Kérdezzen bizalommal a lelkiatyától!


Biztonsági kérdés:
Mennyi kilenc meg tizenegy? (a választ számmal kell beírni)


küldés
eddigi válaszok
Kedves Lelkiatya! A Szent Litrurgian es a Vecsernyen lattam , hogy a hivek egy bordo szinu konyvbol enekeltek. Mi a cime a konyvek? Hol lehet azt megvasarolni? Valaszat elore is koszonom.
Sajnos nem tudom, milyen könyv lehet az, amelyre Ön gondol. Általában fekete színűek azok az un. Énekeskönyvek, amelyek a szertartásaink hívek számára fontos részeket tartalmazzák. Ez elképzelhető, hogy valahol ezek bordó kötést kaptak. Illetve létezik még egy papi koncelebrációs könyvünk, amely viszont valóban bordó színű. Ez pedig papi segédkönyv. Ez is, az Énekeskönyv is, és minden más föllelhető imádságos könyvünk a Szent Atanáz könyvesboltokban (Budapest, Molnár u. 3, Nyíregyháza, Bethlen u. 5), illetve Máriapócson az Emmánuel ház boltjában kaphatók. Új hírünk, hogy immár Debrecenben is nyílt egy ajándék-boltunk, ahol szintén kaphatók görögkatolikus imakönyvek és egyéb lelkiségi írások (Debrecen, Petőfi tér 9.). http://szentatanazbolt.hu/28-liturgikus-koenyvek
Kedves Lelkiatya! Bun lehet az, ha karacsony unnepe helyett csaladomban a gyasz van jelen? Ebben az evben vesztettem el az edesanyamat.
A gyász nyilvánvalóan nem bűn, hiszen az nem cselekedet, hanem állapot, sőt, inkább kereszt, amelyet hordozni kell. Ha arra gondol, hogy kedves édesanyjának elvesztése miatt karácsonykor szabad-e szomorkodnia, erre is ugyanezt mondhatom. Téves - és az már talán bűnös volna - ha nem őszintén viselkedne, s csak mímelné a boldogságot, vidámságot. Ezt senki nem várja el Öntől, Ön se várja el saját magától. Az már megfontolandó, hogy ha a családban többen is vannak, s nyilván nem mindenki egyformán viszonyult az édesanyjához, akkor az Ön fájdalmával mennyire szabad terhelni az ő ünnepüket. Igen, a többiek miatt lehet valami visszafogottság a gyász kifejezésének terén. De ismétlem és hangsúlyozom, az őszinteség mindennél fontosabb. Ugyanakkor talán Ön is jobban jár, ha nem engedi, hogy ez a mélységes bánat eluralkodjék a szívén, hanem megpróbál inkább a többiekre figyelni. Ha szép családban él, akkor ez még inkább kézenfekvő, de ha esetleg most már egyedül, akkor is észre kell vennie az Ön körül lévő embereket, észrevenni azokat, akik rászorulnak a gondoskodó szeretére.
Szeretnék segítséget kérni 2 kiskorú gyermekem van ,
Ha csak tudok, igyekszem segíteni. Ha nem szeretné a nagy nyilvánosság előtt föltárni gondjainak részleteit, akkor írjon közvetlenül a lelkiatya@gorogkatolikus.hu címre. Addig is imádkozom Önért és a családjáért.
Kedves Atya! Szeretném tudni,hogy mit jelent a Ap. Tim 286. (1Tim 5,11-21) ? Ev. Lk 87. (Lk 17,26-37; 18,8b) Tim 289. és a Lk 87? tehát ezek a számok mit jelentenek a Timóteus levél előtt, és a Lukács evangélium előtt és más esetekben is látható ez a számozás. Szeretettel: Kincses Tibor
Kedves Tibor atya! Az apostoli és evangéliumi szakaszok rögzítettek a bizánci rítusú egyházakban, s ezek szépen sorban be is vannak számozva. Perikópákra (ilyen szakaszokra) a IV. sz. -tól osztják az evangéliumot. Nagyjából ebben az időben vette át a folytatólagos olvasás helyét a liturgiában a perikópás. Hogy pontosan ez a beosztás mikortól érvényes, nem tudom. Az biztos, hogy a XVI. sz. - ban bizonyos Emmanuil Glozoniosz Velencében kinyomtatja az olvasmányokat már a mai rendben rendszerező táblázatos könyvét.
Kedves Lelkiatya! Azt szeretném tudni, hogy van-e korhatár a szerzetesrendbe való belépésnél? Illetve milyen tanulmányok szükségesek hozzá? Köszönöm szíves válaszát.
Kiskorúak nem léphetnek be, tehát legalább a 18. évet be kell, hogy töltse a jelölt. Általában érettségi szükséges hozzá, de adott esetben elképzelhető, hogy ettől el lehet térni.
Dicsoseg Jezus Krisztusnak! Kedves Lelkiatya! Szentgyonasban meg kell-e emliteni azt, hogy az elmult hetekben, a glutenerzekeny szegyelven allapotat nem ment sztliturgiara? Valaszat elore is koszonom
Föltétlen javaslom, hogy a szentgyónásban mondja el ezt az atyának. Ugyanis a fölösleges félelmeket le kell bontani. A zsoltáros is utal erre a jelenségre: "Ott remegtek félelemmel, hol nem volt rettenet" (Zsolt 13,5). Egyrészt, ha valaki nem megy el vasárnap Szent Liturgiára, az valóban bűn, amelynek terhét nem szabad sokáig a lelkében hordoznia. Másrészt ebből a félelemből ki kell gyógyulnia, mert alaptalan, indokolatlan. Ha elmondja a szentgyónásban, akkor az atya minden bizonnyal segít majd abban, hogy hogyan tudjon ebből tovább lépni.
Kedves Lelkiatya! Van-e lehetoseg arra, hogy a mentalhigienes atyatol kerdezni lehessen emailen? Unokatestverem elveszitette az edesanyat, ebben az evben es azt latjuk, hogy nem tudja feldolgozni. Epilepszias gorcsei vannak. Valaszat elore is koszonom
Nem biztos, hogy levelezés útján lehet kezelni ezt a helyzetet. Minden bizonnyal jobb, ha személyesen keresnek föl szakembert. De ha a lelkiatya@gorogkatolikus.hu címre írnak, akkor onnan szívesen továbbítom szakértő atyának a kérést.
Kedves Lelki atya! Aki már nem szűz lehet szerzetes?
Igen. Azt hiszem, minden szerzetesi életút esetében van egy nagy megtérés. Még azoknál is, akik szüleiknek, nagyszüleiknek köszönhetően gyermekkoruktól fogva templombajárók. Hiszen az Istennek adott teljes elköteleződés nem mindennapi, óriási dolog. Ezt csak egy nagyon mély, személyes Istenre találás eredménye lehet. Hogy ez előtt a megtérés előtt kinek milyen volt az élete, az majdnem mindegy is. A kegyelem mindent átalakít. Persze, ez nem jogosít föl senkit a könnyelmű életre, arra számítván, hogy majd megtérése után mindent helyrehoz. Nem szabad játszani a tűzzel, sőt, el is lehet játszani a hivatást. Mindenesetre bármilyen előéletből tud hívni magához az Isten szentté váló szerzeteseket.
Dicsőség Jézus Krisztusnak! Nem igazán értem, hogy Urunk miért sírt mielőtt Lázárt feltámasztotta?Tudom, hogy Ő is ember és meghatotta a hozzátartozója halála, de ugyanakkor Isten is, aki tudja, hogy hol volt Lázár, és hogy nem veszítette el örökre.Sőt azt is tudta, hogy fel fogja támasztani...
Igen, valóban tudta, hogy föl fogja támasztani, hiszen már több nappal korábban is utalt rá, amikor tanítványaival erről beszélgetett. Az ember azonban nem gép, nem mindenben az értelme uralja. Noha tudta, hogy föl fog támadni, de a két asszony szomorúsága, s talán a többieké is mélyen meghatotta. Talán élt már át olyan élményt, amikor valakinek a gyászát látta, s bár semmi köze nem volt az elhunythoz, a másik ember mély szomorúsága mégis megrendítette. Jézusnak ez a mély együttérzése jelenik meg ebben a sírásban.
Kedves Atya! Katolikusként részt vehetek az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházának ingyenes angol óráin? Köszönöm szépen a válaszát!
Nem javaslom. Nehezen tudom elhinni, hogy minden érdek nélkül, csupán emberbaráti előzékenységből hirdetnének ingyenes nyelvórákat. Csaknem biztosra vehető, hogy ezzel párosul olyan tagtoborzás is, amely gyakran egyáltalán nem erőszakos, nem bántó, sőt, annyira szelíd, hogy az ember észre sem veszi. A nyelvtanulásnál jelentős agymunka van, amelynek során nagyon könnyű becsempészni olyan képeket, helyzeteket, gondolatmeneteket, amelyek észrevétlenül formálják az ember tudatát. Lehet, hogy ez túlzott óvatosság a részemről, talán rosszindulatú gyanakodásnak is tűnhet, de van erről némi tapasztalatom is, s ezért fogalmaztam meg ezt a véleményemet, ha már megkérdezte.
Kedves Lelkiatya! Eszrevettem, hogy nem mindennap este van vecsernye. Mit fugg ez? Hogyan lehet ezt kovetni? Valaszat elore is koszonom..
Ismereteim szerint a székesegyházainkban (Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza) és Máriapócson a kegytemplomban minden este van vecsernye. Az csak valami különleges ok miatt lehetséges, ha ez elmarad vagy más időpontra tolódik.
Tisztelt Lelkiatya! Házas vagyok, és múlt éjszaka álmomban egy színésznővel szeretkeztem.Meg kell gyónnom?
Nem. Mégis jól teszi, ha a gyónásban is fölfedi, s még jobb, ha a feleségének is el tudja mondani. Egyébként semmi jelentősége. Föltételezem, hogy magömlés is kísérte, ami teljesen természetes biológiai jelenség, s amelyet nagyon sok esetben kísér valamilyen álomban lejátszódó jelenet. Álmunkban nem tudunk bűnt elkövetni, ezért mondom, hogy nem kell meggyónni, mégsem mondhatjuk, hogy nincs felelősségünk abban, hogy miről álmodunk. Hisz álmainkban azok a képek jelennek meg, amelyeket ébren átéltünk, azok a gondolatok öltenek testet, amelyekkel éber állapotban foglalkoztunk. A jó házastársi kapcsolatnak része az, hogy a szexualitásról, a szexuális vágyainkról illetve kudarcainkról kendőzetlenül, őszintén tudjunk beszélni.
Kedves Lelkiatya! Tanácsát szeretném kérni a testvéremmel kapcsolatban. Harmincas nők vagyunk mindketten, én férjnél, gyermekem nincs, nővérem egyedülálló. Közeli a viszonyunk, ő nagyon fontos nekem, én is az vagyok neki, de egy ideje azt érzem, hogy nagyon sok nekem, olyan szintű figyelmet követel tőlem, amit én nem tudok neki megadni, mert nekem is megvan a saját életem. ... Titokban nagy indulatok vannak bennem vele kapcsolatban, pl. a közelmúltban többször előfordult, hogy miközben telefonon beszéltem vele, nagyokat csaptam az ágyra, hogy valahogy levezessem a dühömet, és türelmes tudjak maradni vele. Egyébként jár pszichológushoz már évek óta. Hogyan tudnék neki úgy segíteni, támogatni őt, hogy ne érezzem magam kiszipolyozva? Bölcs tanácsát előre is köszönöm.
Kérem, bocsásson meg a kései válaszért. Úgy érzékelem, hogy Ön nagyon is jól közelíti meg ezt a nehéz helyzetet. Nyilván hordozva saját gyöngeségeit is, de ha azokat bűnbánattal kezeli - lehetőleg gyakran gyónja is meg! - akkor azok nem mérgezik a személyiségét, hanem formálják, a javát szolgálják. Azt, hogy telefonálás közben olykor az ágyat csapkodja, azt hiszem, még csak meg sem kell gyónnia. Persze, tudom, nem a mozdulat a fájó, hanem az indulat, amely kiváltja. De ismétlem, nekem az a benyomásom, hogy Ön ezt jól kezeli. A múltat nem szabad, nem érdemes hánytorgatni, hogy ki mikor segített vagy éppen nem, ki kit, mikor bántott meg. Törekedjünk követni Urunkat, aki minden szentgyónásunkban úgy törli el a vétkeinket, hogy utána nem is emlékezik rájuk. Ezt próbáljuk meg mi is! Azt tanácsolom, hogy legyen egyfajta józanság abban, ahogy a testvére viselkedését kezeli. Lehetőleg ne hagyja elragadtatni magát - az ágycsapkodás nagyon is jó levezetés - és a döntéseiben ne a nővére elvárásai legyenek irányadók, hanem a saját, józan megfontolása. Nem biztos, hogy minden helyzetben tud segíteni neki, s főként az nem biztos, hogy ez az Ön feladata. Amennyire lehet, segíteni kell, megértéssel kezelni a nehézségeit, de tudni kell, hogy van, amikor Ön nem tud segíteni. Olykor ehhöz határozottság is kell, de ne féljen ettől. Higgye el, ezzel jobban tudja segíteni a testvérét, mint azzal, ha igyekszik minden vágyát, minden igényét kielégíteni. Ennek lehet következménye, hogy szegény újra bezárkózik, de a tetteiért ő a felelős, nem pedig Ön. Ami még nagyon fontos, hogy hittel és bizalommal imádkozzék érte. Azzal többet tud tenni érte.
Kedves Lelkiatya! Mi szükséges ahhoz, hogy a szeretetünk teljes legyen? Köszönve: Lívia
Elsősorban idő. Ezt megelőzően pedig az Isten kegyelme. Mi kell még hozzá? A magunk odaadása. Azt hiszem, ez a három elég hozzá.
Kedves Lelkiatya! A gyaszfeldolgozasnak melyek a szakaszai? Milyen jellemzoi vannak az egyes szakaszoknak? Hogyan tudok az egyes szakaszokban segiteni gyaszolo testveremnek?
Javaslom Elisabeth Kübler Ross műveit olvasni, amelyek nagy segítséget jelenthetnek ebben a helyzetben.
    ... 6 7 8 9 10 
11
  12 13 14 15 16 ...