Indulásra kész a Katolikus Karitász speciális mentőegysége
2016.augusztus 25., csütörtök

Indulásra kész a Katolikus Karitász speciális mentőegysége Olaszországba, ahol augusztus 24-én, a hajnali órákban földrengés volt. Az áldozatok megsegítésére a Katolikus Karitász felajánlotta azonnali segítségét az olasz Karitásznak és a helyi katasztrófavédelemnek a mentési munkálatokban. A Karitász városi mentő- és keresőegysége (USAR) felkészült az azonnali indulásra. Ha hívják őket, akkor velük tart a KARISZ mentőcsoport is, melynek a Főnix, az Életjel, a Spider és a Legott Görögkatolikus Mentőcsoport is a tagja. 10 fővel és négy kutyával állnak indulásra készen, tájékoztatott Kristóf Imre, a Legott vezetője. A csapatot orvos, műszaki mentésre felkészült szakember, speciális mentési munkálatokat ellátó személyzet alkotja, akik a romok alatt lévő sérültek kutatására, kiemelésére és mozgatására alkalmas eszközökkel, hidraulikus emelőkkel, terepjárművekkel, saját egészségügyi bázissal, valamint kereső kutyákkal felszerelve várják az indulást. Az olasz hatóságok regisztrálták a segélyszervezet különleges csapatát.

A rendkívüli helyzet miatt, valamint az előrejelzések szerint várható további utórengések miatt, az olasz hatóságok jelenleg senkit nem engednek a területre. A Karitász csapata várja az engedélyt az azonnali indulásra. A katasztrófa áldozatainak megsegítésére a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia katasztrófa alapjából 20 millió forint azonnali gyorssegélyt küld az Olasz Püspöki Konferenciának. 

A Karitász folyamatosan kapcsolatban áll a helyi szervezettel, hogy a szükségleteknek megfelelve indíthassa majd mentőegységét.

Katolikus Karitász