Látványos állomásához érkezett az Érseki Hivatal felújítása Debrecenben
2016.augusztus 16., kedd

Látványos állomásához érkezett az Érseki Hivatal felújítása Debrecenben: múlt pénteken lebontották a Piac utcai főhomlokzat állványát. Kívülről tehát kész a felújított, újrafestett klasszicista épület. Belül azonban még gőzerővel haladnak a munkálatok, a héten például megkezdődik a belső udvar lefedése egy acélszerkezettel. Terveink szerint az ősz végére birtokba veheti az Érseki Hivatal a megszépülő épületet. 

Előzmények:

A Petőfi tér 8. szám alatti épület fog otthont adni a Hajdúdorogi Főegyházmegye székhelyének, a Piac utca vasútállomás felőli végében. Az épületet Debrecen Önkormányzatától kapta használatba egyházunk. Az első magyar görögkatolikus egyházmegyével egyidős, szecessziós épület eredetileg körfolyosós bérház volt utcafronti üzletekkel. A II. világháborúban lebombázták a ház hátsó részét, majdnem a teljes Petőfi térrel együtt. Az elmúlt évtizedekben sokféle használója volt az épületnek, legutóbb a Hatvani Istvánról elnevezett kollégium működött benne. A kilenc éve üres épület teljes felújításának terveit Kasuba János építészmérnök (Metope 2000 Kft.) készítette el szakági tervezőtársaival. A tervek szerint a belső felújítás mellett a belső udvar üvegtetős lefedést fog kapni, helyreállítva a függőfolyosók körbejárhatóságát. A kialakuló belső zárt, temperált udvaron lift is épül. Az épületben az irodákon kívül lesz kápolna, díszterem és levéltár is.

A felújítás első ütemének kivitelezésére versenyeztetés után a DH-Szervíz Kft-vel kötöttünk szerződést nettó 267 millió forint értékben. A felújítás forrása a Magyar Kormány által biztosított költségvetési támogatás.

Hajdúdorogi Főegyházmegye