Püspöki Liturgián mutatkoztak be a Krisztus-katonák
2016.szeptember 18., vasárnap

Balog Zoltán, Emberi Erőforrások Minisztere jóváhagyásával egyedülálló hajdúdorogi szokásunk A Krisztus-katonaság hagyománya Hajdúdorogon – Kardos legények a „Görögkatolikus hitéhez leghűségesebb város”-ban címmel felkerült a Szellemi Kulturális Örökség nemzeti jegyzékére. A jegyzék olyan hagyományokat tartalmaz, amelyekre az egész ország büszke és méltónak, érdemesnek tartja arra, hogy éljen, fejlődjön, megmaradjon. Hála őseink kitartásának, ifjaink áldozathozatalának és munkájának, az igaz és szép hagyományt megőrzőknek és továbbadóknak! 

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslatára és az emberi erőforrások miniszterének döntése alapján a Mária-tisztelet zarándok és búcsú hagyománya, a hajdúdorogi Krisztus-katonaság hagyománya, a novaji Remélés - alakoskodó farsangi szokás, a magyarországi dudahagyomány és a magyar cirkuszművészet került fel a szellemi kulturális örökség magyar nemzeti jegyzékére, amely így már 24 elemet tartalmaz, a tehetséges roma gyerekek zenei képzését végző Rajkó-módszer pedig ötödikként került fel a jó gyakorlatok közé.

A Krisztus-katonák, a többi új elemmel szeptember 17-én és 18-án, szombaton és vasárnap mutatkoztak be Hajdúdorogon Püspöki Liturgia keretében. 

Hajdúdorogi Főegyházmegye