Kérdezzen bizalommal a lelkiatyától!


Biztonsági kérdés:
Mennyi kilenc meg tizennyolc? (a választ számmal kell beírni)


küldés
eddigi válaszok
Rémálmai vannak folyton azt álmodom hogy valaki meg akarnak nyomorítani és tönkre akarnak tenni pedig semmi rosszat nem tettem
Sok oka lehet ennek, a gyomorrontástól a föl nem dolgozott gyermekkori traumákig mindenféle. Nyilván annak megfelelően kell kezelni. Egy segítő beszélgetésben ezeket a kérdéseket tennék föl Önnek: Mióta van ez a jelenség? Amikor megjelent, akkor előtte történhetett valami megrázó esemény? Milyen természetű ez a fenyetegettség: sok ember támadna Önre, megmagyarázhatatlan erők jelennek meg, van-e valamilyen eszköz, amellyel ártására akarnak lenni, tud-e védekezni valamiképp? Tehát meg lehet vizsgálni az álombeli esemény részleteit. Továbbá az utóhatásait: ébredéskor a rossz érzésen, rossz emléken túl megjelenik-e valamilyen kísérő érzelem, lelkiismeretfurdalás, valaki elleni gyűlölet, vádaskodás vagy esetleg teljes megnyugvás, hogy csak álom volt? Ezen kérdések és vizsgálódások segíthetnek felszínre hozni, hogy mi okozhatja ezeket a rossz álmokat. Természetesen még sok ezer egyéb kérdés is szóbajöhet. De nem kell föltétlenül szakemberhöz fordulnia. Főként nem valami kuruzsló mesterhöz. Gondolja át higgadtan, hogy mi lehet a hátterében ennek a rossz álomnak. Ha csak rossz emlékek, akkor érdemes valakinek, barátnak, atyának kibeszélni, ha pedig valóságos jelenvaló rossz helyzetnek, akkor azon kell valamiképp változtatni. Innen a távolból csak ennyit tudok mondani, írni Önnek.
Dicsőség Jézus Krisztusnak! Kedves Lelkiatya! Néhány nappal ezelőtt történt egy dolog, amivel kapcsolatban a segítségét, tanácsát szeretném kérni: Barátaimmal játszottunk egy online társasjátékot, és a játék készítője - aki szintúgy az egyik barátom - beletett a játékba egy pentagramot. Különösebb funkciója szerencsére nem volt, de engem így is nagyon zavart, tartózkodom az ilyesféle jelektől, szerintem a jelenlétük is rosszat sugall. Ott szóvá is tettem, hogy ez nekem nem nagyon tetszik, bár erősebben nem léptem fel. Alapjábavéve a játék nem ilyenről szól, de az ott meglepett, sokkolt. Aztán később többször is bevillant ez a jel, kértem a jó Istent, hogy űzze el ezt a bűnös gondolatot, valamint imádkoztam barátomért is, aki ezt beletette, mert lehet nem tudta, mit is cselekedett. Később egyszer álmomban is előjött, bár azokat nem mi irányítjuk, de nagyon zavart, méghozzá álmomban pont egy templomban voltam, és ott egy lánynak az arcán volt rárajzolva. Imádkoztam a jó Istenhez, hogy bocsásson meg. Lehet, hogy az én tartózkodásom, túlgondolásom miatt jutott többször is az eszembe? Kedves Lelkiatya! Mi a tanácsa? Így járulhatok Szentáldozáshoz? Menjek el gyónni? Válaszát előre is köszönöm!
Igazán nem kell ettől megijednie. A pentagram önmagában egy ártatlan rajzolat, egy ősi kép, amely a különböző kultúrákban mást és mást jelentett. Ahogy hallom, mostanában a sátánisták szívesen használják, s emiatt ébredhet az a gyanú, hogy önmagában ez a szimbólum valami rosszat hordoz. Holott csak az emberi elme ruházza fel tartalommal. Ha Önnek, valamely keresztény embernek ez önmagában nem jelent semmit, akkor az Ön számára nincs is tartalma. A kereszt sem önmagában erős, hanem az Egyház hite által. Emiatt a játék miatt tehát semmi szükség nincs a gyónásra. Az meg, hogy ne áldozzon, a legnagyobb balgaság volna. Gyónjon továbbra is rendszeresen, lehetőleg havonta, és áldozzon rendszeresen, legalább hetente, de lehet gyakrabban is, ha részt tud venni szentmisén/Szent Liturgián.
Kedves Lelkiatya! Szomorúan hallottam a hírekben,hogy egy 25 éves fiatal lány( fotós) öngyilkos lett! Ismert személy. A családja teljesen összetört. Ilyenkor van még esély arra ,hogy üdvözüljön?Mennybe kerüljön ,vagy tisztítótűzbe? Azt mondtam Istenem helyette és nevében bánom élete minden bűnét. Mondhatok egyáltalán ilyet? Köszönöm szépen a válaszát!!
Helyette nem tudjuk megbánni a bűnöket, de imádkozhatunk érte. Ezt nagyon is tudom Önnek javasolni. Ha imádkozik érte, végeztet Szent Liturgiát/szentmisét, azzal nagyon sokat tud segíteni a lelkének.
Kedves Lelkiatya! Van egy középkorú roma házaspár akinek szoktunk adni ételt. Szegény,beteges házaspár a bácsika azt mesélte nekem,hogy nincs csak mi aki segítsünk,gyermekeik nem tudják segíteni őket,mert ők is szegényesen élnek,sok hitellel. Ismerem látásból őket ,megmondom őszintén abszolút nem úgy néznek ki mint a nagy mélyszegénységben élők,rendezett, szép ruháik is vannak !! Ezért is érzem furcsának ezt a választ. Mondtam már nekik,hogy ettől többet nem tudunk adni nekik ételt ( maradékot) mert mi is hatan vagyunk ! Nálunk sincs otthon teli a hűtő étellel! Próbálunk jól gazdálkodni házzal is haladni,négy gyermekünk van.Ettől több pénzt nem is terveznénk ételre költeni ,így is drágaság van. Nekem tényleg mégtöbbet kellene adnom nekik ennivalót?Több pénzt erre áldozni? Mert szerintem elsődlegesen a saját családomért vagyok felelős,nem másért,persze segíteni kell ezt tudom,meg ha neki adok Istennek ( is) adom. De már szinte naponta várják az ételt.Mondják,ha tudnál többet küldeni megköszönnénk. Már én érzem kellemetlenül magam,ez miatt... Kisfiam vitte el nekik az ételt legutóbb is akkor is azt mondt?k neki,ha tudnak küldjünk már még ételt,bármikor szivesen örömmel fogadják,köszönik szépen. Mondtam nekik ennyit tudunk ,amit aznap küldök !! Isten hogy láthatja ezt,mit várhat el tőlem? Adjak mégtöbbet hiszen végül is lehet tudnék többet adni ,de akkor pluszba nekik kellene bevásárolni hatunk mellé. Ezt várná el Isten?? Szerintem lelkem mélyén nem,hanem ,hogy az ő családjuk tartson össze,és segítsék bármi áron jó értelemben a szüleiket! Ne feltétlenül más... Vagy tévúton járok?? Hogy segítsek,hogy mindenki jól járjon,és Istennek örömet szerezzek. Köszönöm szépen a segítséget!!
Van egy érdekes emberi magatartás. Nem mindenkire jellemző, de vannak olyan személyek, akik sosem elégednek meg azzal, amit kapnak, mindig többet és többet kérnek. Nyilván nem lehetséges, hogy ez a követelésük szabja meg, mennyit kapjanak, hanem az adakozó lehetősége. Persze, azért is nehéz olykor nemet mondani, mert a kérés, követelés olykor lelki ráhatással is párosul. Nem gonoszságból történik ez, de az emberi természet így működik. Emiatt is érezheti Ön úgy, hogy bár már az értelmével átgondolva nem adna ennél többet, mégis valami belső rossz érzés azt diktálja, hogy miért ne adjon többet. Külső megítélőként bátran mondhatom, hogy Önnek nem csak nem kötelessége az eddigieknél többet adni, de valószínű, nem is tenné jól. Hiszen, ahogy említettem - éppen ebből a magatartásból fakadóan -, az sem volna elegendő, megint többet kérnének. Tehát nem a kérés, hanem az Ön átgondolt segíteni akarása szabja meg, hogy mennyit tud adni. Akár azt is megteheti, hogy nem is ad többet, hanem esetleg másoknak, más módon segít. Az eddigi készségét már megáldotta az Úr, nem kötelessége ezt élete végéig így folytatni.
Tisztelt Lelkiatya! Mikor jelenik meg az ifjúsági gyalogos zarándoklat részletes programja?
Mivel még néhány részlet szervezés alatt van, ezért nem tudták még közzétenni a részletes programot. Várhatóan augusztus elején fogják tudni ismertetni.
Kedves Lelkiatya! Minden évben szomorúan tapasztalom, hogy képtelenség nyomon követni a személyi változásokat egyházmegyéinkben. Idén pl. csak a főegyházmegye tette ki a változások listáját, volt mikor csak a Miskolci egyházmegye. Nem kaphatnának a hívek minél korábban tájékoztatás? Nekem több kedves pap ismetősöm is szolgál minden egyházmegyében.
Ez jogos kérés lehet. Itt közzéteszem, és hátha az illetékesek meghallgatják ezt a kérést.
Kedves Lelkiatya! 4 hónapos és 2 éves gyermekeink vannak, a feleségemmel pucéran alszunk, nyáron mezítelenün vagyunk itthon. A gyermekek hány éves koráig "szabad" pucérkodni? Édesapámat sosem láttam ruha nélkül, viszont édesanyámat a mai napig szoktam, én ebben nőttem fel és nem lett negatív következménye.
Kettejük kapcsolatában ez lehet jó és természetes. De a gyermekek előtt ne tegyék. Az emberi természetben van természetes szemérem, amelyet helyes módon kell kezelni, nevelni. Amikor a gyermekek értelme megnyílik a szexuális különbségekre, akkortól kezdve nem tartom helyesnek, ha más neműek meztelen testét látják, még családtagok között is. Az óvodában már külön mellékhelységeket alakítunk ki a fiúk és lányok számára. A testvéreknél ez a határ kitolódhat ugyan, tehát még egy ideig fürödhetnek együtt a különböző nemű testvérek, de amikor elkezdik ezeket a kérdéseket feszegetni ("neki miért van, nekem miért nincs..."), attól kezdve lassan ez inkább kivezetendő. Így tudjuk egészségesen ránevelni őket a másik nem tiszteletére.
Kedves Lelkiatya! Munkámból kifolyólag gyakran vagyok hivatalos református istentiszteletre. Nem tudom, hogyan kell a református templomban viselkedni. Szivem szerint a Miatyánk után úgy vetnék keresztet és máskor is, amikor a Szentháromságot emlegetik. De nem merek, a felekezet iránt érzett tiszteletből. Mi ilyenkor a helyes eljárás egy katolikus ember számára? Köszönettel!
Ez a körülményektől függ. Szerintem nyugodtan vethet keresztet a református istentiszteleten, helyes is, ha megteszi. Ha esetleg emiatt szólnának, kérik, hogy ezt ne tegye, akkor az irántuk való szeretet miatt megteheti. Nem minősül hittagadásnak. De az volna a természetes, hogy hadd viselkedjünk szabadon, ahogy a mi lelkületünk megkívánja. Nyilván egy református embertől sem várjuk el, hogy görögkatolikus szertartáson vessen keresztet. Így fordítva sem várható el. Mégis, a szeretet és bölcsesség fölülírhatja ezt is. Tehát, szerintem vessen bátran és jó lélekkel keresztet, de ha valaki megkéri, hogy ne tegye, akkor az illető érzékenysége miatt tartózkodhat tőle.
Kedves Atya! Mostanában, legalábbis jobban felfigyeltem rá, valami téma előkerül, napokig uralja a terepet. Előtte azt se tudtam, hogy a világon vannak. Pl:melegszex, még az utcán is azt figyeltem ki az, aki. Úgy kellett imádkozni, visszatérjek a hetero világba. Ilyenkor megvizsgálom, kell-e a témával foglalkozni, se tanár nem vagyok, se szülő, a környezetemben nem téma, tehát lezártam. Vagy volt az a cigaretta féle sose tudom a nevét, napokig olyan embereket láttam, akik. Most témát váltottam, most meg az MI. mesterséges intelligencia. Ja, nincs facebook, fölös hírek, tv- újság, kerülöm az olyan beszédeket, amivel nem kell foglalkoznom. De most ettől félek is. A szívem is vacakol, tehát nem akarom, hogy beépüljön az életembe. Amíg lehet készpénz, személyes átvétel, stb. Minél kevesebb gép. De egyre nehezebb. Már ott tartok, hogy bemegyek egy üzletbe, veszek egy ártatlan hamburgert, mert dél van, kp-val fizetek, a telefonon nincs net, erre ki se érek, már jön az sms-hogy éreztem magam a helyiségben? Előzmény a félelmemnek, a covid. Hogy most kinek volt igaza, mi a valóság, ha rá tudtak szedni az oltásra, csupán azért, hogy dolgozhassak, közösségbe legyek, tehát még nem a torkom vágták, akkor könnyen beveszem, ezt az intelligenciát is, aztán meg azt már eleve tudják, kinek mi a betegsége, valami sugár akármit közvetít az a telefon, aztán halál, ja bocsi, hát a szived nem bírja. Szóval elfog a fantázia. Ami remélem túlzás. Jézus ima- vagy rózsafüzér, vagy mi segíthet, hogy csak azt gondoljam, attól tartsak, ami valóban illik rám. Persze, gyónásban feltárom, csak így a mindennapokban? Igyekszek természetben lenni, már a bogarakat figyelem, vagy egy levél erezetét, hogy tisztuljon az agyam. Köszönöm!
Az a tanácsom, hogy ezektől az erőszakosan érkező gondolatoktól se féljen. Egy ideig bírkózni kell vele, tény, de nem gyűr le, ha nem hagyom magam. Valóban, ilyen lett a világunk, amelyet Ön is leír, amire utal. De nem kell félnünk. Nem vitás, hogy egyáltalán nem egészséges ez a világ, sok szempontból valóban megkötik a szabadságunkat. De nem vehetik el. Küzdeni kell ellene! Ehhöz kell a kegyelem is, meg az a józan magatartás is, amire Ön is utalt. Tehát nagyon jó a bogarakra, levelekre rácsodálkozni, a természetben Istent keresni, Istent dicsőíteni, de nem menekülhetünk ki a világból. Isten megengedte, hogy ilyenné váljon, ilyenné tegyük. Akkor az erőt is megadja, hogy ilyen körülmények között is megtaláljuk őt, megszentelődjünk.
Kedves lelkiatya! a gyertya megáldás szertartását keresem, de nem találtam a szerkönyvben. van erre külön imádságunk?
A gyertyamegáldás imádsága papi szöveg. Az egyelőre nem elérhető elektronikus formában. Egy atyát kell megkérni, hogy áldja meg.
Tisztelt Lelkiatya! Tud olyan atyáról Magyarországon, aki rendelkezik a lélekbe látás képességével és fogad nehéz helyzetben lévőket? Nagyon sokat jelentene, ha Lelkiatya segítségével kapcsolatba kerülhetnék ilyen atyával, mert hiszem, hogy rávezethetne megértenem az Úr akaratát az életem egy bizonyos kérdésében, amelyre magam már 7 éve hiába keresem a választ. Köszönöm bármiképp is segít.
Nem mondom, hogy Papp Miklós atya részesült már a lélekbelátás képességével, de azt tudom, hogy olyan imádságos lelki ember, aki ugyanakkor nagyon sokat tud a lélek működéséről. Jó szívvel tudom ajánlani. A Sapientia főiskola tanszékvezetője. A főiskolán keresztül bizonyosan megtalálja az elérhetőségét.
Dicsőség Jézus Krisztus kedves lelekiatya én kántor vagyok és azon gondolkodom hogyan cseréljek szolgálati helyet ,én szerződésem van az egyházal meg vagyok elégedve a jelegi helyemel és a szerződés se szeretném fel bontani ,azért gondolkodom ilyen dolgal kapcsolatban mert szeretnék el jutni egy templom szentelésre meg nagyboldogasszony ünnepén mariapocsra már 3 éve hogy nem voltam nagyboldogasszony ünnepeken ,szabadságot nem tudok ki veni ,a pap meg nem akar elegeni nem akarok én veszekedni senkivel nem is vitatkoztunk ,nem nagyon van ki helyettesíteni mert nem szívesen vállalomakoznak a kántorok és nem tudom meilyért ,így úgy döntöttem hogy nem megyek idén a nagyboldogasszony ünnepére de szerettem volna ,most azon gondolkodom hogy hogyan csinálják cserét ,3 éve gorogkatolikus kántor vagyok ,mint javasol lelkiatya ,mert egem még visza is várnak a előző helyemre de hívtak más egyházközségbe a hívek,nem tudom mint csináljak ön mint javasol ?
Valóban nagy kincs egy ilyen tettrekész kántor. Nem csodálom, hogy kapkodnak érte a parókiák. Alapvetően azt tartom jónak, ha nem hagyja el a jelenlegi helyét. Ha mégis vált, azt nagyon megfontoltan, megimádkozva kell, keresve Isten akaratát, hol szeretné Önt látni. Hogy szeretne eljutni nagybúcsúra, ez is teljesen érthető. De azt javaslom, próbáljon egyességet kötni az atyával, hogy egyik vagy másik Mária ünnepre mégis hadd mehessen el. Olyan nincs, hogy senki sem vállalja az éneket, csak inkább kényelmesség lehet ebben. De mindeközben a szelídségre és alázatra is bíztatom, ha mégsem engedné el az atya, akkor ajánlja föl ezt a bánatot az Istenszülőnek. Egy történet szól egy jámbor emberről, aki szeretett volna eljutni Jeruzsálembe, a Szent Földre. Gyűjtögette rá a pénzt, de amikor összejött, akkor mégis valami másra, valaki másra költötte. Mindig épp jelentkezett egy koldus vagy egy szegény család vagy egy özvegy, akit azzal a pénzzel ki tudott segíteni. Így telt el az élete, de annak végén, vagy éppen Krisztus Urunk ítélőszéke előtt megértette, hogy neki ez volt az élete, ez volt a nagy élet-zarándoklata, hogy mindig el tudta engedni a nagy vágyát a mások megsegítéséért. Úgy érzem, kicsit az Ön esete is hasonló ehhöz. Vágyik eljutni Máriapócsra, de a közösség szolgálata mégis valahogy előbbre kerül. Szerintem azért ez is tetszik az Úrnak, s valami módon meg fogja ajándékozni Önt egy ilyen úttal, szép találkozással.
Tisztelt Lelkiatya A mosta i egyházi pedofilbotrányok és kilépésel fényében kérdezném; hol a határa cölebsz vagy házas - római vagy görög pap - és nöi vagy fiatal híveiik személyes kapcsolatának kommunikaciójának testi kontakrusának? Robotok nem, érző emberek vagyunk, az érint?s pszichológiai biológiai alapszüks?glet ahogy a meghitt emberi kötödés is..de a túlaggályoskodás a mindenben botrányt; veszélyt kiáltás is...hol az arany középút? Köszönöm
Nem könnyű kérdés. A mai torzult gondolkodás tette olyan bonyolulttá az egyébként egyszerű és szép dolgokat. Az érintés nagyon fontos emberi gesztus. Korábban talán a túlzott tartózkodás rontotta meg az őszinte kapcsolatokat, de ma a tudatosan eltúlzott másik oldal. Átszexualizálódott az emberek gondolkodása. A legtöbb egyszerű szeretetgesztusban érzékiséget gyanítanak illetve keltenek is. Egyáltalán nem könnyű ettől függetleníteni magunkat. Talán nem is lehet. Az én véleményem, hogy a pedofil botrányok fölrobbantásával keltett legsúlyosabb rossz éppen az, hogy ma már félünk megérinteni egymást, már nem lehet négyszemözt beszélgetni fiatalokkal. Pedig ez elengedhetetlen lenne a lelkiélet és a szeretetkapcsolat építése érdekében. Szerintem ne féljünk az érintéstől, ne hagyjuk, hogy ez a torz gondolkodás eltérítsen bennünket a józan, tiszta emberi magatartástól. Ezzel talán kitesszük magunkat rosszindulatú támadásoknak, de akkor is inkább megéri, mint félni a szeretet kifejezésétől, megfosztani egymást ennek szép ajándékaitól.
Tisztelt Lelkiatya ! Kérem segítsen! 3 gyerekes anya vagyok ,28 éves házas csak polgárilag. Én soha nem akartam gyereket se házas lenni. Ottholrol akartam menekülni mert az anyukám depressziós volt. Nem szerettem az életem. Minden nap szenvedes. A férjem már nem szeret engem ,pornót néz,nőzik mindenért kiabál rám. Sehova nem tudok menni a három gyerekkel folyton egyedül vagyok. Szüleimnel is vannak nevelt gyerekek. Úgy érzem megbolondulok. Én nem ezt az életet akartam. Diplomát szerettem volna mezőgazdasági munkás ferjet és szerelmet. Semmit se kaptam meg amit akartam: nap mint nap szenvedés élnem.
Így nagyon-nagyon nehéz. A távolból nem is tudom, mit tanácsoljak Önnek, hiszen nem ismerem az életkörülményeit. Nem merem azt mondani, hogy hagyja ott a férjét, hogy legalább ezt a szenvedésforrást ki tudja iktatni. Mégis azt mondom, gondolja át ezt is. Ha jól értem, a szüleihez nemigen mehet. Úgy érzi, nincs támasza. A gyermekek még kicsik lehetnek, hiszen Ön egészen fiatal. Két nagy fordulatra van szükség az Ön életében. Az egyik, hogy a férje megtérjen. A másik, hogy Ön is. Ha a férje megtérne, rátalálna Istenre, akkor nyomban fölismerné, hogy milyen nagyszerű lehetőség közepette él, hiszen minden adott ahhoz, hogy boldog legyen. A pornó, a bűnös élvezetek nem teszik boldoggá. Ő is vergődik. Nem veszi észre, hogy az tenné boldoggá, ha azért élne, hogy boldoggá tegye a feleségét meg a gyermekeit. De ha ez bekövetkezne, attól még nem jönne meg az Ön boldogsága. A másik szükséges fordulat az Ön megtérése. Valahogyan rá kell találnia Istenre. Most végtelenül magányosnak és elhagyatottnak érzi magát, pedig Isten most is ott van Ön mellett. Valójában van valaki, maga a Mindenható, aki megérti, és vígasztalásával, erejével meg is tudja segíteni. De ezt meg egyelőre Ön nem látja. Azt tanácsolom Önnek, hogy ebben a szomorú elhagyatottságában forduljon Istenhöz. Tőle kérjen égi segítséget. Hogy az mi legyen, azt nem kell Önnek kitalálnia. De Istennek van az Ön számára megoldása. Ez az egy biztos! Ennek érdekében tegye meg azokat a lépéseket, amelyek közelebb viszik Önt hozzá. Gyónjon meg, részesüljön az Eucharisztiában, s minél többet menjen el a templomba. Lehetetlen a gyermekek miatt? A gyermekekkel együtt menjen el. Tanítsa őket is imádkozni. Meg odahaza is minden este imádkozzanak együtt, hogy a családjukba béke és boldogság költözzék. Ha erre megtanítja a gyermekeit, ha másként nem, az ő gyermeki imáik minden bizonnyal meghallgatásra találnak. Én is imádkozom Önért, Önökért. Ez sokkal jobb megoldás, mint az, hogy elhagyja a férjét. Tudom, nagy csodák ezek, de ne féljen Istenben bízó szívvel csodákat kérni.
Kedves Lelkiatya! Egyszer azt olvastam, hogy a sátán képes gondolatokat elültetni a fejünkben,de olyan ravasz módon,hogy azt hisszük azok a saját gondolataink. Akár düh,harag valakivel szemben. Ez tényleg így van? Isten is tud gondolatokat adni? Olyanra gondolok,hogy pl hívjak fel valakit,öleljem meg? Honnan lehet a legjobban tudni,hogy Iste n sugall valamit? Talán úgy is,hogy az mindig kedves, szép? Köszönöm szépen a válaszát!
Nem, a sátán nem képes gondolatokat ültetni a fejünkbe. Késztetésre képes, mint bárki más teremtmény, de nem tud velünk olyat tenni, amit mi nem akarnánk. A késztetést kísértésnek is nevezhetjük. Hozhat olyan helyzetbe, amely bűnre késztet, a korábbi bűnös gondolatainkat, beleegyezéseinket meglovagolhatja, ilyen módon tud ránk hatni. Egészen más az, amikor Istentől kapunk gondolatokat. Hozzáteszem, hogy Isten sem matat a gondolataink között. Ő megtehetné, de tiszteletből nem teszi. A sátán szeretné megtenni, de tehetetlensége miatt nem képes rá. A belső, jó késztetéseket ugyanakkor joggal tulajdoníthatjuk Istennek, mivel minden jónak ő az oka. Szent Pál ezt írja: "Isten az, aki munkálja bennetek mind a szándékot, mind a cselekvést az ő tetszésének megfelelően" (Fil 2,13). De nyilván nem az akaratunk felfüggesztésével, hanem a mi beleegyezésünkkel, a jószándékunkkal való együttműködésben. Az ember alapvetően jó, hiszen Isten képmására alkotott teremtmény. De a szabadakarata kell hozzá, hogy ebből a forrásból valóban cselekedetek legyenek.
    ... 17 18 19 20 21 
22
  23 24 25 26 27 ...