főegyházmegye
Debrecen
Húsvét
Nagypénteki sírbatételi vecsernyét tartottak április 10-én pénteken, Debrecenben, az Attila téri főszékesegyházban. A szertartáson dr. Seszták István főhelynök atya felhívta a figyelmet arra: a kereszt erőforrássá vált és válik ma is.

Nagypéntek az egyházi év legcsendesebb napja: Jézus elítélésének, megkínzásának, halálának és temetésének napja. A debreceni főszékesegyházban a hagyományoknak megfelelően sírbatételi vecsernyét végeztek. 2020-ban egészen másként éltük meg ezt a szertartást is. Míg minden évben zsúfolásig megtelik a templom, addig most a világháló segítségével kapcsolódhattak be a hívek ebbe a különleges vecsernyébe. 

Dr. Seszták István főhelynök atya prédikációjában hangsúlyozta: a kereszt a mi igehirdetésünk. „A kereszt a mi igehirdetésünk… mondhatnánk kicsit szabadon Szent Pál apostollal, az a kereszt, ami botrány a zsidóknak, oktalanság a pogányoknak, nekünk azonban Isten ereje és bölcsessége. Itt állunk Krisztus keresztjének tövében, ittlétünk most inkább lelki jelenlét, sokan ezt virtuálisan élik meg, de azért vagyunk itt, azért kapcsolódunk Krisztus keresztjéhez, mert isteni erőre és bölcsességre – ma különösen is – szükségünk van. Ez az esztendő legsötétebb napja, de minden bizonnyal a világtörténelem és az üdvösségtörténelem legszomorúbb napja is egyben. A kereszt mégis áll, a kereszt miattam és értem mégis… mégis a mi igehirdetésünk. Dicsekszünk vele!”

A főhelynök atya tanításában kiemelte: a kereszt erőforrássá vált és válik ma is. „Mert egyedül ez a „titokzatos fa” képes a kilátástalanságban „erőt és bölcsességet” sugározni. Minden bizonnyal az elmúlt kétezer évben sokszor került az emberiség nagyon nehéz helyzetbe, gondolhatunk a háborúkra, a gazdasági válságokra, nem beszélve a különböző járványokra, ilyenkor az ember magába zárkózva reménytelennek, üresnek, reményvesztettnek érezte és érzi magát…de Krisztus keresztje az „értőknek, az Isten misztériumára nyitottaknak” erőforrássá vált és válik ma is.

Mint említette: volt időnk gondolkodni, imádkozni, leginkább imádságosan gondolkodni. „Az elmúlt hetekben Krisztus keresztjének és szenvedésének megértésére készültünk. A nekünk életet adó, s rólunk gondoskodó Istenre való odafigyelésünk, s ebben a misztériumban önmagunk és a minket körülvevő világ megértése oly sokszor imádságra, bűnbánatra, az istenkapcsolatunk tudatos megélésére ösztönzött bennünket. Volt időnk gondolkodni, imádkozni, leginkább imádságosan gondolkodni. Fogadtuk Krisztust Jeruzsálembe való bevonulásakor, a Nagyhét első napjaiban a „Vőlegény érkezésének”, a Vele való találkozásnak életünkre vonatkozó lelki szempontjait próbáltuk megérteni, részese voltunk a Titkos Vacsora ajándékának, s most itt állunk az esztendő legüresebb napján, de – talán nem is tudjuk –, hogy ez a sötétség csak akkor a „halál pillanata”, ha nem vesszük észre benne az önkéntes szenvedésre érkező Krisztust, az Ő keresztjét és az Atya akaratát. Az első Nagypénteken, bizony sokan elfeledkeztek ezekről… ott látjuk a háborgó tömeget, a mást akaró népsokaságot, akiket ki tudja milyen „tömegjelenségek és külső hatások vezéreltek”, ott látjuk a döntéshozókat, a júdásokat és árulókat, és sajnos még a tanítványok nagyobbik részét is, akik – lehet, hogy inkább félelemből –, de erőtlenekké váltak ezekben az órákban. És bizony magunkat is felfedezhetjük ott. Legalábbis életünk számos pillanatát, hiszen feledékenységünkben gyakran megfeledkezünk Krisztusról, az Isten Fiáról, s ezzel bizony a sötétség okozóivá is válunk. 

Főhelynök atya nem mehetett el szó nélkül az elmúlt hetek történései, és persze azok következménye mellett, hiszen a hívek leginkább a világháló segítségével voltak jelen a szertartáson: „az idei Nagypéntekünk más. Keressük a jelzőket: rendkívüli, félelmetes, szomorú, csendes, felelősséggel telibb, mind-mind igaz. Arra azonban biztosan megtanít, hogy a lényeggel, a legfontosabbal próbáljunk meg törődni, Krisztus keresztjével – ez váljon életünk és igehirdetésünk valódi tartalmává. Legyünk mi magunk is azzá a századossá, aki a Kereszten értünk meghaló Krisztusra tudja azt mondani: hogy valóban az Isten Fia volt. Vagy váljunk mi is Jánossá, a szeretett tanítvánnyá, aki a Kereszten értette meg, látta és tapasztalta meg, hogy Jézus a Mester több mint földi tanító, Ő az Üdvözítő. Mindazoknak, akik az örök sötétséget, a lelki bezártságot el akarják kerülni, a Krisztus Keresztjéből kell tanulniuk, Krisztus Keresztjéből kell életüket megváltoztatniuk, ma is, 2020-ban. Ez a kereszt a gyógyír, a remény, mindenki számára. 

Seszták István atya arra kért mindenkit: hirdessük bátran a keresztet! „A végtelen Istennek célja volt Krisztus keresztjével, a legsötétebb napon, a legkilátástalanabb helyzetben, az emberi elhagyatottság legvégső állapotában, Krisztus önként vállalta a szenvedést, önként vállalta a keresztet, mert Istennek ezzel célja volt: Krisztus halállal győzte le a halált. Minden ember halálát! Ez a megváltás titka, ezért lett emberré, s ezt akarja ma is üzenni nekünk. Hirdessük bátran a keresztet, dicsekedjünk vele, különösen ma, amikor annyira nagy szükségünk van rá… Szükségünk van arra, hogy ebben a nehéz járványhelyzetben legyen reményünk, legyen tavaszunk, legyen jövőnk, s ma minden embernek, minden családnak, minden egészségügyi dolgozónak Krisztus keresztje azt hirdeti, hogy Ő legyőzte a halált, legyőzte a gonoszt, legyőzte az ember önző világát, s ezzel legyőzte csüggedésünket, reménytelenségünket is. Krisztus keresztjénél nem sokan értették még mindezt, még feltámadása után is sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a hívők észrevegyék a Kereszt erejét, a Kereszt bölcsességét. Minden bizonnyal a mi életünkben is voltak, vannak helyzetek, amikor megfeledkezünk erről, de szívünk mélyén sohasem felejthetjük el, hogy „Kereszt által lőn az egész világ öröme!”

Részesedjünk mi is Krisztus Keresztjének megváltó titkában, ez adjon reményt lelkünknek, ez bátorítsa és erősítse otthonainkat, várva Krisztus feltámadását. Amen.”

A vecsernye végén Kocsis Fülöp metropolita megtömjénezte az oltárra terített, Krisztus testét ábrázoló plascsenyicát (sírlepel), amit aztán a magasba emelve vittek körbe – idén csak a főszékesegyházon belül, ugyanis a koronavírus-járvány miatt elmaradt a körmenet. Majd ezt a liturgikus kendőt elhelyezték a virágokkal díszített szentsíron. A templom egész éjjel nyitva lesz, idén azonban metropolita atya külön kérte a híveket, hogy ne érintsék meg a leplet.

Főhelynök atya prédikációját az alábbi videóban teljes egészében meg is hallgathatják. 

VEZETŐ HÍREK
A huszadik ifjúsági gyalogos zarándoklat 0. napja

Isten nem a származást, a tettet nézi - megkezdődött az Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlat

Igazgatói pozícióba keres szakembert a Szent Bazil Oktatási Központ hajdúdorogi telephelye
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Seszták István főhelynök nagypénteki prédikációja
VEZETŐ HÍREK
A huszadik ifjúsági gyalogos zarándoklat 0. napja

Isten nem a származást, a tettet nézi - megkezdődött az Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlat

Igazgatói pozícióba keres szakembert a Szent Bazil Oktatási Központ hajdúdorogi telephelye
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Igazgatói pozícióba keres szakembert a Szent Bazil Oktat...
Igazgatói pozícióba keres szakembert a Szent Bazil Oktat...
 
Isten nem a származást, a tettet nézi - megkezdődött az...
Isten nem a származást, a tettet nézi - megkezdődött az...
 
A huszadik ifjúsági gyalogos zarándoklat 0. napja
A huszadik ifjúsági gyalogos zarándoklat 0. napja
 
A Hajdúböszörmény Görögkatolikus Egyházközség szolg...
A Hajdúböszörmény Görögkatolikus Egyházközség szolg...
 
Augusztus 6 - Úrszínváltozás ünnepe
Augusztus 6 - Úrszínváltozás ünnepe
 
Papszentelés Debrecenben augusztus 20-án
Papszentelés Debrecenben augusztus 20-án