A Szent László-örökségút településeit bemutató vándorkiállítás nyílt a Metropolitai Hivatalban

A Szent László-örökségút településeit bemutató vándorkiállítás nyílt a Metropolitai Hivatalban

2019-09-19 16:55:44
Szerző: Mikula Szilvia/Dehir.hu, fotó:Hajdúdorogi Főegyházmegye, Miskolczi János
Kiállítás
Friss
Hajdúdorogi Főegyházmegye
A Hierotheosz Egyesület és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat az "Örökség, ami összeköt - Szent László emlékezete Közép-Európában" című pályázat keretében Debrecenbe is elhozta a Szent László út vándorkiállítást. A kiállítás Kisvárdáról indult el 2017 októberében és a magyar lovagkirályhoz kötődő örökségút településeit - többek között Kisvárdát, Laskodot, Székelyderzset és Tornaszentandrást - mutatja be. A kiállítás két hétig látogatható a Görögkatolikus Metropolitai Hivatalban.

- Külön öröm és büszkeség nekem, hogy Szent László nagy királyunk örökségének a nyomdokaiba lépve közvetíthetjük az ő magyarságtudatát és keresztény elköteleződését, melyre a mai világban, jól tudjuk, milyen nagy szükség van. Izgalmas a vándorkiállítás és az azt kísérő kötet a Lovagkirályról, amely az egész országot és a Kárpát-medencét is bejárja – mondta Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita atya a tárlat megnyitóján. Hozzátette: akár útikalauz is lehetne. Mindenfelé egy-egy emlék jelenik meg, mintha egy nagy utazó színhelyeit követnék. De tudjuk, hogy nemcsak utazásról volt itt szó, hanem ez a szent király mindenütt otthagyta a keze nyomát, vagy inkább a lelkének a pecsétjét – mondta és megjegyezte, talán szerény kis kiállításnak tűnik, de bízik abban, hogy Szent László örökségét közvetíti majd a debreceniek és a máshonnan érkező látogatók számára.

Seszták Oszkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnöke a Hierotheosz Egyesület és a közgyűlés közös munkáját emelte ki, és hozzáfűzte, reményei szerint a kiállítás hatására sokan az örökségeink nyomába erednek akár „bakancsos turistaként, akár busszal”.

Papp László polgármester köszöntő beszédében kiemelte, ez a kiállítás az összetartozás gondolata mentén született

- Nagyon jó kezdeményezésnek tartom, hogy a Szent László-örökséget, a Szent László által képviselt gondolkodásmódot népszerűsítésük, a Szent László-kultuszt erősítsük az országban, a nemzetben, az egész Kárpát-medencében, hiszen Szent László országépítő munkássága a magyar nemzet összetartozásának és mai létezésének egyik nagyon fontos feltétele volt – mondta.

Hozzátette, Debrecen – Nagyvárad mellett – talán nem annyira hangsúlyos a Lovagkirály életében, de olyan településként említhetjük, amely kapcsolódik Szent László életéhez, illetve halálához.

- A város Szent Lászlóhoz való kötődését igazolja az is, hogy van egy városrésze Debrecennek, amelyet ma is úgy hívnak, hogy Szentlászlófalva. Ez a körülmény is igazolja azt, hogy Debrecen fontos része és szereplője lehet annak az egységnek, annak a közös gondolkodásnak a megerősítésében, amely a lovagkirályhoz kötődik. – hangsúlyozta a polgármester.

A tárlatmegnyitót követően konferenciát rendeztek, melyen Kapin István görögkatolikus parókus atya, a Hierotheosz Egyesület elnöke ismertette a program célkitűzéseit, az eddig megvalósult eredményeket és a további távlatokat. 

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök atya beszédében kiemelte, a hit nem magánügy, hanem személyes közügy.

- Szent László hite nem maradt a templomban. Hatással volt a hite az országra, és a Szent István-i örökséget vitte tovább.

Kósa Lajos országgyűlési képviselő szerint fontos Szent László király tisztelete, és életművének ápolása.

- Leginkább az a feladatunk, hogy egyáltalán tudjunk róla, mert sokszor az az ember érzése, hogy méltánytalanul keveset tudunk az ő munkásságáról – hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Hozzátette, Szent László sokat fáradozott az ország újjáépítésében, melyben fontos szerepet játszott a gyökerekhez való visszatérés, amely ma is „biztos kapaszkodót jelent”.

Szabó Ödön a román parlament képviselője szerint a Szent László-örökség nagyon fontos, melyet tovább kell vinni.

- Nekünk kell vinni az örökséget, hisz ez Nagyváradon, ahová temetkezett Szent László, amelyet alapított Szent László, amely a középkorban neki köszönhetően a térség legnagyobb zarándokhelyeként volt számon tartva Közép-Európában, ez az örökség bennünket, nagyváradiakat mindenképp kötelez.

A köszöntők után két szakmai előadást hallhattak a résztvevők. Elsőként Kollár Tibor tudományszervező a Lovagkirály című kötetet mutatta be az érdeklődőknek, majd a "Szent László-kultusz a történeti Magyarországon" címmel a kutatás új eredményeiről is beszámolt.

Majd Galambári Péter kánonjogász, a Miskolci Egyházmegye bírósági helynöke beszélt Szent László és Bizánc kapcsolatáról.

Az eseményen közreműködött a Szivárvány gyermekkar, a Lautitia kóruscsalád tagja, Deli Gabriella vezetésével.

VEZETŐ HÍREK
Diakónussá szentelték Fehér Csongort

Nők számára szerveznek egynapos zarándoklatot

Jó cselekedetek által is megszentelődünk - Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren
 
AKTUÁLIS
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
VEZETŐ HÍREK
Diakónussá szentelték Fehér Csongort

Nők számára szerveznek egynapos zarándoklatot

Jó cselekedetek által is megszentelődünk - Karitatív szolgáltató pont nyílt Sajószentpéteren
 
AKTUÁLIS
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében

Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorációs Lelkigyakorlatra

A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
 
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor
Idén is meg lesz tartva az irotai zsolozsmás tábor  class=
 
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020
A boldogság útján - Ifjúsági gyalogos zarándoklat 2020 class=
 
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá...
Várják a jelentkezéseket a II. Országos Cigánypasztorá... class=
 
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében
Diakónusszentelések a Hajdúdorogi Főegyházmegyében  class=
 
Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában
Keresztet szenteltek Hajdúszoboszló határában class=
 
Különleges zenei csemegével zárul a Görög Nyári Esté...
Különleges zenei csemegével zárul a Görög Nyári Esté... class=