Kérdezzen bizalommal a lelkiatyától!


Biztonsági kérdés:
Mennyi tizenkettő meg tizenegy? (a választ számmal kell beírni)


küldés
eddigi válaszok
Kedves Lelkiatya! Római katolikus vagyok. Szeretnék érdeklődni, hogy görög katolikusoknál van olyan állás/hivatás, ami olyan a pszichológia? Római katolikusoknál van hasonló, viszont nagyon kevés. Érdekelne, hogy esetleg Önöknél ez jobban beindult? Köszönöm a válaszát. Ha esetleg mentál-higiéniás szolgáltatásra gondol, akkor azt mondhatom, hogy ezen a téren egyelőre mi is csak gyerekcipőben járunk. Vannak erre szakosodott kiképzett papjaink, de ők legtöbbször a saját parókiájuk körében fejtik ki ezt a segítségüket. A parókián keresztül lehet elérni őket. Tudomásom szerint Debrecenben és Nyíregyházán van a parókiához kapcsolódó ilyen jellegű szélesebb körű szolgáltatás, esetleg ezeken a helyeken lehet érdeklődni. Kedves Lelkiatya! Én voltam, aki ezt kérdezte. És a gyermekvédelmi központ végül is mi? Egy árvaház? Vagy van lehetőség nem árva gyerekeken is segíteni? Milyen végzettség szükséges ahhoz, hogy ott eltudjak helyezkedni? Köszönöm.
Ha kifejezetten azért érdeklik ezek a kérdések, mert szeretne állás találni ezen a területen, akkor javaslom, hogy vegye föl a kapcsolatot a Szent Lukács Szeretetszolgálatunkkal. http://www.szentlukacsszeretetszolgalat.hu/oldal/38/kozzeteteli-lista
Kedved Lelkiatya! Van olyan történet, ami az interneten található, vagy amiről esetleg Ön tud, hogy egy pap nem akart igazán pap lenni, csak külső behatás miatt lett pap? Gondolom ennek nem igazán lett jó vége? Úgy gondolom, hogy ez inkább a római katolikusoknál lehet rosszabb. Megtudna velem osztani egy ilyen történetet? Válaszát előre is köszönöm, L.
Erre egyáltalán nem könnyű válaszolni. Én nem is tudok. Sohasem látunk bele a másik ember lelkébe, gondolatvilágába, érzéseibe. Sejtésünk lehet arról, hogy valakinek nem volt igazán hivatása, de sohasem mondhatjuk ezt teljes bizonyossággal. Ahol zátonyra futott a hivatás, ott is nagyon sok oka lehet ennek. De olyan is van minden bizonnyal, aki szülői vagy más külső hatásra vállalta a papságot, aztán az isteni kegyelem csodálatos papot formált belőle. Nem hiszem, hogy épületes és tanulságos volna ilyen történeteket gyűjteni. Én mindenesetre nem tudok mondani.
Kedves Lelkiatya! Sajnos glutenerzekeny lettem. Osszefoglalna, hogy a glutenerzekenyek hogyan tudnak sztaldozashoz jarulni a sztliturgian?
A legkézenfekvőbb, ha a gluténérzékeny ember a Szent Vérből részesül. Ez a görögkatolikusoknál kézenfekvőbb, könnyebben megoldható, de a római katolikusoknál sem lehetetlen. A római katolikusoknál gluténmentes ostyával is segítik az ilyen helyzetet. Természetesen minden esetben előre meg kell beszélni az atyával, hogy erre az előkészületre szükség van. És amit ilyenkor az atya kínál, javasol, azt kell elfogadni.
Szioka miert van az hogy a halot nagymamamal almodok fojton hogy felkel a sirbol
Mert még nem sikerült elengedni a nagymamát. Valójában nem a nagymama üzen ezzel, hanem a saját lelke, hogy még nem tett helyre mindent vele kapcsolatban. Ilyenkor a legkézenfekvőbb dolog, hogy szent misét, Szent Liturgiát mondatunk az elhunytért. Fontos, hogy ezen mi magunk is ott legyünk, áldozzunk, ha szükséges, előtte a szentgyónást is végezzük el. Ugyanis ezek nem csupán pszichés jelenségek, amelyeket a szakemberrel kell megbeszélni, hanem kifejezetten lelki folyamatok, amelyek az isteni erő segítségével lelki gyógyulást, gyógyítást kívánnak.
Tisztelt Lelkiatya! Görögkatolikus egyházunknak mi az állásfoglalása Szent Arsenia Boka vál az Ő szemelyével , kultuszával kapcsolatban? Válaszát Köszönöm ! Ferenc.
Hivatalos állásfoglalása talán nincsen. Legalábbis én nem tudok róla. De azt tudom, hogy sok görögökatolikus is tiszteli - együtt az ortodox testvéreinkkel - határon innen és túl.
Kedves Atya! Hol lehet rendelni kalendáriumot, asztali naptárat, és falinaptárat, mert a Szent Athanáz boltban nincs, milyen postai rendelési lehetőségek vannak. Szeretettel.
A Szent Atanáz könyves boltjainkban egészen biztosan kapható. (Budapest, Molnár u. 3; Nyíregyháza, Betlhen u. 5.)
Kedves Lelkiatya! A birítusról: És mi a leggyakoribb példa? Ez nagyon érdekes. Milyen indokok lehetnek egyáltalán erre? Nincs helyileg valahol másik rítusú templom és amiatt?
A hívek szükséglete okozza, hogy egy pap megkapja-e ezt a különleges engedélyt vagy nem. Vagy olyan helyen, ahol nincs elérhető keleti rítusú pap, de vannak hívek, s ezért a római katolikus papot kérik föl a keleti rítusúak ellátására. Vagy fordítva. Persze, más egyéb okok is lehetnek, például szerzetesi közösségekben.
Dicsőség Jézus Krisztusnak! Szeretném megkérni kedves Lelkiatyát, hogy tanítson engem csotkiról szóló ismeretekkel. Tudom, hogy a Jézus-imát imádkozzák a kötése közben, valamint általunk is mondandó az elkészült csotki szemekre. Vannak is ilyen imaalkalmak. Miért pont 33-Jézus életkora? Azt is hallottam, hogy nem szabad magunknak kötni. 2 féle technikával tudok kötni és szoktam is ajándékozni. Szeretnék minél többet tudni róla, hogyha olyan személynek ajándékozok, akinek ez ismeretlen őt is segítsem azáltal, hogy továbbadom az ismeretet. Gyönyörű, hogy létezik! Minél többet szeretnék megtudni róla. Úgy érzem jó helyen járok, hogy ezt megszerezzem. Köszönöm szépen!
Arra gondoltam, hogy írok néhány könyvcímet, amelyek eligazítást adnak ebben a dologban. Hisz ezen a fórumon csak édeskeveset lehetne leírni arról, amit érdemes tudni a Jézus-imáról. Ezen könyvek jó része kapható a Szent Atanáz könyvesboltjainkban. Kis Filokália A zarándok elbeszélései A Jézus-ima és a keleti szerzetesség (jelenleg nem kapható) Anthony Bloom: Az élő ima A. Quatit: "Szüntelenül..." Áthosz-hegyi Jerondasz Paisziosz: A hészükhaszta lelkiség békessége Emmanuel Jungclaussen: A Jézus-ima (jelenleg nem kapható) Frederica Mathewes-Green: Jézus-ima, a szív Istenre hangolása Hilarion metropolita: Az imádságról Hierotheos Vlachos: Egy éjszaka a Szent Hegy sivatagában Hierotheos Vlachos: Bevezetés a keleti keresztény lelkiségbe Irma Zaleski: Élni a Jézus-imát Matta el Meszkin: Tanácsok az imádsághoz Matta el Meszkin: Isten megtapasztalása az imában Nacsinák Gergely András: Jóga a középkori Európában? Per-Olof Sjögren: A Jézus-ima
Dicsőség Jézus Krisztusnak! Hol lehet beszerezni magyar nyelven a Szentek életét ill. azt a könyvet, amelyben az utrenyén olvasott olvasmányok vannak? Válaszát előre is köszönöm!
A Szent Atanáz könyvesboltjainkban, Budapesten (Molnár u. 3) és Nyíregyházán (Bethlen u. 5.) http://szentatanazbolt.hu/
Dícsős?g J?zus Krisztusnak! Kedves Lelkiatya! Mit lehet tennii a lelkiszarazsag idejen? Elnezest, a megfogalmazasert, de nem tudom maskep. Ures lelekkel jottem es ugy is tavoztam a sztliturgiarol. A kirekesztest elem meg a sulyis glutenerzekenyseg miatt. A hivokozosseg rekeszt ki, nem fogad be vagy el.
Sokszor a falakat magunk építjük magunk köré. Lehet, és ezt tartom legvalószínűbbnek, hogy semmi oka nincs arra, hogy kirekesztettnek érezze magát, hiszen részesülhet az Eucharisztiából, egy közösségben van Krisztussal és a közösséggel. Nem tudom, ki lehet olyan, aki megvetne vagy kirekesztene bárkit is olyan fogyatékosság vagy betegség miatt, amelyről nem tehet? Ilyet nem is tudok föltételezni. Van, akit pl. vaksága miatt ki kell kísérni, hogy megáldozhasson, van, aki kerekesszékkel megy oda, vagy idős kora miatt ki sem tud menni, az atya megy oda hozzá, hogy megáldozhasson. Ezen apró különbségeknek, különlegességeknek semmi jelentősége nincsen. Ezek közé sorolható az is, ha valaki gluténérzékenysége miatt először megy áldozni vagy külön kehelyből áldozik. Ami a legfontosabb, hogy ha akaratunk nélkül építünk is falakat, plafont ne tegyünk rá. Tehát ha valami miatt úgy érzem, hogy kizárnak engem, vagy én magam zárom ki magamat, fölfelé mindig legyek nyitott, hiszen ami a legeslegbiztosabb, hogy az Úr sohasem zárkózik el, sosem zár el magától senkit. Főként, amikor úgy érzi, nem kap elegendő emberi megértést vagy segítséget - ilyen, sajnos, gyakran megesik - akkor még erősebben az Önre figyelő Úrra tekintsen, leginkább őfeléje legyen nyitva.
Kedves Lelkiatya! A birítusról: és ott milyen gyakorisággal tartanak egymás rítusából miséket?
Ez teljesen változó, adott helytől és személytől, közösségi igénytől függ. Erre nincsen sem szabályozás, sem általános gyakorlat.
Kedves Lelkiatya! A keleti katolikus egyházakkal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Ha jól tudom, Róma és az egyes püspöki székek kötött uniók aktív prozelitizmus eresményeként jöttek létre és durván megsértették az anyaegyházak kánoni területét, egyben hatalmas anyagi károkat is okozva. Nem lenne dicséretes gesztus Róma részéről, ha ezeket az egyesült egyházakat visszaadná korábbi anyaegyházaik joghatóságába? Illetve alternatív lehetőségként fennállhat-e az, hogy a Katolikus Egyház templomokat adományoz a helyi orthodox egyházaknak, hogy a múltban okozott sebeket begyógyítsák?
Ha dicséretes gesztusnak tűnnék is Róma részéről, hogy az egyesült egyházakat visszaadná a korábbi anyaegyházaik joghatóságába, mégis meg kellene erről kérdezni az érintetteket is, a görögkatolikusokat. Igazán nem valószínű, hogy egy pápai rendelet értelmében ők egyik napról a másikra ortodoxokká lennének. Márpedig róluk van szó, élő személyekről, élő közösségekről. Ez a lépés tehát ilyen formában egyáltalán nem lehetséges. Nem könnyű megítélni azt a történelmi helyzetet, amelyben több közösség egyesülni kívánt a Katolikus Egyházzal. Meglehetősen sommás általánosításnak tűnik, hogy prozelitizmus eseményeként jöttek volna létre a görögkatolikus egyházi közösségek. Az pedig végképp nem mondható, hogy kánoni területet sértett volna bárki is az unió lépésével, hiszen annak területfoglalási igénye nincsen. Ma is, mint kezdetektől, ugyanazon területen él az ortodox és a görögkatolikus egyház. Azonban ebből az egy területiségből származtak éppen a feszültségek. Hiszen durva és erőszakos beavatkozás inkább a másik irányban történt, amikor a kommunista diktatúra alatt erőszakosan visszakényszerítettek több görögkatolikus egyházat az ortodox egyházba. Ez a durva erőszakosság soha nem hoz jó eredményt, még ha udvarias gesztusnak állítaná be bárki is. Hosszas tárgyalás után a balamandi nyilatkozatban (1993) a katolikus és ortodox tárgyalófelek leszögezték, hogy a görögkatolikusoknak van létjogosultságuk, az egyháztörténelem során létrejött közösségek létét senkinek sincs joga kétségbevonni. Ugyanakkor kimondja, hogy az egység útja nem ez, nem úgy kell egyesülni a másik egyházzal, hogy közben elhagyja a sajátját. Ezt erősítette meg egyébként a Ferenc pápának és Kirill pátriárkának Havannában tett nyilatkozata is. A múltban nagyon sok sebet okoztunk egymásnak. Természetesen mindenkinek a sajátja fáj jobban, s hajlamos azokat emlegetni, ám tudnunk kell, hogy ezek kölcsönösek voltak. Az lesz igazi előrelépés az egység felé, amikor jobban fáj az a seb, amelyet a saját egyházam okozott a másiknak, mint az, amelyet a saját egyházam szenvedett el.
Kedves lelki atyám 16-17 éves lehet szerzetes?
Természetesen. Érdemes már most fölvenni a kapcsolatot azzal a közösséggel, ahová vágyik, ahová az Úr hívja. Ott majd megmondják, hogy milyen formában kapcsolódhat be már a szerzetesi életbe, s később milyen további lépések lesznek még szükségesek. Amíg nem nagykorú valaki, addig biztosan nem költözhet be. De szívében már élhet úgy, mint egy szerzetes, s majd, ha kötelékbe léphet, akkor fog ez az Úrnak való elkötelezettsége a külvilág számára is láthatóvá válni.
Kedves Atya! Szeretném megkapni a görög katolikus olvasmányrendet 2020. évre. Köszönettel: Tibor atya
Több kiadványunk is tartalmazza ezt, amelyek a Szent Atanáz Könyvesboltban kaphatók. A legteljesebb a Szertartási Útmutató, amely a honlapunkon is megtalálható: https://hd.gorogkatolikus.hu/liturgia-utasitas
Kedves Lelkiatya! Volt már olyan, hogy miután felszenteltek valakit görög katolikus papnak át akart térni a római katolikus hitre és fordítva? Gondolom rómaiból könnyebb görögre áttérni, mert a cölibátus megmarad, de ha görög katolikus papnak van már családja, akkor mi történik? Vagy pont ezért ilyen nem is létezik?
Nem hallottam olyanról, hogy valaki már fölszentelt pap volt valamelyik rítusban és átment volna. Ha ilyen szükség adódik, akkor általában a kettős rítust adják meg (birítus), tehát nem kell elhagyni a korábbi egyházi hovatartozását. De ritkán, csak igen indokolt esetben adja meg a Keleti Kongregáció a birítust.
  1 
2
  3 4 5 6 7 8 9 10 11 ...