Kérdezzen bizalommal a lelkiatyától!


Biztonsági kérdés:
Mennyi tizenhárom meg három? (a választ számmal kell beírni)


küldés
eddigi válaszok
Kedves Lelkiatya! Érezhet arra valaki hívást, hogy pap feleség legyen? Köszönettel: Fanni
A görögkatolikusoknál fiatal lányok esetében ez gyakran megjelenik. Szép dolog, mert arról árulkodik, hogy valaki szeretne elkötelezett módon az egyházban szolgálni feleségként, édesanyaként. Később azonban, amikor az ember komolyan gondolkodik a saját hivatásáról, akkor meglehetősen felszínes vágy, hogyha valaki anélkül, hogy erre már az élethelyzete vezetné, erről ábrándozik. Félő, hogy ellaposodik az életről alkotott elképzelése és az vezeti, hogy "hozzámenjen egy reverendához", mindegy is, ki van benne. Ezért nem lehet elvonatkoztatni a személyes élethelyzettől. Akkor lehet jogos a papnéi hivatás, amikor a társa egyértelműen papságra készül, közösen pedig házasságra, papcsaládos életre. Személy nélkül álmodozni erről az élethivatásról alaptalan álmodozás. Ha az Isten egy leánynak ezt a hivatást szánja - mert ez valóban csodálatos dolog -, akkor úgy is alakítja az életét, hogy azzá lehessen. A fiú a hivatásához kapja a társát, a leány a társához kapja a hivatását. Az is elképzelhető, hogy egy leányban a szerzetesi hivatás csírái bontakoznak, de fél ettől a teljesen elkötelezett élettől, és úgy gondolja, hogy papfeleségként teljesítheti ezt a hivatását. Ha sok hasonlóság van is a kettő között, egyáltalán nem ugyanarról van szó. Mint a papi hivatás is egészen más, mint a szerzetesi, a papfeleség hivatása is egészen más, mint a szerzetesnőé.
Tisztelt Lelkiatya! Szorongás, belső feszültség esetén milyen kereszt?ny szellemű megoldáskeresést javasol? Pl relaxációra gondoltam, sok ilyen videot találni... Köszönöm válaszát.
A relaxáció és videókon, tanfolyamokon tanulható gyakorlatok emberi megoldások. Ezeket érdemes ismerni, szükség esetén használni. Arra azonban ügyelni kell, nehogy azt higgyük, hogy ez pótolja az isteni segítséget. Főként a keleti lelkiségben hangsúlyos, de a nyugati lelkiség is ismeri, hogy a pszichés zavarok sok esetben lelki eredetűek. Ha a lelki bajt nem orvosoljuk, akkor a pszichológiai megoldások csak a felszínt kezelik. A lélek betegségeit csak Isten tudja meggyógyítani. Ezért isteni gyógymódokat tudok leginkább javasolni. Elsősorban az imádság és annak ezerféle módja. A lényeg, hogy az ember az Istenhöz térjen vissza. Az Isten közelében minden szépen lassan a helyére rendeződik, a beteg lélek meggyógyul. Nem azonnal, nem egy csapásra. Mint ahogyan többnyire az Istentől eltávolodás is hosszú folyamat szokott lenni, és a testi gyógyulásnak is idő kell. Ezért téves lenne azt elvárni, hogy valami lelki behatás, egyetlen zarándoklat, egyetlen gyónás, egy ikoncsókolás egyszeriben meggyógyítsa az embert. Megtörténhet ez is, számtalan példa van rá, de ezért fogalmaztam úgy hogy téves volna "elvárni". Ugyanis ez ajándék. Azt javaslom tehát, hogy keresse annak módját, hogy minél közelebb kerüljön az Istenhöz, minél több időt töltsön vele. Persze, minőségi időt, amikor valóban vele van, valóban őrá figyel. Szentírásolvasás, napi csönd, rendszeres Jézus-ima, gyertyagyújtás, imádság azokért akik bántanak, gyakori szentgyónás, lelki atyával való beszélgetés és főként az Eucharisztia vétele a Szent Liturgián - ezek a lelki gyógymódok.
Dicsoseg Jezus Krisztusnak! Kedves Lelkiatya! Husvetkor a glutenerzekeny ugyanugy jarul szt aldozashoz mint eddig? Beleertve a nagycsutortokot, nagypenteket es a nagyszombatot is. Valaszat elore is koszonom
Igen, természetesen. Azzal a kiegészítéssel, hogy nagypénteken nincsen eucharisztikus liturgia, aznap nincsen szentáldozás.
Isten minden embert egyforma mértékkel szeret?
Isten mindenkit másként szeret. Személyesen és személyre szabottan. Mindenki joggal érezheti úgy, hogy Isten őt a világon a legjobban szereti. Mégpedig azért, mert ez valóban így van. Hogy ezt ő hogy csinálja, nem tudom, de tény, hogy így van. Ugyanakkor mondhatjuk, hogy Isten mindenkit egyforma mértékkel szeret. Nem lehet azt mondani, hogy valakit kevésbé valakit meg jobban. Így nincs különbség. Ez azért is van így, mert Isten maga a tökéletes szeretet, tőle mindenki a tökéletes szeretetet kapja.
Dicsőség Jézus Krisztusnak! Kedves Lelkiatya szeretnék egy imaszobát kialakítani, ahol a gyermekeimmel tudunk közösen imádkozni. Milyen egy jó imaszoba? Mi található benne, hogy kéne berendezni stb.?
Ha egy otthonban külön lehet ima-szobát berendezni, az óriási lehetőség. Mintha egy kápolna volna a közvetlen lakóterünkben. Régen csak igen gazdag emberek tehették meg, hogy kápolnájuk volt a házukban vagy annak közelében. Ha van egy erre elkülöníthető helyiség, görögkatolikusként azt mondom, tegyen bele sok ikont. A legfontosabb a Krisztus ikon, utána az Istenszülő, a szentek, s lehetőleg az ünnepek ikonjai is. Lehet az ikonok előtt mécses, amelyet mindig meggyújtanak amikor kezdődik az imádság. A gyermekek ezt különösen szeretik (de a felnőttek is), hogy ég a láng, azt meg kell gyújtani, a végén el kell fújni. A mécses- vagy gyertyaláng az imádság közben különlegesen lobogó, terészetes fényével kiragad minket a hétköznapi szürkeségből. Lehet ugyanígy gyertyagyújtásra is lehetőséget adni. Ha van kicsit nagyobb gyertyagyújtó edény, amelybe több vékony gyertyát is helyezhetünk, akkor lehet külön gyertyát gyújtani az élőkért, külön az elhunytakért, jelezvén, hogy mindegyikük rászorul az imádságra, lélekben mindnyájukat idehozzuk, de ők most nem egy helyen vannak. Szép dolog, ha van külön hely az aznapi szentnek vagy az ünnepnek az ikonja számára. Ezt valahová középre érdemes helyezni, kiemelt helyre, ahol cserélhetjük ezeket az ikonokat. Ezért is fontosak az ünnepek ikonjai, mert akkor ezeken keresztül is lehet érzékelni, hogy hol járunk az Egyház idejében, milyen ünnepről szólnak az egyház imái. A fő helyen lévő Krisztus és Istenszülő ikont érdemes a templomban látott rendnek megfelelően elhelyezni, tehát ha szemben állunk vele, akkor jobb oldalon a Krisztus ikont, bal oldalon az Istenszülő ikont. Ha ugyanazt a rendet találjuk a templomban, mint amit az otthonunkban megszoktunk, akkor a kettő nagyon mélyen összekötődik bennünk. De ha nem is lehet külön szobát biztosítani mindezekre, akkor is nagyon tanácsos, hogy a lakásunkban legyen egy kiemelt, erre szentelt hely, ahol az ikonok, a mécsesek, gyertyák ki vannak téve. Ha a nappali vagy hálószobánkban van ez az imasarok, akkor még közvetlenebbül hathat az életünkre. Önkéntelenül is figyelünk arra, hogy legalább ott ne ejtsünk ki csúnya, durva, szeretetlen szavakat, eszünkbe jusson az Isten jelenléte. Arra sekrent bennünket, hogy meg ne feledkezzünk az imádságról.
Dicsőség Jézus Krisztusnak! Miért mondjuk a Miatyankban, hogy DE szabadíts meg a gonosztól?Miért nem és-t használunk?
Én nem látom jelentőségét annak, hogy itt milyen kötőszót használunk. Itt a "de" szócska nem szembeállítást fejez ki, inkább "hanem" értelemben veendő. Sem egyiket, sem másikat nem szeretnénk, de a másikat még kevésbé. Én így értelmezem. Ha valaki ennél okosabbat tud mondani, szívesen veszem.
Kedves Lelkiatya ! Magyarorszagon voltak , vannak e sztarecek? Példa ként Románia az időt vissza nézve több olyan sztareccel szerzetes atyával rendelkezett az ortodox egyház on belől akik névéhez életük során számtalan csodákat csodás gyógyulásokat fűztek, bele láttak az emberekbe az emberi sorsokba és ez által meg mondták életvezetés ként hogy mit kéne tegyenek hogy el kerüljék a nagyobb bajt. Ezt a tulajdonságot Isteni kegyelem ként kapták az által hogy nagyobb részt elvonultan élték életüket teljes imádságban és böjtben. És haláluk után is megszámlálhatatlan csodáik száma azok körében akakik hozzájuk fordulnak hogy imáikkal mint Szentek járjanak közbe érettük Istennél ! Egy pár nevet említenék közülük Arsenia Boca , Ilie Cleopa, Justin Pârvu atya. Válaszát köszönve! Nagy tisztelettel Ferenc. U.i : Isten kegyelmében és számtalan imával megáldott Boldog Új esztendőt kívánok.!
Kedves Ferenc! Elnézést kérek, hogy ennyire megvárattam a válasszal. Nyilván a magyar egyházban is vannak szentek, szentéletű emberek. Talán kevésbé látványosan, mint, mondjuk Romániában. De sok olyan lelki atya van, akiket érdemes fölkeresni, akik segítenek, akik imájukkal gyógyulást eszközölnek. Neveket nem tudok Önnek mondani, mert én kevésbé vagyok benne ennek a vérkeringésében. Az elhunytakról kevés ismeretem van, az élők közül pedig nem akarok senkit név szerint kiemelni. Tény azonban, hogy Romániában és más keleti országokban több ilyen csodás gyógyulásról tudunk. A csodák mindig az emberek hitén múlnak. Én arra következtetek ebből, hogy keleten nagyobb hittel élnek az emberek, mint nálunk, Magyarországon vagy még inkább Nyugat-Európában, eleve nagyobb hittel keresik föl ezeket a szent atyákat, anyákat. Azt mondják, Máriapócson is azért van sok csoda mind a mai napig, mert oda nagy hittel mennek az emberek. Ahol nincsen hit, ott az Isten sem tud csodát tenni (Mk 6,5). Természetesen az is igaz, hogy ahol nagyobb a hit, ott a családokban is nagyobb hittel élők nőnek föl, közülük származhatnak a szerzetesek, a szentek. Ez is szerepet játszhat abban, hogy tőlünk keletre jóval több a papi és szerzetesi hivatás. Mit tegyünk? Azon keseregni, hogy a mi népünk nem olyan vallásos, mint a szláv népek vagy más, tőlünk Keletre élők, teljesen fölösleges. Tegyünk meg mindent, hogy családunkban, környezetünkben, hazánkban, de elsősorban bennünk növekedjék a hit, s akkor lesznek nálunk is sztarecek.
Tisztelt Lelkiatya! Érdeklődni szeretnék, már elég rég fel tettem egy kérdést (a sztarecek el kapcsolatán ) de választ nem kaptam van ennek valami különösebb kiváltó oka? Már másodjára kérdek erre rá. Válaszát köszönve! Ferenc
Kedves Ferenc! Azért halogattam a válaszadást, mert csak elviekben tudok Önnek válaszolni a gyakorlatban nem. Én meglehetősen járatlan vagyok az egyház személyi kérdéseiben, kevés atyát ismerek, s éppen így az egyháztörténelmi kérdésekben is. De igyekszem a magam egyszerű módján választ adni Önnek.
... Azt szeretném kérdezni, hogy jelen állapotomban jelentkezhetek bazilita apácának?
Én nem látom akadályát, hogy jelentkezzék a szerzetes nővéreknél. Van egy bizonyos korhatár, amely fölött elvileg nem fogadnak jelöltet, de mindig vannak kivételek. Javaslom, hogy keresse föl a máriapócsi bazilita nővéreket és beszélgessen el velük. Ők többet fognak tudni mondani erről, mint én.
Dicsőség Jézus Krisztusnak! Azt szeretném kérdezni: Szabad-e egy laikusnak kezet csókolni főpásztorának a templomban? Szabad-e egy laikusnak kezet csókolni főpásztorának nyilvános helyen? Ez a szóban forgó laikus őszinte tisztelettel van a szerzeteslét és Isten szolgája iránt. Várom válaszát. Dicsőség Jézus Krisztusnak!
A keleti egyházban és a keleti országokban ez sokkal természetesebb. Ott a papoknak, szerzeteseknek is kezet csókolnak. Ez a szép gesztus nyilván az Isten emberének, rajta keresztül magának az Istennek szól. Ezért, ha azt megtagadná az illeti egyházi személy, akkor ettől a szép, Istent megillető gesztustól zárná el. Nálunk, Magyarországon ez kevésbé ismert, kevésbé elterjedt. De a görögkatolikusoknál azért erre van példa. Tehát nem tilos ezt megtenni sem a templomban, sem másutt.
Kedves Lelkiatya! Lehet, hogy butácska kérdést teszek fel, de szeretném megkérdezni, hogy hogyan kell a szexuális energiát szublimálni? Már nem akarok férjhez menni, és úgy érzem, hogy a jelenlétemben lévő férfiak feszélyezve érzik magukat. Bizonyára azért, mert elfojtom a szexuális energiáimat, és ez akaratlanul feléjük is irányul. Szeretném kérni a tanácsát. Szeretettel Katalin
Kedves Katalin! Attól tartok, hogy jobban ismerni kellene az Ön helyzetét, hogy valódi és használható segítséget lehessen adni. Egyrészt nem teljesen világos, hogy miben jelentkezik az Ön közelében lévő férfiak feszélyezettsége. Nem kizárt, hogy ezt inkább Ön érzi, érzékeli, s lehet, hogy az érintett személyek egyáltalán nem. Az sem világos, hogy miért gondolja, hogy az elfojtott szexuális energiák váltják ki ezt a feszélyezettséget. Különösebben nem kell elfojtani egy vonzó nő szexuális energiáit, hogy azzal hatással legyen egészséges férfiakra. Az így is, úgy is hat. Ezt a jelenséget az említett szublimálással nemigen lehet orvosolni. A szexuális energiák szublimálása, vagyis más területre terelése, leginkább belső folyamat. Ennyire közvetlenül nemigen hat más emberekre, csak nagyon közvetve. Ez az ember belső ügye, és önmagáért teszi, nem másokért. Pontosabban szólva másokért is, hiszen másokért él, de ennek tiszta megélése miatt kell, hogy önmagán is dolgozzon. Visszatérve erre a szublimációra, ez nagyjából azt jelenti, hogy az ember nem tagadja meg saját nemiségét, hanem tudatosan és intenzíven megéli, de nem a szexualitásban, hanem más irányban, fölhasználja azt például a munkájában, az emberek szolgálatában. Nagyon leegyszerűsítve vagy inkább csak kiragadott példát említve: a nő a gondoskodásban, a férfi a keménységben.
Dicsoseg Jezus Krisztusnak! Kedves Atya! Tobbszor tapasztaltam, hogy szombaton este a vasarnapi evangeliomot olvassa fel az Atya. On szerint is rendjen van ez? Valaszat elore is koszonom
A római katolikusoknál igen, a görögkatolikusoknál nem.
Dicsőség Jézus Krisztusnak! Kedves Lelkiatya! Az lenne a kérdésem, hogy a kegytárgyboltban vásárolt dolgokat, pl.tömjén, szén, meg kell áldatni vagy szenteltetni? Otthoni Jézus imádság közben szeretnék tömjént égetni. Köszönöm a válaszát! Marika
Meg lehet ezeket áldani, ha egy atyát megkér rá, bizonyosan szívesen meg is teszi. De nem föltétlenül szükséges. Ezek az imádság eszközei. Már pusztán a használatuk is kegyelmet közvetít.
Kedves Lelkiatya! Milyen e-mail címre tudom magán jellegű kérdésem fel tenni? Üdvözlettel: Ferenc
lelkiatya@gorogkatolikus.hu
Kedves lelkiatya, soha sem voltam férjnél, de életemben mégis sokszor tettem szemérmetlen dolgot másokkal. Ez nagyon bánt és végre szeretnék oszintén mindent meggyónni. Tudom, hogy meg kell gyónnom, hogy hányszor tettem ilyen dolgot, a kérdésem az, hogy azoknak a férfiaknak a számát is meg kell mondanom, akikkel vétkeztem vagy csak azt hogy hányszor tettem osszesen? Koszonom a válaszát, M
Kedves M! Egyáltalán nem kell meggyónni sem a részleteket, sem a gyakoriságot. Ha annyit mond, hogy életében már többször is vétett ebben a bűnben, de szeretne most már ettől szabadulni, ennyi bőven elegendő. Lehet, hogy a pap még rákérdez, további kérdéseket tesz föl, s arra majd válaszoljon, de csak azért tesz föl további kérdéseket, hogy segítsen végleg letenni ezt a bűnt.
  1 2 3 4 5 
6
  7 8 9 10 11 ...