Nevelőszülők munkáját ismerte el az állam -  a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ munkatársát is díjazták

Nevelőszülők munkáját ismerte el az állam - a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ munkatársát is díjazták

2019-12-06 20:18:02
Szerző: és fotó: MTI
Friss
Szent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat
Első alkalommal adták át Budapesten a Szent Anna a nevelőszülőkért díjat, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma alapított. Nagy öröm számunkra, hogy Hornné Kun Éva Erika, a Szent Lukács Szeretetszolgálat fenntartásában működő Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ munkatársa is elismerésben részesült.

Szent Anna, Szűz Mária anyja többek között a leendő édesanyák, a nagyanyák, a gyermektelen asszonyok és a dajkák védőszentje.

A december 5-i ünnepélyes átadáson elhangzott: a családot nem pótolja semmi, azt a biztonságot, szeretetet nyújtja a gyermekeknek, amelyet senki más nem képes. Ezt Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere mondta az Országházban. Köszöntőjében kiemelte: a család a keresztény társadalmak alapegysége, férfi és nő természetes szövetsége, amely "egy minőségileg más, magasabb szintű egységet alkot" – fogalmazott. A szaktárca vezetője kiemelte, hogy a családok együttélésének értelme a gyermek, ami a keresztény társadalom megújulását és a nemzetek fennmaradását jelenti. Hozzátette: azért Szent Annáról nevezték el a díjat, mert Anna Joachimmal együtt szeretetben, békében, hitben élt, és várták hosszú éveken át a gyermekáldást. Ez a kitartás, szeretet, hit és remény tette őket alkalmassá, hogy a szeplőtelen szűz szülei legyenek - mondta. A miniszter megköszönte a nevelőszülők szép, nemes, emberi vállalását, és azt kérte, hogy a Krisztust körülvevő családi légkör legyen a minta.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes – megköszönve a nevelőszülők "semmihez sem hasonlítható, heroikus" szolgálatát – szintén arról beszélt, hogy a természet rendje szerint az ember családban él, de sokaknak ez nem adatik meg. Hozzátette: ha a vér szerinti családban a gyermeknek veszélyben van az ellátása, a testi, lelki, pszichés épsége, akkor "a kisebbik rossz" az, ha állami gondozásba veszik. A kormány 2010-ben azonban arra vállalkozott, hogy ezen belül a "nagyobb jót", a nevelőszülői nevelést válasszák, mert így a gyermekek családot látnak és modelleket az anya- és apaszerepre. Kijelentette: a kormány célja, hogy az állami gondozás helyett nevelőszülőknél helyezzék el a veszélyeztetett gyermekeket, ehhez pedig biztosítják és a jövőben is biztosítani fogják az anyagi és jogszabályi feltételeket.

Fülöp Attila a szociális ügyekért felelős államtitkár köszöntőjében azt emelte ki, a díj alapításakor a nevelőszülők munkájának elismerése mellett az a cél is vezette a tárcát, hogy a társadalom számára "láthatóvá tegye" a munkájukat.  Jelenleg a gyermekvédelmi rendszerben lévő 23 ezer gyermek közül 15 ezren élnek nevelőszülőknél – ismertette. Tavaly kampányt indítottak a nevelőszülői munka népszerűsítésére és továbbra is minden támogatást szeretnének megadni a nevelőszülőknek – tette hozzá. Kiemelte: az ő munkájuk hordozza a gyermekvédelem és a szociális terület legfontosabb üzenetét, hogy közösségi kötődés nélkül nem lehet szociális biztonságot adni.

Szent Anna a nevelőszülőkért díjat idén összesen hatan vehettek át, köztük Hornné Kun Éva Erika, a Hajdúsági Görögkatolikus Gyermekvédelmi Központ munkatársa, aki 2002. óta a családjával közös elhatározásra a három gyerekük mellett a nevelőszülőség vállalása mellett döntöttek.

Saját érintettsége miatt is a fogyatékkal élő, egyedi ellátást igénylő gyerekek boldoggá tételét tűzte ki célul. Ezt igazolja, hogy jelenleg összesen 6 gyermeket nevel, közülük 3 egyedi ellátási igényű.

VEZETŐ HÍREK
Alszerpapokat avattak Máriapócson

Csendes lelkigyakorlat Sajópálfalán

Elindult a jelentkezés a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium 2020/21 tanévére
 
AKTUÁLIS
Házasulandóknak tartanak lelkigyakorlatot - várják a jelentkezőket

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Alszerpapokat avattak Máriapócson

Csendes lelkigyakorlat Sajópálfalán

Elindult a jelentkezés a Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium 2020/21 tanévére
 
AKTUÁLIS
Házasulandóknak tartanak lelkigyakorlatot - várják a jelentkezőket

Jézus-ima nap Hajdúdorogon

Zsolozsmástábor Létavértesen
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Zsolozsmástábor Létavértesen
Zsolozsmástábor Létavértesen  class=
 
Jézus-ima nap Hajdúdorogon
Jézus-ima nap Hajdúdorogon class=
 
Liturgikus zenei tábor Debrecenben
Liturgikus zenei tábor Debrecenben class=
 
Házasságra készülők lelkigyakorlata Máriapócson
Házasságra készülők lelkigyakorlata Máriapócson class=