Játszva tanulni érdemes - Élménypedagógia képzés hitoktatóknak

Játszva tanulni érdemes - Élménypedagógia képzés hitoktatóknak

2022-11-28 09:07:57
Szerző: H. Varga Eszter-Hekler Melinda, fotó: Schön Sára / Hajdúdorogi Főegyházmegye
Képzés
Budapest
Debrecen
Civil katekétáknak és hitoktatással is foglalkozó papoknak tartottak - élménypedagógia továbbképzést a Metropóliai Hivatalban, Debrecenben. A résztvevők három napon át játékos formában ismerkedhettek meg új tanítási, tudásátadási módszerekkel.

Bányai Sándor és trénertársa, Sárközi Andrea a Kalandok és Álmok szakmai műhely által kifejlesztett bibliai élménypedagógiát hozták el múlt héten Debrecenbe. A pedagógusok számára akkreditált képzés három napja alatt a jelen lévő hitoktatók maguk is az élménypedagógia módszerének segítségével – cselekvés útján, tapasztalatszerzéssel, élmények megélésével – sajátították el a tudást. 

Bányai Sándor elmondta, a képzés ötletét saját gyermekeinek köszönheti, akik néha kedvetlenül mentek istentiszteletre, mert nem tartották elég érdekesnek, izgalmasnak azt.

„A gyereknek akkor lesz érdekes egy óra, ha a benne lévő feladat nem a szigorúság, hanem a játékos tanulás az eszköze. Az élménypedagógiát alkalmazva nem az általam tudott ismereteket adom át másnak, hanem teremtek egy helyzetet, amivel ő maga ismereteket szerezhet. Nem az én tudásomat szerzi majd meg, hanem lehetővé teszem, hogy tapasztalatokat szerezzen és úgy strukturálom a gyakorlatokat, hogy a végén neki kelljen kimondani, amit át- és megélt. Ebből az is következik, hogy lehet, teljesen mást tanult mondjuk egy bibliai történetből, mint amit mi szántunk volna neki, de az egyéni útját járja, ami a lehető legértékesebb. – foglalta össze képzésük velejét a tréner. 

Az interaktív órákon a gyerekek olyan tanulságokat vonhatnak le, amik fejlesztik a szociális kompetenciáikat azzal a céllal, amik a mindennapi együttélést, a mindennapi életet segítik. Fejlődik a kommunikáció, az együttműködési képesség, a felelősségvállalás, a siker más értelmet nyer és kudarckezelés továbbá más szociális kompetenciák tekintetében is nagy előrelépés következhet be. Közben ebből maga az egyházközség is profitál, hiszen nem elég a hitben fejlődni, a közösség tagjainak egymáshoz való viszonyukban is fejlődniük kell, a személyes és szociális kompetenciákról nem is beszélve. 

Bányai Sándor és Sárközi Andrea nagyon büszkék rá, hogy a görögkatolikus egyháztól megkapták ezt a felkérést, ráadásul ilyen nagy létszámú (Debrecenben az első tanfolyamon huszonhat hitoktató vett részt) csoportokkal dolgozhattak. 

Sivadó Miklós atya, a debreceni Szent Efrém Általános Iskola lelki igazgatója és hitoktatója huszonhat évnyi hitoktatói munkával a háta mögött vett részt a képzésen, ahol nagy örömére ő maga is megélte a módszer lényegét, és több új játék és ötlet is elkíséri majd haza.  

„Papként, hitoktatóként mindig is szeretnénk a hittanórát vagy a prédikációt olyan élményszerűvé, megfoghatóvá tenni, hogy személyességet tapasztaljon meg az, aki hallgat minket, akit tanítunk. Minél komplexebb tapasztalatot sikerül szerezniük a gyerekeknek, de ez a felnőttekre is ugyanúgy igaz, annál könnyebben kapcsolódhat be az életük egy adott pontján egy-egy bibliai történés aktuális élmény vagy tapasztalat révén.” 

Miklós atya szerint a mai világban, ahol a gyerekek többsége az interaktív dimenziókba süllyedve elszakad a konkrét fizikai valóságtól, az élménypedagógia módszerével könnyebben visszahívható, aktivizálható lesz, és így lehet igazán megtapasztaltatni velük a közösség, az együttműködés, a közös élmények erejét.  

Koroknai Gabriella Dunaújvárosból érkezett Debrecenbe, hogy huszonegy évnyi hitoktatói tapasztalatai mellé friss élményeket, motivációkat szerezzen a három különböző óvodában és hat iskolában történő tanításhoz, neveléshez.

Ahogy fogalmaz, számára a sokadik tanévben is fontos a megújulás, és az elmúlt években már ő is a saját bőrén tapasztalta, hogy a gyerekeket ma bizony máshogy kell megfogni, mint régebben. „Együtt kell velük csinálni mindent, nehezebb a figyelmüket megragadni manapság, nem működik az, ami régen, hogy kioszt az ember egy feladatlapot, vagy megkéri őket, hogy figyeljenek a kivetítőre.”

Mindenkinek szívből ajánlja ezt a továbbképzést, mert nagyon hasznos műhelybeszélgetésekben is részt lehet venni, a két előadó pedig nemcsak leadja az anyagot, hanem a módszerhez híven a résztvevőket is bevonva, formálva, lelkesítve ad. 

Gabriella ahhoz is erőt kapott ezen a három napon, hogy jobban bízzon magában, mert bizony – ahogy mondja – nem könnyű a hitoktatók élete, hiszen az ő munkájuk gyümölcse sokszor nem olyan látványos, inkább csak évekkel később látszik, amikor egy régi tanítvány esetleg az ő segítségüket kéri egy nehéz élethelyzetben. 

Bányai Sándor tréner elárulta, hogy a képzés három napja nem a pihenésről szólt, a résztvevők kemény szellemi és lelki munkán vannak túl, ahol ki kellett mozdulniuk komfortzónájukból. Nem könnyű feladat ideális esetben gyermeki lélekkel részt venni a játékokban, de közben személyes tapasztalatukból kiindulva folyamatosan elemezni a saját eddigi munkájukat. 

„Így tud ugyanis bekövetkezni a szemléletformálás, ami e három nap nem titkolt célja. Fel akarjuk kelteni a motivációt mindannyiukban, hogy ezeket a feladatokat majd otthon a gyerekeikkel is ki akarják próbálni.” 

A Hajdúdorogi Főegyházmegyében dolgozó hitoktatók és katekéták három turnusban vesznek részt a képzésen. A második Budapesten lesz november 28-30. között, a harmadik pedig ismét Debrecenben december 1-3. között.

VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása

Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon

Elhunyt Puskás László
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
Elhunyt Puskás László
Elhunyt Puskás László
 
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
Lelkinapra várják az öregdiákokat Hajdúdorogon
 
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
Szíriáról Debrecenben - Kocsis Fülöp előadása
 
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
Erősödjetek meg az Úrban! - egyéves a Szentháromság te...
 
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
Jótékonysági koncert az Érseki Hivatalban
 
Újra egy közös úton - Betlehembe
Újra egy közös úton - Betlehembe