Támogassuk az ukrán válság sújtotta kárpátaljai magyarságot

Támogassuk az ukrán válság sújtotta kárpátaljai magyarságot

2019-08-14 18:38:36
Szerző: MKPK sajtószolgálat, fotó: Merényi Zita/Magyar Kurír
MKPK
A Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány 2015-ben elindította az "ukrán válságprogramot", amelyen keresztül a mindennapi nehézségekkel küzdő családokat és egyedülállókat segítik.

Ukrajnában az évek óta tartó háború, valamint az egyre romló gazdasági helyzet következtében egyre nehezebbek az ott élők életkörülményei. Egyre nagyobb méreteket ölt a szegénység és az elvándorlás. A családokból az egyik szülő, de előfordul, hogy mindkettő kénytelen külföldön munkát vállalni, ami a családok széthullásához vezet.

A programhoz a támogatásokat magyarországi és külhoni egyházmegyéktől, a Magyar Katolikus Püspöki Konferenciától, szerzetesrendektől, alapítványoktól, egyéb szervezetektől és magánszemélyektől kapták. A támogatások elosztására olyan hálózat jött létre, amelynek segítségével szinte egész Kárpátalját tekintve rálátást kapnak a rászorulók számára és igényeire, így a segítség biztosan oda jut, ahol a legnagyobb szükség van rá. Elsősorban a Munkácsi Római Katolikus Egyházmegyéhez tartozó 102 egyházközség szegényebb tagjainak igyekeznek segíteni, de szükség esetén vallási hovatartozásra való tekintet nélkül is támogatják a rászorulókat.

Az Ukrajnában élők helyzete 2015 óta nem sokat javult, sőt a folyamatos infláció miatt az alacsony fizetésből és nyugdíjból egyre nehezebb megélni. Ennek következménye, hogy egész családok vándorolnak ki, a fiatalok nem mernek gyermeket vállalni. Az országban maradtak gyakran az alapvető orvosi ellátást és a gyógyszereket sem tudják megfizetni. Sok ember fűtés nélkül kénytelen átvészelni a telet.

Az „ukrán válságprogram” keretében a következő módokon végzik a segítségnyújtást:

 1. Ingyenkonyha program
  Jelenleg 12 ingyenkonyhát működtetnek Kárpátalja-szerte, ahol heti 5-7 alkalommal biztosítanak meleg ételt a rászorulóknak. Ezenkívül 250 cigány gyermeket és 40 felnőttet várnak ingyenkonyhával Visken, Homokon, Koncházán és Gálocson.
 2. Gyógyszertámogatás
  A magas gyógyszerárak jelentősen megnehezítik az ott élők helyzetét. A gyógyszertámogatásnak köszönhetően, amelyet egy-két havonta osztanak (300 UAH/beteg), a válságprogram kezdetétől közel 12 ezer alkalommal tudtak segíteni a rászorulóknak.
 3. Élelmiszercsomagok osztása
  Élelmiszercsomagokat évente két-három alkalommal, elsősorban húsvétkor és karácsonykor osztanak. A program kezdetétől a mai napig közel 8 ezer csomagot juttattak el a támogatásra szorulóknak.
 4. Gáz- és villanyköltségek fedezése
  Azokat a háztartásokat, ahol a rezsiköltségek részleges támogatására a legnagyobb szükség van, évente öt alkalommal (november és március között), a fűtési időszak alatt segítik, ami a program kezdetétől közel 4 ezer alkalmat jelentett.
 5. Télitüzelőfa-támogatás
  A nehéz helyzetben élő családok sok esetben a gázzal történő fűtésről fatüzelésű kazánra váltottak. A válságprogram keretében eddig évi egyszeri alkalommal háztartásonként kb. 600 kilogramm brikettet vagy tűzifát biztosítottak a rászorulóknak.
 6. Egyéni igényű támogatások

          Ezekben az esetekben helyi felelőseik jelzik, mikor és hol van szükség egyedi segítségre. Például mosógépvásárlásra egy többgyermekes családnak, bevezetni a vizet egy szivattyú segítségével egy járni              alig tudó idős ember otthonába, illetve egy enyhén fogyatékos fiatalember számára motoros fűkaszát vásárolni, hogy jövedelemhez jusson az elvégzett munka révén.

 1. Mezőgazdasági program
  A program keretein belül műtrágyát és vetőmagokat osztanak, illetve egy kaszálót is kialakítottak. Ennek segítségével több gazda is munkához jutott.

A Szent Márton Karitász Kárpátaljai Megyei Jótékonysági Alapítvány ezúton is köszöni a támogatásokat, amelyek nagyon sokat jelentenek a rászorulóknak a nehéz időkben.

Kérjük, lehetőségeik szerint továbbra is segítsék az Alapítvány munkáját az alábbi bankszámlaszámon keresztül:

KÁRPÁTALJAI CSALÁDOKÉRT EGYESÜLET

OTP Bank, 11742348–21455979

VEZETŐ HÍREK
2020.01.19. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

"Ismerősökből lett barátokkal és barátokból lett testvérekkel együtt értünk haza" - ilyen volt a taizé találkozó Wroclawban

"Geovárost" építettek a nyíracsádi diákok
 
AKTUÁLIS
A keresztények egysége - álom vagy valóság? - Szólj be a papnak

Az Accord Quartet vendégszereplésével folytatódnak az új évben a Görög Zenei Esték

"Ujjongó örömmel örülök az úrban" Iz61,10 - februárban újra görögkatolikus farsangi bál
 
VEZETŐ HÍREK
2020.01.19. - Hangos kiegészítés a szertartási utasításhoz

"Ismerősökből lett barátokkal és barátokból lett testvérekkel együtt értünk haza" - ilyen volt a taizé találkozó Wroclawban

"Geovárost" építettek a nyíracsádi diákok
 
AKTUÁLIS
A keresztények egysége - álom vagy valóság? - Szólj be a papnak

Az Accord Quartet vendégszereplésével folytatódnak az új évben a Görög Zenei Esték

"Ujjongó örömmel örülök az úrban" Iz61,10 - februárban újra görögkatolikus farsangi bál
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Kántorok számára szerveznek lelkigyakorlatot
Kántorok számára szerveznek lelkigyakorlatot class=
 
Jézus-ima lelkigyakorlat lesz Máriapócsón
Jézus-ima lelkigyakorlat lesz Máriapócsón class=
 
"Ujjongó örömmel örülök az úrban" Iz61,10 - februárb...
 
Az Accord Quartet vendégszereplésével folytatódnak az ú...
Az Accord Quartet vendégszereplésével folytatódnak az ú... class=
 
A keresztények egysége - álom vagy valóság? - Szólj be...
A keresztények egysége - álom vagy valóság? - Szólj be... class=
 
2020.01.19. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá...
2020.01.19. - Hangos kiegészítés a szertartási utasítá... class=