Váljon a szeretet lakóhelyévé ez a ház - közösségi teret szenteltek Pocsajon

Váljon a szeretet lakóhelyévé ez a ház - közösségi teret szenteltek Pocsajon

2021-12-03 18:14:53
Szerző: H. Varga Eszter/ Hajdúdorogi Főegyházmegye, fotó: Kányási József és Czeglédi Zsolt/MTI
Kocsis Fülöp érsek
Pályázat
Hajdúdorogi Főegyházmegye
A Magyar Falu Program keretében meghirdetett "A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című" pályázaton nyert vissza nem térítendő támogatást a Pocsaji Görögkatolikus Egyházközség. Ennek köszönhetően mintegy 22,5 millió Forintból teljes egészében megújult Pocsajon, az Árpád u. 22. sz. alatt található épület, amit Fülöp metropolita atya 2021.12.03-án szentelt fel.

A közösségi ház keresésénél szerencsés helyzetben volt az egyházközség, mert a templom mellett található egy épület az Árpád utca sarkán, ami régen görögkatolikus iskolaként működött, a felújítás előtt raktár funkciót látott el. A népességszám a településen jelenleg csökkenő tendenciát mutat, az elvándorlás jelentős, az elöregedés jellemző, mint ahogyan a vidéki kistelepüléseken általában. Ennek a folyamatnak a megállításaként pályázott az egyházközség az épület felújítására.

Fülöp metropolita atya a szentelés részeként elmondott tanításában emlékeztetett: sok mindent látott már ez a ház, s most egy nagy összefogással gyönyörűen megszépült és birtokba lehet venni, új célokkal. Bár a legfőbb elhatározás mindig az, hogy ha van egy közösséghez tartozó épület – a templom mellett főként –, akkor annak a közösséget kell építenie.

Zakeus története hangzott el a szentelés szertartásán, ebben azt olvashatjuk, hogy Jézus belép Zakeus házába, s az áldással most mi is elhozzuk Isten jelenlétét – hangsúlyozta a főpásztor és hozzátette: most új feladatot kaptunk, azt, hogy Jézus maradjon is itt ebben a házban. Jézus ott van, ahol az emberek, a szeretet, ahol szükség van rá.

„Elhoztuk őt ezzel az imádsággal, de ahhoz, hogy itt is maradjon nagyon sok ember munkájára van szükség. A közösségépítésnek mindig az a célja, hogy Jézust közelebb vigyük az emberekhez, az Egyháznak mindig is ez volt a küldetése.  Az még nem cél önmagában, hogy az emberek jól érezzék magukat.” – világított rá Fülöp metropolita atya, s gondolatait azzal zárta, hogy a mindenkire kiáradó szeretetet kell, hogy árassza ez az épület.

„Váljon a szeretet lakóhelyévé, hogy mindazok, akik ide betérnek, azok Jézus szeretetét érzékeljék” – mondta.

A Görögkatolikus Egyház minden pályázata, amit a Magyar Falu programba benyújtott eredménnyel zárult, amelyért sokat lobbizott a térség országgyűlési képviselője, Vitányi István is. A politikus köszöntőjében elmondta: elkötelezetten támogat minden felekezetet főként azért, hogy az Egyházak gondtalanul tudják feladatukat végezni, a lelkeket építeni. Mai rohanó világunkban ez legalább annyira elengedhetetlen, mint a gazdaság fejlesztése – hangsúlyozta.  A képviselő szerint a Görögkatolikus Egyház az egyik legdinamikusabban fejlődő közösség és abban bízik, hogy ez a lendület és kitartás nagyon sokáig tart majd ki.

Vitányi képviselő Gyopáros Alpár méltató szavait tartalmazó levelét is felolvasta, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos ugyanis sajnos nem tudott részt venni az ünnepségen. Üzenetében kifejezte örömét a közösségi ház felújulása miatt, ami remélhetőleg egy új korszak kezdetét jelenti. 

„A falusi egyházközségek szerepe évezredeken keresztül vitathatatlan volt a falvak életében. És meggyőződésem, hogy ma sincs ez másként. Az egyházi ingatlanok, plébániák, parókiák, gyülekezeti helyek ott vannak minden faluban, legtöbbször valamilyen műemléki értéket képviselve, sokszor, elhanyagolt állapotuk okán, rombolva a településképet. Különös jelentőséget tulajdonítok tehát annak a ténynek, hogy a Magyar Falu Program pályázatainak meghirdetésekor (3 évvel ezelőtt) elsőként hirdettük meg az egyházközségek falusi ingatlanjainak felújítását célzó kiírást. És a munkát ütemesen végeztük is: csak a Magyar Falu Program keretében, több mint 700 faluban alakítottunk ki lakatlan épületekből közösségi tereket, vagy újítottunk fel meglévő egyházi közösségi színtereket.” – tudhatták meg a jelenlévők Gyopáros Alpár gondolatait. 

A cél az, hogy minden magyar falu minden templomát, minden falu minden egyházi iskoláját, óvodáját, közösségi terét, kápolnáját, parókiáját és plébániáját és mezőszéli kőkeresztje is fel legyen újítva.

Szőllősi Roland Pocsaj polgármestere elmondta: az elmúlt két évben rekordmennyiségű pályázatot tudhat magáénak a település, csak a Magyar Falu program keretében 19 nyertes projekttel büszkélkedhet, melynek összértéke 210 millió forint. Szerinte az egyház léte és szerepe kulcsfontosságú; ők adnak hitet és reményt és szeretetet, ezek nélkül elveszettek lennénk. Pocsajon folytatni szeretnék a görögkatolikus fejlesztéseket: a régi tornaterem és temető felújítása is tervben van.  

Baráth Gábor parókus atya a Jóisten nagyszerű csodájának tulajdonítja a közösségi ház megszépülését, amit hangsúlyozottan el kell kezdeni élettel megtölteni. Mint mondta nem a leggazdagabb települések közé tartozik Pocsaj, de a nehézségek ellenére is épül, szépül és ezt a folyamatot a görögkatolikusok minden erejükkel támogatni fogják.  

VEZETŐ HÍREK
Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben

Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban

Találkozás a föltámadottal
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben

Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Televízióban

Találkozás a föltámadottal
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben
Egyesülésre hív minket az Isten - Pünkösd Debrecenben
 
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
Három püspök beszélgetett a pünkösdről a Debrecen Tel...
 
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
Izgatottan várjuk a találkozást - főegyházmegyei csalá...
 
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
Szociális gondozót keresnek Debrecenbe
 
Találkozás a föltámadottal
Találkozás a föltámadottal
 
Ne a feladat nehézségét, hanem a lehetőségnek az öröm...
Ne a feladat nehézségét, hanem a lehetőségnek az öröm...