Új módon, de régi formában keresték az összetartozás élményét a debreceni görögkatolikusok

Új módon, de régi formában keresték az összetartozás élményét a debreceni görögkatolikusok

2020-02-24 11:06:06
Szerző: és fotó: H Varga Eszter/Hajdúdorogi Főegyházmegye
Szabadidő
Debrecen
Hajdúdorogi Főegyházmegye
Örüljetek az Úrban mindenkor, ismét mondom: örüljetek! - Pál ezzel a felszólítással fordult egykor a Filippiekhez és ezzel a lelkülettel hívta a híveket a Debreceni Görögkatolikus Parókia báljába.

Ünnepi öltözetet kapott „a város legpatinásabb bálterme” – ahogy Kapin István parókus atya mondta köszöntőjében. Az új helyszínnek köszönhetően minden eddiginél színvonalasabb farsangi mulatságba invitálta a Debreceni Görögkatolikus Parókia közösségét. Az Attila téri anyaegyházközség tagjai mellett a csapókerti parókia, továbbá a tócóskerti és debrecen-józsai szervezőlelkészség hívei voltak jelen. Rajtuk kívül a Debrecen környéki településekről is érkeztek résztvevők, illetve a Hajdúdorogi Főegyházmegye oktatási, szociális intézményeinek vezetői családtagjaikkal együtt kapcsolódtak be a mulatságba.

Kapin parókus atya megköszönte Debrecen városának azt a lehetőséget, hogy idén már a görögkatolikusok is a Kölcsey Központban szórakozhattak, az egyházközség női tagjainak pedig azért volt hálás, hogy összefogták a szervezést. Ennek köszönhetően mintegy hatszázan báloztak szombat este – emelte ki István atya.

Természetesen az idei mulatság is a jótékonyság jegyében zajlott, hiszen a bevételt – ahogy tavaly is – az Attila téri Főszékesegyház szomszédságában hamarosan elkészülő turisztikai látogatóközpontra fordítja az egyházközség. A nemes célt egy-egy gobelin ikon megvásárlásával lehetett ezen a napon segíteni.  

Részt vett a bálon Puskás István, Debrecen kultúráért felelős alpolgármestere, aki örömmel tapasztalta, hogy egy élő, eleven közösségbe csöppent. Mint mondta, az életben egyebek mellett a munkahelyek, a megfelelő infrastruktúra, a jól működő gazdaság jelentik a biztonságot, ami a görögkatolikusokhoz hasonló aktív közösségektől válik teljessé egy városban.  

A bált hivatalosan Seszták István főhelynök atya nyitotta meg, akinek köszöntőjét az e napra vonatkozó evangéliumi szakasz (Mt 11,27-30) inspirálta.

– Aki nyugalmat keres lelkének, annak a szelíd és alázatos mestertől kell tanulnia, nem a hadvezértől, az igazgatótól, politikustól, énekestől, sportolótól, szuperszemélyiségtől, hanem az alázatos mestertől, mert eredményre csak ez vezet. Így lesz a vállalt feladat is „édes és könnyű” – mondta főhelynök atya, aki szerint a hívő ember számára ez sok mindent megmagyaráz.

– Bálozni jöttünk össze új módon, de régi formában keressük az összetartozást, a megerősödés élményét, ami mindenekelőtt nyugalmat ad, nyugalmat adhat Krisztusban – emelte ki.  

István atya köszöntőjében megemlékezett „a maguk előtt a szelíd és alázatos Krisztust látó elődökről”, akik nélkül ma nem lehetne görögkatolikus közösségről beszélni Debrecenben. 1899-ben létesült önálló görögkatolikus parókia a városban, majd tíz évre rá szentelték fel az Attila téren a templomot. A közösséget még az 1914-es bombamerénylet sem volt képes elüldözni innen és ennek is köszönhető, hogy 2015-ben a Szentatya Debrecenbe helyezte a Metropólia központját, s az Attila téri templomból Főszékesegyház lett.  A főhelynök felidézte, hogy azóta mennyi területen vannak jelen a görögkatolikusok a városban: iskolák, kollégiumok, karitász központ és korai fejlesztő központ, de még kávézó és ajándékbolt is létesült.

– Most pedig közösségi házat is építünk, mert „Krisztus igája édes és könnyű annak, aki a szelíd és alázatos Krisztustól akar tanulni. Ez jelenti az igazi misztériumot. Ide nem lehet jelentkezni, csak úgy lehet bekerülni, hogy ha szólít minket a Mester. Ezt egyedül meghallani lehet. Ti, mi mindannyian meghallottátok a Mester iskolába járó hívását. Aki meghallja, annak követnie kell őt, az alázatos és szelíd tanítót, a mi egyedüli Urunkat – zárta gondolatait Seszták István atya.  

Kicsit később csatlakozott a bálozókhoz Kocsis Fülöp érsek-metropolita atya, mert Budapesten fogadta amerikai püspöktársát Milan Lach atyát, hogy aztán közösen vehessenek részt a mulatságon. (Tavaly nyáron vendégeskedett egy főegyházmegyei delegáció a Pármai Egyházmegye főpásztoránál, az erről szóló beszámolónkat itt és itt olvashatják.)   

Fülöp metropolita röviden annyit mondott a híveknek, hogy a bálhoz hasonló lelkesedéssel vessék bele magukat a nagyböjtbe is, majd átadta a szót Lach püspöknek, aki Ferenc pápánál tett látogatást Rómában s onnan egyenesen Debrecenbe vette az irányt.

A szlovák származású püspököt lenyűgözte az estély, nagyon jó volt látnia, hogy kicsik és nagyok egyaránt jelen vannak és jól érzik magukat. Bátorította a szülőket, hogy a hitnek ezt a formáját a jövőben is éljék meg, mert ez az egyház jövője.

–  Aki hisz Jézus Krisztusban, az meg tudja osztani és tovább tudja adni ezt az örömöt. Ez a jele annak, hogy Jézus meghalt, de fel is támadt – mondta Milan Lach püspök és hozzátette, örülne, ha Clevelandban is ilyen aktív és fiatalos lenne a görögkatolikus közösség, de sajnos ott még templomba is alig járnak az emberek és komoly aggódással tölti el az, hogy nem igazán öröklődik tovább a hit.

Az ízletes vacsora elfogyasztása után a Lautitia Kóruscsalád előadását majd a Szent Efrém Görögkatolikus Általános Iskola tanárainak és diákjainak fergeteges country táncát élvezhette a közönség. Sokak örömére a hazai könnyűzene egyik legendás alakja Varga Miklós is fellépett; a talpalávalót a Sütő Band együttes szolgáltatta. Az est hangulatfelelőse, házigazdája a Best FM műsorvezetője Fazekas László volt, akinek sziporkázó humora a tombolahúzáskor csúcsosodott ki igazán.

 

VEZETŐ HÍREK
A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a turistákat

Nyílt napot rendeztek a főiskolán

December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
 
AKTUÁLIS
KAPCSOLÓDÓ GALÉRIA
VEZETŐ HÍREK
A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a turistákat

Nyílt napot rendeztek a főiskolán

December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
 
AKTUÁLIS
EZEKET OLVASTA MÁR?
 
A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a tur...
A debreceni templomajtók is szélesre tárva várják a tur...
 
Nyílt napot rendeztek a főiskolán
Nyílt napot rendeztek a főiskolán
 
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
December 7-én lesz az utolsó TeológiaBár
 
A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent
A békét hangsúlyozza az idei Debreceni Advent
 
Cigánypasztorációs konferenciát tartottak Máriabesnyőn
Cigánypasztorációs konferenciát tartottak Máriabesnyőn
 
Lelki nap a Szent Anna Görögkatolikus Gimnázium és Techn...
Lelki nap a Szent Anna Görögkatolikus Gimnázium és Techn...