Idén is megtartották a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapját
2016.augusztus 24., szerda

Augusztus 23-án, az 1939. évi Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartják a náci és a kommunista diktatúrák áldozatainak európai emléknapját. Budapesten kedden este 6 órakor emléksétát rendeztek a Cipők a Duna-parton emlékműtől a Terror Háza Múzeumig.

A 2008 júniusában, Prágában tartott Európa lelkiismerete és a kommunizmus című nemzetközi konferencia megnyitóbeszédében Václav Havel volt cseh államfő kijelentette: \\\"Európa rendkívüli felelősséget visel a nácizmusért és a kommunizmusért, azért a két totalitárius rendszerért, amelyek ezen a földrészen születtek\\\". A konferencia résztvevői javasolták, hogy augusztus 23-át nyilvánítsák a totalitárius rendszerek áldozatainak emléknapjává. 2008 szeptemberében magyar, észt, brit, német és lett képviselők hasonló értelmű nyilatkozattervezetet terjesztettek az Európai Parlament elé. Az EP 2009 áprilisában állásfoglalást szavazott meg a totalitárius rendszerekről, és ebben javasolták az emléknap megtartását. Végül magyar−lengyel−litván kezdeményezésre, az EU-országok igazságügyi miniszterei 2011. júniusi luxembourgi tanácskozásukon fogadták el a totalitárius rendszerek által elkövetett bűncselekmények áldozataira emlékező dekrétumot, és egyben az 1939-ben Moszkvában megkötött Molotov–Ribbentrop-paktum – más néven Hitler−Sztálin paktum – aláírásának napját, augusztus 23-át, a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapjává nyilvánították. A dokumentum elfogadásával az Európai Unió lépést kívánt tenni a közös európai múlt tudatának és a kollektív emlékezet erősítéséért. 

Az emléknap alkalmából idén emléksétát tartottak a Cipők a Duna-parton emlékműtől a Terror Háza Múzeumig, az eseményen részt vett Kocsis Fülöp, metropolita is. A sok száz emberből álló menetet honvédségi zenekar vezette fel és rendőrök sora biztosította. A tömegben sokan magyar zászlókat tartottak, ezenkívül transzparenseken különböző települések neveit is látni lehetett. Előtte kulturális programok színesítették a rendezvényt. A közéleti szereplők egy-egy szál fehér rózsát helyeztek el a Cipők a Duna-parton emlékműnél.

Hajdúdorogi Főegyházmegye

Fotó: MTI