Szinódus nem a

Szinódus nem a "jólneveltség", hanem az együttlét örömében-Interjú Kocsis Fülöp metropolitával

2018-11-01 13:30:54
Szerző: Magyar Kurír/ Kuzmányi István-Baranyai Béla, fotó:Kocsis Fülöp facebook oldala
Kocsis Fülöp érsek
Vatikán
Október 3-án pápai szentmisével kezdődött a XV. rendes püspöki szinódus. Témája a hit, a fiatalok és a hivatástisztázás volt. A főpásztorok négyhetes, október 28-ig tartó gyűléséről kérdezte a Magyar Kurír Kocsis Fülöp érsek-metropolita atyát. A Magyar Görögkatolikus Egyház képviseletében részt vevő főpásztorral az InfoRádió is készített interjút ugyanebben a témában, amit alább a "kapcsolódó média"fülre kattintva lehet meghallgatni.

– Sokszor halljuk, hogy az Egyház nem demokratikus intézmény és a szinódus nem parlament. Milyen élményekkel tért haza a négyhetes tanácskozásról?

– Ismert az a kifejezés, hogy cum Petro et sub Petro, vagyis Péterrel együtt és Péter vezetésével. Nem kell attól félni, hogy egy kérdéshez sokan szólnak hozzá, hiszen Krisztus helytartója személyében, hivatalában biztosítja és jellemzi az Egyház egységét. Ezen a szinóduson sokkal erőteljesebben jelentkezett az a tényező, hogy másokat is meghallgatunk, főleg azért, mert sok fiatal is részt vett rajta. A szinódus fontos üzenete, hogy az Egyház meghallgató Egyház legyen. Eddig hajlamosak voltunk arra, hogy kimondjuk, mit is kell tenni, de a másik fél megközelítése nem kapott elég hangsúlyt. Ez a szinódus megtaníthat minket arra, hogy jobban odafigyeljünk a fiatalok szavára, igényeire. Az evangélium adott, vagyis nagy újdonságot nem tudunk mondani. Ám arra van lehetőség, hogy közösen figyeljünk azokra a pontokra, melyek támadásnak vannak kitéve. Fontos újdonsága volt ennek a szinódusnak is, hogy az előkészítő szakaszban az interneten keresztül akár személyesen is hozzá lehetett szólni a kérdésekhez.

Kocsis Fülöp metropolita felszólalása a szinódusi aulában

– A szinódusi aulában helyet foglaló közel harminc fiatal jelenléte mit adott hozzá a szinódushoz?

– Elsősorban a hangulatára volt nagy hatással. Az egyik püspök atya meg is fogalmazta, hogy sose gondolta, hogy egy szinódus ilyen vidám is lehet. Külön ajándék volt, hogy Sako pátriárka egy-egy viccel gondoskodott az oldott hangulatról. Fisichella érsek felvetésére tartottunk egy zarándoklatot is. Ez is nagyon jól sikerült. Ezen egészen más légkörben lehettünk együtt.

Szinódusi atyák és fiatalok zarándoklata az ősi zarándokúton, a Via Francigenán

– Érsek atya a Facebookon folyamatosan tájékoztatta a közvéleményt a munkáról. Miért választotta ezt az utat? 

– Egyrészt azért, mert tudtam, hogy ez egy nagyon élménydús hónap lesz, erről pedig szerettem volna a személyes benyomásaimat közvetíteni mások felé. A másik ok az volt, hogy a média nagyon sokszor torzítva közvetíti az eseményeket, szereti kiélezni az Egyházat ért támadásokat. Ezért is gondoltam, hogy folyamatos tájékoztatást tudjak adni, adhassak a valóságos eseményekről. 

– A pápával való egységben érződött esetleg valamilyen törés?

– Beszélgettem egy ortodox résztvevővel, aki a szinódus elején fogalmazta meg, hogy neki egy kicsit idegen a Katolikus Egyház pápával kapcsolatos felfogása. A végére sokat változott a véleménye, Ferenc pápa közvetlensége őt is megérintette. Sőt, irigyelte a katolikusokat, hogy ilyen vezetőjük van. A Szentatya egyébként végig jelen volt a szinóduson, szívesen vett részt a munkában, teljes mértékben meg tudtuk élni vele az egységet.

– Sokan úgy gondolják, hogy ha az Egyházban valaki összehív egy tanácskozást, az szükségképpen felvesz valamilyen modoros stílust. Hogyan volt ez a szinóduson?

– Nem éreztem semmi ilyesmit, nem a „jólneveltség” uralkodott a résztvevőkön, sokkal inkább az együttlét öröme. Együtt étkeztünk, kávéztunk, ezen alkalmakkor is sokat beszélgettünk, sőt nemegyszer a pápa is velünk tartott ezekben a szünetekben.

– A mostani szinódusra esett hét személy – köztük VI. Pál pápa és Óscar Romero érsek – szentté avatása. Hatással volt ez az esemény a szinódusra?

– A Szentatya a szentté avatáson az Istennek szentelt életről, az odaadottságról beszélt. Az Istennek odaadott élet pedig meghaladja az emberi erőt. Ez a gondolat nagyon illeszkedett a fiatalokról szóló szinódushoz. A fiataloktól is ezt az odaadást várjuk, hogy mindenben kövessék Krisztust. A pápa a fiatalokkal szemben is megfogalmazta az üzenetet: Ne félj odaadni magad, ne légy gyáva, azt a lelkesedést, ami benned van, add tovább, mert azt az Isten megsokszorozza.

– A Szentatya a szinódusi záróbeszédében úgy fogalmazott, hogy nem az Egyház a bűnös, hanem a tagjai. A fiataloktól pedig bocsánatot kért azért, mert nem „figyeltünk rájuk eléggé”.

– Nem árt tudni ennek a kijelentésnek a hátterét. Az egy hónapos munkának nem csak a szinódus záródokumentuma lett a gyümölcse, megfogalmaztunk egy fiataloknak szóló levelet is. Ezt egyébként a taizéi közösség vezetője, Alois testvér javasolta. Ennek első szövegváltozata azonban nem mindenkinek tetszett, mert túl nagy hangsúlyt kapott benne a bocsánatkérés. Többen is megjegyezték, hogy ne általánosságban beszéljünk a bocsánatkérésről. Persze az Egyházban követtünk el visszaéléseket, és itt nem csak a szexuális dolgokról van szó, hanem a hatalommal, a pénzzel, a tekintéllyel való visszaélésről is. Igen, sajnos bűnösök vagyunk. Talán ez a levél is késztette a Szentatyát, hogy hangsúlyozza: az Anya szent, a gyermekei a bűnösök. Ez a mi reményünk, erre kell tekintenünk, mert ha ezt nem értjük, akkor nem látjuk jól az Egyházat. 

– Mi a véleménye a szinódus záródokumentumáról?

– Szerintem egy kicsit hosszú lett a szöveg. Sok minden került bele, de nem sikerült igazán jól strukturálni. Az emmauszi tanítványok történetére felfűzött ív szerintem nagyon jó, de annak kibontása meglehetősen szerteágazó. Ugyanakkor a Szentatya arra is felhívta a figyelmet, hogy ez a dokumentum elsősorban nekünk, papoknak és püspököknek szól. Ki kell alakítanunk az ifjúsági pasztoráció új stílusát. Rá kell vezetnünk a fiatalokat arra, hogy lássák, van Istentől rendelt szerepük a világban és az Egyházban. Segítenünk kell nekik abban, hogy rá tudjanak találni erre az útra.

– Miben jelentett megerősítést és megújulást a szinódus?

– Magam az Egyház-élményt tartom elsődlegesnek. Ábel és Atanáz püspökökkel a közeljövőben meg fogjuk tárgyalni, hogy a szinódus fényében mi a teendőnk. Természetesen a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciával is beszélnünk kell majd erről. Láthatóvá kell tennünk az Egyház fiatal arcát. Ezt egy-egy püspök magában nem tudja megtenni, együtt kell majd dolgoznunk a munkatársainkkal.

VEZETŐ HÍREK
Jutassuk el Jézust a bajba jutottak szívébe-felújított leány -és lakásotthonokat szenteltek fel Hajdúnánáson

2018. 11. 18. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Ferenc pápa üzenete a szegények világnapjára
 
AKTUÁLIS
Angliai görögkatolikusok találkozója

Eucharisztikus Tudományos Konferencia

A GrfC őszi/téli programkínálata
 
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
KAPCSOLÓDÓ MÉDIA
 
Az InfoRádió interjúja Kocsis Fülöp érsek-metropolitával a püspöki szinódusról
VEZETŐ HÍREK
Jutassuk el Jézust a bajba jutottak szívébe-felújított leány -és lakásotthonokat szenteltek fel Hajdúnánáson

2018. 11. 18. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

Ferenc pápa üzenete a szegények világnapjára
 
AKTUÁLIS
Angliai görögkatolikusok találkozója

Eucharisztikus Tudományos Konferencia

A GrfC őszi/téli programkínálata
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Fiatal Kutatók és Doktoranduszok IX. Nemzetközi Teológus...
Fiatal Kutatók és Doktoranduszok IX. Nemzetközi Teológus... class=
 
A GrfC őszi/téli programkínálata
A GrfC őszi/téli programkínálata   class=
 
Eucharisztikus Tudományos Konferencia
Eucharisztikus Tudományos Konferencia class=
 
Angliai görögkatolikusok találkozója
Angliai görögkatolikusok találkozója class=
 
Adventi gyertyagyújtás Hajdúdorogon
Adventi gyertyagyújtás Hajdúdorogon  class=
 
Ferenc pápa üzenete a szegények világnapjára
Ferenc pápa üzenete a szegények világnapjára class=