Kérdezzen bizalommal a lelkiatyától!


Biztonsági kérdés:
Mennyi tizenegy meg tizenegy? (a választ számmal kell beírni)


küldés
eddigi válaszok
Kedves lelkiatya! Igaz római katolikus vagyok de úgy érzem hogy muszáj feltennem ezt a kérdést. Pár hónapja a templomban egy indiai pap esti imaóráján vettem részt, volt lehetőség szentségiáldást kérni, és én kértem. Miután visszaültem a padba valami furcsa érzés fogott el, egy mérhetetlen nagy nyugalom és boldogság érzése,úgy éreztem hogy közelebb is kerültem Istenhez, mintha ott ült volna mellettem a padban. A mennyországot is így képzelem el, nyugalom, boldogság és Isten közelsége, semmi szenvedés, semmi gond. Utána egy jó ideig nem éreztem ezt. Júniusban ballagtam el a görögkatolikus általános iskolából és mivel előrehozott volt a ballagásunk így egy hetet még be kellett járnunk. Pénteken a tanévzáró Liturgián ugyanez az érzés fogott el. Ott ültem a padban mikor a többiek kimentek áldoztni, úgy éreztem hogy nekem is ki kéne mennem de csak ott ültem és néztem magam elé, közben megint ez a mérhetetlen boldogság és nyugalom érzése fogott el. Arra lennék kíváncsi hogy van erre valami magyarázat?
Ezek nagyon szép és fontos élmények, lelki tapasztalatok. Joggal tekintheti az Úr különleges ajándékának, szeretete jelének. Hogy kétszer fordult elő, ez csak még inkább erősíti, hogy az Úr komolyan gondolja az üzenetét. (Ld. Ter 41,32) De egy érdekes tanulsággal is szolgál. Nem szabad, hogy az élmény fontosabb legyen, mint a cselekedet. Az, hogy az Eucharisztiához kötődő tapasztalata késztesse Önt, hogy vegye a lelki életében komolyan az Eucharisztia szerepét. Ez akkor igazán csúcs és forrás, ha élünk vele. Ha áldoztatás van, soha ne maradjon a padban, hanem menjen, és részesüljön az isteni eledelből! (Ld. Jn 6,56) A szentségimádás is akkor hozza meg a maga gyümölcsét, ha az ember rendszeresen áldozik, vagyis minden szentmisén/Szt. Liturgián. Törekedjék is arra, hogy ez minél inkább beépüljön az életébe. Istennek újabb üzenetei is lesznek az Ön számára. Nem biztos, hogy ilyen szép, édes és látványos, de mindig beszédes. Egyre jobban figyelnie kell majd rá.
Tisztelt Lelkiatya! Azt hallottam hogy KRISZTUS TESTÉT ÉS VÉRÉT Térdelve kellene fogadnunk kivéve az időseket és betegeket Én itt Debrecenbe a Görögök Katolikus templomban senkit nem látok letérdelni kivéve egy fiatalembert Mi a véleménye miért nincs elterjedése nálunk a térden áldozás??? Vajon Az Úr Jézust nem sérti az ?lva ?ldoz?s??? Válasz?t előre is köszönöm!!!
Nincsen ilyen előírás. Az emberek csaknem mindegyike állva fogadja az Eucharisztiát. Hogyan is lehetne, hogy ez sértő volna az Úr Jézus felé? Ám, ha a lélek nem hajol meg, tehát ha valaki bűnbánat és méltatlansága elismerése nélkül akar részesülni, az viszont téves és súlyosan torz magatartás. Ezért zsákutca, ha valaki azzal érvel, hogy neki joga van az Eucharisztiához. Olykor van erre példa, csak ezért mondom. Ha valaki nagyfokú alázatát és bűnbánatát azzal szeretné kifejezni, hogy letérdel, amikor részesül a Szentségben, erre van lehetőség. De igazán nem ajánlott ez a mód, jelentősen megnehezítené az áldoztatás menetét. A mi egyházunkban korábban sem volt ennek gyakorlata.
Kedves Lelkiatya! Nemtudom mennyire hülye kérdés az amit felteszek önnek de mostanában nagyon vonz engem a papi pálya és nagyon megszerettem a görögkatolikus egyházakat.A kérdésem az lenne,hogy hogyan lehet valakiből pap a magyar görögkatolikus egyházban?
Miért volna hülye kérdés? Ez egy nagyon is fontos kérdés, amelyen érdemes hosszan töprengeni. Ha Ön nem görögkatolikus, akkor viszont ez a belső késztetés esetleg a saját rítusán belüli papságra késztetheti, miközben megismeri és mély kapcsolatot épít ki a görögkatolikus vagy más keleti egyházakkal. Vannak ilyen római papok, akik nagy szolgálatot tesznek az egység terén ezzel a széles körű ismeretükkel és belső nyitottságukkal. A görögkatolikus papság útja viszonylag egyszerű, legalábbis ami az adminisztratív lépéseket illeti. Görögkatolikus fiatalemberek jelentkezhetnek minden év február 15-ig a saját területük szerint illetékes püspök atyánál, aki további eligazításokat ad.
Kedves Lelkiatya! Születésnapot köszöntő ekteniat hol lehet megtalalni?
Nem tudok ilyenről. Van a papi Liturgikonban könyörgés hálaadás szándékára és a Szentlélek segítségül hívására. Ezekből lehet kiválasztani. De ha nem is hangzik el kifejezett könyörgés, az ünnepeltért fölajánlott Szent Liturgia éppen annyit ér.
Kedves Lelkiatya! Megfigyeltem, hogy egy hölgy az egyik ortodox szent könyvének olvasása előtt mintha imádkozott volna, aztán megcsókolta a könyvet, felvett egy sálat és utána kezdett csak el olvasni, mindezt Budapesten egy villamoson. A hölgy ortodox lehetett? Van imasáljuk? Engem annyira megfogott ez a tiszteletadás, hogy szeretném megkérdezni, követhetek-e magam is ilyen magatartást katolikusként lelki könyvek olvasásakor? Köszönve válaszát Lívia
Igen, ez egy szép, ortodox szokás, hogy a nők bekötött fejjel imádkoznak. Itt nem a sál a lényeg, hanem a befödött fej. Lehet, hogy a Bibliát olvasta a hölgy, de legalábbis valami lelki tartalmú könyvet, amelyet ilyen módon vallásos tisztelettel illetett. Ez szép dolog, bárki követheti, eltanulhatja. Persze, a maga teljességével ezek a keleti országokban értelmezhetők igazán. Ott könnyebb is megvalósítani, ahol a villamoson, buszon, vonaton több ilyen módon imádkozó embert is láthatunk.
Kedves Lelkiatya! Egyre jobban zavar a kamaszfiunk ( 14,5 éves) káromkodása. Főleg akkor jön nála elő amikor mérges,vagy nem az van amit ő szeretne. Megkértem ne beszéljen már így,mert ezt hallják a testvérei is. Meglepetésemre ma erre az volt a válasza,úgy beszél ahogy akar,miért akarom megmondani neki,hogy beszéljen? Mondtam akkor akard,hogy modorálod magad,és,hogy még én sem tehetem mindig azt amit szeretnék . Sajnos hallom,hogy a barátai is borzasztóan káromkodnak ,tudom onnan is ráragad. Mindig megkapom tőle,hogy ma már anya a fiatalok így beszélnek. Ami részben igaz van aki igen,de van aki nem. Ma megláttam, hogy a legjobb barátja hívta mobilon és nem a neve van elmentve,hanem egy csúnya szóként ( f.fi nemiszerv) teljesen ledöbbentem. Szerinte ez vicces nem értem a poént. Hogy tudnánk leszoktatni a csúnya beszédről ,itthon hiába nem beszélünk így,ha a barátok kortársak igen. Vagy várjam ki türelmesen,hogy okosodik és elhagyja idővel? Köszönöm szépen a tanácsot!!
Igen, az utolsó mondatával akartam Önnek válaszolni. Elhiszem, hogy szörnyű hallani, de nem olyan vészes ez a jelenség. Majd ki fog belőle nőni. Persze, meg kell találni a helyes lépéseket, jól kell tudni kezelni, mert netán rögzülhet is. Amikor rászól a csúnya beszéd miatt - ezt tegye csak meg bátran - és erre visszabeszél, akkor nem érdemes a vitát folytatni. Egyrészt, mert úgyis hasztalan, másrészt, mert ez nem vita tárgya. Ha elkezd ennek kapcsán érvelni, akkor csak belemegy a tényről való vitatkozásba, valójában csak gyengíti a valóságot, hogy csúnya beszédnek helye nincsen. Viszont más alkalommal tanácsos elővenni a témát. A kamaszra jellemző a hullámzó lelki- és érzelmi állapot. Van, amikor kitörő jó a kedve, van, amikor vígasztalhatatlanul rossz, van, amikor tüskés, elutasító, van amikor bújós, ragaszkodó. Ezeken nincs mit csodálkozni. Ki milyen intenzitással, de ebben a korban a fiataljaink ezt élik meg. A mi bölcsességünk kell hozzá, hogy találjuk meg azokat a pillanatokat, amikor lehet velük beszélni. Gondolja végig az érveket, ne csak majd, ami ott épp eszébe jut, s amikor épp egy jót beszélgettek, közel vannak egymáshoz, akkor vegye elő ezt a kérdést. Persze, ekkor sem bántóan, szemrehányással, ezt semmiképp sem! - hanem szeretettel, mint aki az ő jövője érdekében beszél vele.
Kedves Lelkiatya! Hodász András atya coming out-ja világossá tette, hogy miért hagyta el a klerikusi köteléket, s hogy miért is szenvedett annyit, ami miatt pszichológushoz is kellett járnia. Ennek ismeretében lehetséges, hogy tényleg ez volt az egyetlen helyes döntés, amit András atya meghozhatott? Válaszát előre is köszönöm!
András atya újabb és újabb meghökkentésekkel áll elő. Nem tudjuk (netán sejthetjük), mi lesz a következő... Egy fölszentelt pap számára az egyik lehető legrosszabb döntés, ha otthagyja a papságot. Ezzel Isten iránti hűségét megszegi, hiszen korábban eljegyezte magát vele örökre, s ezt rúgja föl. Ugyanakkor a saját lelkére is szörnyű nagy terhet rak. Idős férfiak tudnak erről mesélni, akik papságukat elhagyva szintén erre az útra tévedtek, és egész életüket végig kíséri a fájdalom. Mindemellett óriási károkat okoz a hívő lelkekben is. Szóval, igazán nem mondható jó döntésnek a papság elhagyása. Ráadásul a homoszexualitás nem jelenthet okot ilyen lépésre. Egy cölibátusban élő pap akár heteroszexuális, akár homoszexuális érzései vannak, ezzel is, azzal is meg kell küzdenie, hogy tisztán szolgálhassa az Urat és az embereket. A papságért, ugyanúgy, mint a jó házasságért küzdeni kell.
Kedves Lelkiatya! A gonoszság mennyiben személyes, illetve mennyiben személytelen erő? Változott-e valamilyen mértékben az Egyház álláspontja a modern tudományos eredmények ismeretében? Nem azt akarom sugallni, hogy kellene változnia, csupán kíváncsi vagyok, hogy mi a jelenleg elfogadott vélekedés ebben a kérdésben. Válaszát előre is köszönöm!
Nem tudok olyan tudományos eredményről, amely valamilyen hatással lett volna az Egyháznak a gonoszlélekre vonatkozó tanítására. Ma is ugyanazt tanítja róluk az Egyház, mint kétezer éve: bukott angyalok. Tehát az adottságaik megegyeznek az angyalokéval: , értelmük és akaratuk vanszemélyek. Mivel egy végérvényes döntésük alapján szembefordultak Istennel (van többféle elmélet, hogy mi lehetett ennek az oka), ezért minden képességüket Isten ellen fordítják. Neki ártani nem tudnak, viszont az embereknek igen, ezért velük szemben élik meg a gonoszságukat. Mivel Isten legfőbb célja, hogy minden ember üdvözüljön, eljusson a vele való végső egyesülésre, ezt pontosan ezt akarják megakadályozni, tehát minden erejükkel el akarják távolítani, el akarják szakítani az embert Istentől. Minden kísértés erre irányul, akár kicsi, akár nagy, hogy annak eredményeképpen a bűnt elkövető ember távolabb kerüljön Istentől, minél inkább eltávolodjék az üdvösségtől és annak reményétől.
Kedves Lelkiatya! Én csak a legutóbbi kérdezőnek szeretnék segíteni, akit azzal gyötör a gonosz, hogy bántsa a gyerekeit, remélem olvassa. Egyértelmű kísértés, engem is kínoz hasonlókkal, főleg úgy, hogy a semmiből bevillannak képek, hogy halottak, vagy sérültek lettek. Az évek alatt kikutattam, és egy nagyon jó módszer van a problémára:azonnal fel kell ajánlani ezt a szenvedést a szegény bűnösökért, ettől a sátán, és vele a kísértés egyből eltűnik, ugyanis magát bántja vele. Nem ér neki annyit, mindig beválik. Kitartást a küzdelemben! Dicsőség Jézus Krisztusnak!
Köszönjük szépen. Dicsőség mindörökké!
Kedves Lelkiatya! Miként lehetne elérni,hogy az ember könnyedén békésen elfogadja a sorsát,életeseményeit? Legyen ez párkapcsolati,munkahelyi ,vagy betegséggel kapcsolatban. Itt inkább olyanra értem ami nem kellemes,nem tetszik.És azt érzem neee,én ezt nem akarom. Köszönöm szépen!!
Érdemes gyakorolni az elfogadást. Kisebb dolgokban könnyebb. Egyébként a böjt is ilyen. Akinek az életében természetes módon jelen van a lemondás, az könnyebben tudja elfogadni az élet nagyobb megpróbáltatásait. Hasonlóan segít a ráhagyatkozásra törekvés. Az imaéletben jelentős helyet adni annak a szemléletnek, hogy minden Isten kezében van: bármi történik, abban Isten kezét akarom látni. Ha ez nem megy, akkor meg azt javaslom, legalább arra törekedjék, hogy amikor valami nem szeretem dolog érkezik, akkor azért imádkozzék, hogy ebből is legyen valami áldás, a Mindenható fordítsa az emberek javára. Ne csak a saját javára! Ha lehet, itt is kapcsoljuk ki az önzést. Ez is sokat segít.
Kedves Lelkiatya! A kérdésem az indulatkezeléssel,dühkitöréssel kapcsolatos! Öcsém 29 éves lesz és a mai napig nem alakult ez ki nála. Ha stresszes,feszült csapkod,rontgál bútort,falat! Alkoholt már nem fogyaszt,de a cigarettáról nem szeretne lemondani. Hisz Istenben ,de templomba nagyon ritkán jár. Mit lehetne tenni? Apukám már azt mondta belefáradt,hogy a házát újítsa megint ,és idő kérdése csak és újra tönkre teszi. Ráadásul apa fizette a költségeit az újításoknak, mert neki erre már ugye nem telt. Mit lehetne tenni ,vagy ez olyan dolog amit csak tesóm tudna megoldani? Azt látom, hogy ahogy jelenleg él hát az minden csak nem élet. Élet mert él de a cselekedetei,élethezvaló hozzáállása nagyon elkeserítő,szomorúságos. Olyan szép élete lehetne ,ha a cselekedetei megváltoznának,fiatal kereshetne társat,helyette egyedül él !! Azt tapasztaltam még,hogy szeretne mindent jó gyorsan ,ha helyrehozásról ,jó dologról is van szó,és amikor nem teljesül összetörik lelkileg. Mondtam már neki fokozatosan ,minden nem megy egyszerre. De nem fogadja meg.Ilyen mindent vagy semmit elven működik. Olvastam ez függőknél jelenlehet. Van bármilyen jó tanácsa kedves Lelkiatya? Köszönöm!!!
Nyilván a hite sokat segíthetne, ha azt mélyen megélné. A felszínes hit nem tud gyógyítani, ahhoz az alkalmankénti templombajárás nem sokat tesz hozzá. Nagyon valószínű, hogy a testvére valamilyen pszichés betegségben szenved. Amit leírt róla, az nem tekinthető egészséges viselkedésnek. A legjobb volna szakemberhöz eljuttatni, hogy ő mondjon véleményt, adjon diagnózist és javasoljon terápiát. Az édesapjától sem várható el, hogy a fia bolondságait kezelje. Lehet, az is inkább hozzásegítené a felismeréshöz, hogy szakemberre, külső segítésgre van szükség, ha nem pátyolgatják, nem igyekeznek mindent helyrehozni neki. Kegyetlennek tűnik, de ez is része lehet annak, hogy ráébredjen helyzete tarthatatlanságára.
Kedves Lelkiatya! Hodász András közölte, hogy meleg. A legidősebb Karamazov, Mitya jut róla eszembe. Aki előtt leborult a sztarec. Nagyon sokat fog szenvedni még. Isten áldását kívánom rá!
Szegény András! Imádkozzunk érte!
Tisztelt Lelkiatya! Nagyon sokat lehet hallani az 5G-ről amiről azt hallom hogy egészségre ártalmas lefigyelnek, lehallgatják, A fiamnak már ilyen telefonja van! kérdésem hogy hívőként kell e tartanunk ezektől a telefonoktól??? Válaszát előre is köszönöm Ildikó
Kedves Ildikó! A nem hívőket is ugyanaz a veszély fenyegeti, mint a hívőket. Nem vagyok értője ezeknek a dolgoknak, de én is azt hallottam, hogy ezek már olyan erőteljes sugárzás kibocsátással rendelkeznek, amely veszélyes lehet az emberi szervezetre. Az a benyomásom, hogy azok a cikkek, amelyek ezt cáfolják, csaknem mindegyikben van egyfajta cinikus felhang. Ez bizonyos mértékben érthető is, mert az is igaz, hogy a félelmek megfogalmazói is sokszor túlzásokba esnek (például, hogy a koronavírus terjedését is okozza!). Az egymásnak ellentmondó híranyagok sokaságában valóban teljesen el lehet tévedni. Azt tudom tanácsolni, hogy az írások őszinte jellegét kell megpróbálni érzékelni. Ez nagyon vékony jég, sok szubjektív tényezője van. Mégsem tudunk nagyon másra hagyatkozni. Lelki szempontból meg azt mondom, ne loholjunk az újabb és újabb vívmányok megszerzése után. Nem maradunk le semmiről. Persze, ezt a fiataloknak végképp nagyon nehéz értésére adni.
Kedves Lelkiatya! Lehet esetleg kísértés az alábbi probléma,a gonosztól bűnre? Előtte megemlítem hogy , nagyon hálás vagyok a jó Istennek a gyermekeimért,imádkozom értük rendszeresen !Nagyon sok imám velük meghallgatásra talált,amit meg is köszönök Istennek,de mostanában ilyesztő dolgot vettem észre,a nagy semmiből szó szerint értem ,egyszer csak ilyen érzés ,gondolat,késztetés, ilyen vegyes valami jön elő ,hogy bántsam őket . Legutóbb is annyira ilyesztő volt ,hogy azt mondtam ,hogy drága Szűz anya segíts,űzd el ezt. Inkább vegye el Isten az életem,minthogy b?ntsam úgy őket. Másra gondoltam tudatosan és ez alábbhagyott, eltűnt. Furcsa ,mert egyszer testvérem mesélte neki is volt már hasonló. Ez mi lehet? A családunkban sok az alkohol beteg is,és sokat olvasgattam ezekről,de mintha ma szembesültem volna vele,hogy ez már nagyon nem jó nekem lelkileg,olvastam drog történeteket is,hát az is borzasztó.Ilyesztő,ez után jött megint az a rossz gondolat amit fent írtam! Arra gondoltam talán még ha jóhiszeműen is olvasgatok hogy lehet segíteni ilyen hozzátartozómon,de mégis hat rám lelkileg valahogy negatívan. Elképzelhető? Régen azt hallottam ,hogy ha pl valaki ilyesztő,vagy horror filmet néz is kihat rá. Nem szoktam ,fiatalként láttam amúgy. Mi lehet ez drága Atya? Kérem imádkozzon értem. Köszönöm szépen a válaszát!!
Hogy milyen erők hatnak ránk, ez nagyon nehezen kikutatható. Ma már sokkal többet tudunk ezekről, mint 100-150 évvel ezelőtt, de azért nem gondolhatjuk, hogy az ember tudatalattiját valaha is képesek leszünk pontosan föltérképezni. Könnyen lehet, hogy ezek a rossz irányú gondolatok az Ön gyermekkori rossz élményeiből fakadnak, vagy az azóta nézett rossz filmekből, vagy egyéb traumákból, amelyek élete során érték. Én azt mondom, mindegy, nem érdemes ezekben vájkálni. A megoldást nem ez hozza. Ez egy jelenség, amelyet fölismert, amelyet meg kell tanulnia kezelni. Szerintem nem sokáig fog tartani. Azt javaslom, hogy ilyenkor mindig imádkozzék. Erre (is) a legjobb a Jézus-ima, a fohászok ismételgetése: "Uram, Jézus Krisztus, könyörülj rajtam!" Illetve azt javaslom még - továbbra is az ima terén - hogy minden nap csöndesedjék el legalább 5-10 percre. Ebben a csöndben csak Istenre figyeljen. Ebben is segít a Jézus-ima. Ha ezt megteszi, idővel ki fognak tisztulni a gondolatai. Lehet, eleinte épp az imában jelentkeznek majd. Ez a legjobb jele annak, hogy a tisztulás folyamatában van. Többet időt kell töltenie az Úrral, hogy ezek a sötétségek felszínre kerüljenek, kitisztuljanak. De teljesen sohasem fognak, ezzel is számolni kell. Úgyhogy nincs ennek nagy jelentősége. Nyilván ettől még ugyanúgy szereti a gyermekeit. Sőt, ezekkel a rossz gondolatokkal megküzdve még jobban fogja szeretni őket.
Kedves Lelkiatya! Egy nagyon érdekes beszélgetés volt köztem és a fiam közt ( 15 éves lesz) Szóba került az alkohol,és a drog. Megmutatta fotón telefonon ,hogy akkor erre adjak választ?!! Itt a növény, ezekből drog lesz,ezt Isten teremtette.Mondta nekem! Hát mondtam kissé félénken igen Ő.Mármint a növényt ( m?k,kender,stb...) De utána hozzátettem gyorsan,hogy de biztos nem azért ,hogy az ember drogot haszn?ljon. Beszívjon! Akkor mire van? Miért teremtette? Rendesen úgy éreztem magam,hogy na most hogy legyek okos.... Mondjak jót. De csak annyi jutott eszembe, hogy biztos nem azért teremtette. De mi a jó válasz egy fiatalnak erre? Köszönöm szépen a tanácsot!! Minden jót kívánok!
Mindent szabad, de nem minden használ - írja Szent Pál (1Kor 10,23). Nem az a kérdés, hogy tilos-e vagy sem, hanem, hogy mire vezet, mi lesz a következménye. Hogy Isten miért ilyennek alkotta a világot, ezt az ember folyamatosan feszegeti, és igazi választ majd csak odaát fogunk kapni. Miért vannak vírusok, miért van gyermekbénulás, miért van szökőár, földrengés, egyéb természeti katasztrófák. Ezek nyilván nem hibák a teremtésben, de az is biztos, hogy nem azért alkotta meg Isten, hogy ezekkel gyötörjön minket. Ami adott, azt érdemes fölfedezni, megismerni. De azért is kell megismerni, hogy lássuk, hogyan hat ránk. Az értelmünket pedig arra használjuk, hogy ennek megfelelően hozzuk meg a döntéseinket. Nem biztos, hogy ez meggyőzi a fiát, de én ilyesmit válaszolnék neki.
    ... 18 19 20 21 22 
23
  24 25 26 27 28 ...