Kérdezzen bizalommal a lelkiatyától!


Biztonsági kérdés:
Mennyi tizenegy meg húsz? (a választ számmal kell beírni)


küldés
eddigi válaszok
Kedves Lelkiatya!

Azt szeretném megkérdezni, hogy nem tudja e véletlenül, hol található ez a szép szent ikon, és mi a címe, amelyik ebben a videóban éppen a Szentírással ábrázolja Krisztus Urunk? Köszönöm. :)

http://www.youtube.com/watch?v=DJODxvgkfE0&feature=related

Janka
Ez a kép a kijevi Szent Vlagyimir székesegyházban található. A festője Viktor Mihajlovics Vaznyecov, aki a múlt század elején egészen sajátos stílust alakított ki, a nyugati hatást alkalmazva tudatosan keresett új ábrázolási módot.
Kedves Lelkiatya!
Egyetemista vagyok, és hívő katolikus. Viszont egyre több olyan emberrel találkozom a környezetemben, akik a Hit Gyülekezetének tagjai. Nem sok mindent tudok erről a szervezetről, de annyit igen, hogy nincsenek jó véleménnyel a katolikus egyházról. Interneten nem találok kellő, és megbízható forrást arról, hogy mi ennek a közösségnek a tanítása, és mik a fő különbségek a Hit Gyülekezete és a katolikus egyház tanítása között. Ha ezek az emberek kérdeznek engem a különbségekről, szeretnék tájékozott lenni, ezért kérem a Lelkiatya véleményét, tanácsát. Előre is köszönettel: Anna
Magyar alapítású szekta. Az alapító Németh Sándor korábban római katolikus kispap volt a Központi Szemináriumban Budapesten. Onnan kilépett, és néhány társával előbb egy imacsoportot, majd egy különálló egyházat szervezett meg.
Talán ebből is fakad, hogy erősen támadják a Katolikus Egyházat. Annak életét pogány szokások maradványainak tartják.
Mint minden keresztény szektának, nekik is a legfőbb tanításuk és könyvük a Biblia. Csak éppen nem tudnak mit kezdeni azzal a ténnyel, hogy a Katolikus Egyház hamarabb volt, mint a Biblia. A bibliai könyveket valójában a katolikus egyház határozta meg még a 2-3. században. Ezt sokszor figyelmen kívül hagyják más "bibliás" szekták is.
Egyik fő tanításuk, hogy Jézus helyettünk vállalta a szenvedést, amit mi érdemeltünk volna, és ez akkor válik az egyén számára érvényessé, ha ezt elhiszi, ha átadja életét Jézusnak. A katolikus hit ennél sokkal többet mond. Jézus, az Isten Fia már a megtestesülésével magára vette a mi emberi természetünket, és ezzel megnyitotta az Isten és ember egyesülésének lehetőségét. Ennek mintegy egyenes vonalú következménye Jézus élete, tanítása, majd pedig kereszthalála és feltámadása. Nem csak a kereszten váltott meg minket az Isten Fia, és főként ez nem csak azokra érvényes, akik "átadják neki életüket". Isten minden embert megváltott kivétel nélkül, mennybemenetelével pedig fölvitte emberi természetünket a mennybe.
Leleplező még az is, hogy a gyülekezetet a 80-as évek elején alapították. Vajon az, amit addig a katolikus egyház 2000 éven át tanított, az mind téves, és most, a XX. század végén Németh Sándor tudja megmondani, hogy mi az igazság? Meglepő ez a merészség.
Tagadják a hierarchia (püspök,pap,diakónus) isteni eredetét. Ugyanakkor félelmetes tekintély övezi a vezetőt és a vezetőket. Súlyos anyagi visszaélésekről számolnak be azok, akik otthagyták ezt a szektát, vagy fogalmazhatunk úgy, hogy kiszabadultak belőle. Könnyűzenével könnyen elbolondítják a jó szándékú kereső fiatalokat, utána pedig az adataik és a magánéletük ismeretében lelkileg zsarolják őket. Érdemes megismerkedni néhány őket leleplező írással. Pl. Bohács Zoltán: A hatalom célkeresztjében és Bartus László: "Fesz van". A világhálóról is tájékozódhat, ha beüti a keresőbe a "Hit gyülekezete leleplezése" szavakat. Megdöbbentő beszámolókra talál.
Kérem, vértezze fel magát hitbeli és lelki ismeretekkel, mielőtt behatóbban meg akarná ismerni ezt a roppant veszélyes szektát.
Tisztelt Lelkiatya!
A problémám melyben a segítségét ( tanácsát) szeretném kérni igen összetett. Sokat gondolkodtam azon, hogy e levelet megírjam az eddigi tapasztalataim miatt de remélem imáim meghallgatásra lelnek és volt értelme. Szóval én egy 20 éves fiatalember vagyok Római katolikusnak keresztelve elsőáldozó és bérmálkozó is voltam. Sajnos az egyházzal csak 18 éves korom után kerültem komolyabb kapcsolatba, mert szüleim tiltottak a vallásom gyakorlásától mert tudták hogy pap szeretnék lenni. Annak idején egyházi gimnáziumba szerettem volna járni de ez nem volt lehetséges mert nem voltam templomjáró. Érettségim nincs szakmunkásképzőt végeztem de munkát nem találok így érettségizni sem tudok estin sem mert a szüleim azt mondták hogy nem finanszírozzák a tanulmányaimat és nem fognak eltartani sem .Állandóan veszekednek velem amire nem adok okot a szakmunkásképzőt is majdnem kitűnőre végeztem el. Az itthoni dolgok miatt már pszihológushoz is kellett járnom annyira megviseltek. Mind ennek az-az oka hogy tudják ha érettségim lenne akkor egyből beiratkoznék a szemináriumba. Tudja Lelkiatya elvesztettem a hitemet kb 4 hónapja alig voltam néhányszor templomba nem imádkozom napi rendszerességgel nem rózsafűzérezek és nem olvasom a Bibliát sem. Gyónni sem járok már. Sokat kérdezgetem Istentől hogy mi a szándéka velem, miért hív, ha nem tudok a hívásnak eleget tenni, és mit akar tőlem. Mi célból teremtett engem mégsem nekem való lenne a papi hivatás vagy csak azt akarja jól gondoljam meg, de nagyon kilátástalan a helyzetem.
Tapasztalataim és az elmúlt 2 évben nagyon sokat kérleltem a szerzetes rendeket hogy segítsenek abban ha tagja lennék egy szerzetesrendnek hadd érettségizzek le mint rendtag és szerzetespap lennék, de minden rend elutasította szinte egyedül a Ferencesek mondták hogy lehet de jobb lenne még most megszerezni és utána belépni. De pont az lenne a cél hogy le tudjak érettségizni ha már meglenne az érettségim inkább egyházmegyés pap lennék. Kértem a Veszprémi és az Egri szemináriumtól is a megyés püspökségtől ill. a Katolikus karitásztól hogy akár önkéntes is lennék csak hadd érettségizzek le de még válaszra sem méltattak. Ekkor igazán meginogtam hitemben és azt mondtam nem érdekel a papi hivatás Isten nem akarja hogy pap legyek. De másként gondolkodom már azt mondom megnősülök, családot szeretnék ezért is kérem az ön segítségét hogy a Nyíregyházi szemináriumban nincs olyan lehetőség hogy leérettségizzek és mint görögpap szolgáljam az Urat.
Nagyon szépen kérem segítsen most már tényleg nem tudok kihez fordulni kezd kicsúszni a lábam alól a talaj és lelkileg is megvisel. Kérem, Nagyon szépen Kérem Segítsen.
Üdvözlettel: József
Kedves József!
Nem szabad elkeserednie. Amiben él, az próbatétel valóban. De Isten nem hagy minket nagyobb próbára tenni, mint amekkorát el tudunk viselni. Igen, az érettségi nagy feladat, amellyel mindenkinek meg kell küzdeni, aki tovább akar tanulni. Van, akinek könnyebb, van, akinek nehezebb. De ez az egész életünk során végigkísér minket. S talán ismeri azt a kedves történetet, amely arról szól, hogy Isten mindnyájunknak éppen a méretünknek, képességeinknek megfelelő keresztet ad.
Nagyon rossz lépés, ha elhanyagolja az imáit, a szentségek vételét. Az emberek hibái miatt a Jóisten ellen akar lázadni, s közben önmagának tesz rosszat. Ebből ki kell lépnie! Mindenképpen járjon rendszeresen templomba, ha van lehetősége, akkor hétköznap is. Csak így tudja tartani az élő kapcsolatot a Jóistennel, s így van esélye, hogy megtalálja azt, amit Öntől vár. Éppen csak a következő lépést. Javaslom, hogy keresse a módját, hogy leérettségizhessen. Ha most semmiképp sem lehetséges, akkor várjon egy kicsit vele. Dolgozzon, segítsen másokon. Ez is része a papságra való készületnek. Sokat változik ám a világ, benne mi is, az életünk is. Higgye el, nincsen semmi baj az életével, csak egy kicsit várnia kell azzal, hogy az álma teljesülhessen. Minden nap közelebb viszi hozzá, még ha ezt nem is érzékeli. Ez a próbatétel része. Bízzék az Istenben, Ő meg fogja mutatni a kellő időben, hogy mit kell lépnie.
Kedves Lelkiatya!
Találkoztam a napokban olyannal, hogy egy lánynak egy apáca volt a lelkivezetője.
Ez lehetséges? Persze, minden lehetséges, erre sok példa van. De a katolikus kánonjognak megfelelően lehetség, hogy egy nővér lelkivezessen?
Ebből kifolyólag a következő kérdésem az lenne, hogy lehet lelkivezető olyan személy, aki nem felszentelt és még csak nem is szerzetes - tehát 'egyszerű' hívő?
Köszönöm válaszát!
Igen lehet lelkivezető olyan személy is, aki nem fölszentelt pap. A keleti egyházban nagyon gyakori, hogy olyan szerzetes válik lelkivezetővé, sztareccé, aki nem pap. Éppen így lehetséges az is, hogy szerzetes nővér legyen lelkivezető. Ez legtöbbször maguknál a szerzetes nővéreknél fordul elő, de semmi akadálya annak, hogy szerzetes nővér a világban élő embereknek, férfiaknak, nőknek legyen lelkivezetője. Továbbá lehetséges az is, hogy nem fölszentelt pap, s még csak nem is szerzetes legyen lelkivezető. Persze, ilyen esetekben még sokkal alaposabban meg kell vizsgálni,hogy az illető alkalmas-e arra, hogy lelkivezető legyen.
Dicsőség Jézus Krisztusnak
László vagyok 21 éves és szeretném meg érdeklődni hogy magyar nyelven beszerezhető e Szent Bazil Atyánk ördögűző imái
Kiadásban nem jelentek meg ezek a szövegek, csak egy magánfordításban szerepelnek.
A Görögkatolikus Egyház által kiadott Szerkönyvben viszont Aranyszájú Szent János ördögűző imái szerepelnek a keresztelés szertartásában. Ez a könyv a Szent Atanáz kegytárgyboltunkban kapható.
De hozzáteszem, hogy az ördögűző imádságok önmagukban nem rendelkeznek csodatevő erővel. Nem lehet azt gondolni, hogy ha valaki egymagában elmondja ezeket az imákat, akkor ördögűzést végez. Az a püspöknek és az általa kijelölt papnak a feladta.
D.J.
Kedves Lelkiatya!
Szeretném megkérdezni, hogy hogyan kell értelmezni konkrétan Jézus azon szavait, amit a Mt.10.28-ban mond:
"Ne féljetek azoktól, akik megölik a testet, de a lelket nem tudják megölni. Inkább attól féljetek, aki a lelket meg a testet is pokolba taszíthatja."
Ezt egy lelkitesóm kérdezte ma tőlem és nem biztos, hogy helyesen válaszoltam meg neki.
Előre is köszönöm a válaszát: Margit
Jézus ebben a fejezetben a bátorságról, Istenbe vetett bizalom fontosságáról beszél. Bátorítja követőit, hogy nem kell félnünk semmilyen emberi ellenségtől, még ha meg is ölnek minket, mert az emberek a lelket nem tudják megölni, az erőszakos gyilkosság után akit megöltek, az a mennybe juthat. Akitől félni kell, az az Isten. A mondat második fele Őrá vonatkozik. Ő az, akinek van hatalma a földi életünkön túl is. Nyilván istenfélelemre buzdít Jézus, arra, hogy Istent féljük, nem arra, hogy féljünk Őtőle.
Kedves Lelkiatya!
Alább ezt írta: ?Szent Liturgiát, akkor a saját püspökétől kell engedélyt kérni annak, aki más rítusú szertartáson celebrál?? Kérem szépen ezen szabály forrását közölni. Arról mit tudni, hogy milyen esetben szokták megtagadni? Egy táborban volt egy furcsa eset, amikor a részt vevő görög püspök a római katolikus szentmisén félrehúzódva ült, és a görög papoknak sem engedte koncelebrálni, ami alapos megrökönyödést okozott a római papoknak, mert addig a kölcsönös koncelebrálást nyilvánvalónak vették.
Köszönettel,
István Attila
A Keleti Kódex 701. kánonja írja elő.
Különböző sajátjogú egyházak püspökeinek és áldozópapjainak
koncelebrációja megfelelő okból, különösen a szeretet támogatása és az egyházak közötti egység kifejezése érdekében az eparchiás püspök engedélyével lehetséges úgy, hogy mindenki az első celebráns liturgikus könyveinek előírásait követi, tartózkodnak mindennemű liturgikus szinkretizmustól és kívánatos módon megtartják a maguk sajátjogú egyházának liturgikus ruháit és jelvényeit.
Ezt mondja a jog. Egy lelkiatya meglátása pedig e kérdésben, hogy ha egy püspök szerényen viselkedik, abban vélhetően nem a szeretetlenség vezeti. Én inkább azt tartanám furcsának, ha egy tábori körülmények között megszervezett misén a görögkatolikus papok bizánci szertartású öltözetben, a püspök még díszesebben, koronával celebrálna. A szentmisébe sokféle módon be lehet kapcsolódni. Bízhatunk abban, hogy a püspök atya az adott helyzetben a legjobb megoldást választotta.
Dícsőség Jézus Krisztusnak! Azt szeretném megkérdezni a Tisztelendő úrtól. Hogy én Görögkatolikus vagyok, és mindennap többször is imádkozom. De este szoktam nézni a 700-as clubbot az ATV csatornán, Az az Immánuel gyülekezethez tartozik. Ezt nem tiltsa a vallásunk? Mint pl: A Horoszkópokat, Jósokat stb. Máriapócson gyóntam akkor mondta a Gyóntató pap hogy a Horoszkop Jóslás, Ezo Tv nézése bűn. Előre is köszönöm a válaszát. Áldja meg a Jóisten! Tisztelettel: M. János
Kedves János!
Valóban felesleges és káros ilyen műsorokat nézni. Olyan, mint a dohányzás: sokan teszik, és ezért nem tartjuk olyan súlyos dolognak, noha jól tudjuk, hogy mérgező. Ezek a műsorok a lelkünket mérgezik, az Istennel való kapcsolatunkat károsítják. Az Immánuel gyülekezetet 1997-ben alapította egy kongóból származó férfi. Vajon mi új is hitelesebb üzenetet tud nyújtani, mint Krisztus kétezer éves egyháza, amely a magyar népet is Krisztus-hívővé tette?
Én is ebben erősítem meg Önt: ne mérgezze a lelkét ezekkel a buta műsorokkal! Inkább esténként olvassa helyette a Bibliát, vagy más szép könyveket, vagy beszélgessen a családtagjaival. Ez sokkal inkább tetszik az Istennek, és nagyobb békét nyújt az Ön lelkének is.
Kedves Lelkiatya!
Nagy gondjaim vannak az egyetemi tanulmányaim befejezésével.Hátra maradt még hét vizsgám a diplomálásig.Bizonyos külső és belső körülmények miatt,a tanulmányaimat nagyon elhúztam.Két évvel ezelőtt tettem le utoljára vizsgát,és tapasztalom,hogy nehéz visszaállni a folyamatba,valahogy minden lassan megy.Próbálkozom,de talán jobban kellene.Anyagi gondjaink is vannak,de ami talán ettől is jobban gátol,hogy elveszítettem a motivációmat és a bátorságomat.Sok ember a környezetemben lenéz,olyanok is akiknek jól ment az egyetem,meg olyanok is akik nem voltak benne ilyen folyamatban.Tudom nem jó ez így,de ha mások lettek volna a körülmények talán nem itt tartanék...Az egyik családtagom is lelkileg terrorizál,sérteget emiatt,meg más dolgok miatt is, bár ő már évek óta ilyen,nemcsak velem,olyan dolgokat mond és tesz amelyek miatt teljesen magam alá tudok kerülni.Minél több mindent teszek meg itthon a ház körül,szerinte még többet kellene tenni,szándékosan gáncsoskodik,be sem fejezem az egyik munkát már sorolja,hogy mi van még mit lehetne tenni.A napokban is egy apróság miatt,amit nem állt módomban megcsinálni,teljesen kiakadt,néhány méterre tőlem odavágott egy csészét,amit sütötöttem abból egy jó tányérra valót kiöntött a kutyának,de még ennél is rosszabb volt amit lelkileg tett velem.Nem először fordult elő ilyen viselkedés a részéről,volt amikor kezet is emelt rám.Mélyen bántanak ezek a dolgok,az is,hogy eddig még nem sikerült állást se találnom,meg hogy a tanulmányaimban így leragadtam.Olyan ez mint egy verem,amiből nehéz kimászni.Amikor ilyen nagy felborulások vannak bennem nem értem,hogy Isten aki a szeretet miért neged meg ilyen dolgokat az életemben.Néha az a gondolatom támad,hogy talán jobb lenne abbahagyni a tanulmányaimat.Az életem minden területén hajótörést szenvedtem.Most kicsit nehezen jönnek össze a dolgaim.Egyedül a hit és néhány bátorító ember,akik voltak lelkileg hasonló helyzetben,tartják bennem a reményt.MIt tehetnék még?
Válaszát előre is köszönöm!
Léna
Ó, Kedves Léna!
Látom, hogy nagyon nehéz helyzetben van. Nyilvánvalóan az otthoni körülményei súlyosan nehezítik a tanulmányait. Biztosan szerepet játszik az is, hogy kihagyott egy kicsi időt, de ez egy kis szorgalommal hamar elmúlik, visszajön a tanulási lendület. Ehhez nagy segítséget kaphatna a meleg otthoni légkörben, ami viszont most nem adatott meg Önnek. Ki tudja, milyen okok húzódnak meg a rokona érthetetlen és szeretetlen viselkedése mélyén? Ha másokkal is ennyire durva, akkor igazán nehéz segíteni rajta. Ha esetleg csak Önnel szemben tapasztalható ez a viselkedés, akkor van esélye annak, hogy egy nagy tisztázás által lehet segíteni a dolgon. Mindenesetre mindenképpen imádkozzon érte, és ha elérkezettnek látja az időt, egyszerűen kérdezzen rá: mi ellen ágál?
De el tudom képzelni, hogy a dolog mélyebb természetű. Mindenesetre az Ön életét, lelkiállapotát, munkáját, tanulmányait nem mérgezheti meg. Ez Önön múlik. Ne engedje a lelkéig a bántást. Fogadja úgy, mint az illető saját dühének mérgét, amely ha freccsen is Önre, egyszerűen letörli, nem hatol be a lelkébe. Sokkal szánalmasabb az, hogy ezzel a méreggel az illető önmagát keseríti.
A tanulmányt semmiképp sem szabad abbahagyni. Éppen ez a küzdelem, az otthoni nehézségek és az iskolai elvárás kettőssége edzi meg Önt az élet további feladataira. Ne adja fel! Ahogyan mondja, a hit, a Jóistennek az állandó jelenléte, Vele való élő kapcsolata adhat legnagyobb erőt. És, persze, a barátok is, akik hasonlóan gondolkodnak. Imádkozom Önért.
Kedves Atya!
Érdeklődnék, hogy elvileg lehetséges-e latin rítusú katolikus férfi számára görög rítusú pappá válni? Fordult-e már elő ilyen a gyakorlatban?

Köszönettel: Balázs
Kedves Balázs!
Elvileg nem lehetséges, de a gyakorlatban volt már rá példa nem is egyszer. Arra, is, hogy latin rítusú lett görögkatolikus pap, s arra is, hogy görögkatolikusból lett latin rítusú pap.
Tisztelt Lelkiatya!

Nemrég válaszolt egy csotkival kapcsolatos kérdésre. Szégyellem, de én semmit nem tudok erről. De nagyon felkeltette érdeklődésemet. Kérem bocsásson meg ostobaságomért, de lenne olyan kedves és felvilágosítana a csotkiról? Ugyanis nekem is van egy 33 szemes, de nem tudom, hogyan használhatnám az imákhoz, mit imádkozzak. (Bevallom, amíg az előző kérdésre való válasza után rá nem kerestem, azt sem tudtam, hogy az csotki.) Illetve ha található a témáról írás, akkor hol keressem.
Bízom megértésében és válaszában.
Dániel
Kedves Dániel!
Ez az ima végtelenül egyszerű. Ugyanakkor óriási mélységeket rejt, sőt, veszélyeket, mint minden igazán értékes dolog, amelyért küzdeni kell, de az első találkozáskor még nem erről kell beszélni.
Nos, azt tanácsolom, hogy esti lefekvése előtt, amikor már fogat mosott, elolvasta, amiket ilyenkor szokott, regényt, verseket, elköszönt a család minden tagjától, szóval a nap teljes lezárása után fogja kezébe azt a 33 szemes csotkit, és mindegyik szemre mondja el a Jézus-ima fohászt:
Uram, Jézus Krisztus, Isten Fia, könyörülj rajtam, bűnösön!
Tehát ez a 33 rövid fohász legyen elalvása előtt az utolsó szava. Ezt tegye meg minden nap. Ezen kívül nap közben is előveheti, minden szemre ugyanazt a fohászt mondva magában, de csak akkor tegye, ha az esti külön imát is tudja tartani. A többire magától rá fog jönni, pontosabban a Lélek majd megtanítja. (Jn 14,26; 16,13) Persze, olvashat is hozzá. Ideírom néhány, nálunk is kapható könyvnek a címét.
John Main: A szemlélődés útja, és a Jöjj el Uram!
Per-Olef: A Jézus ima
Nacsinák G: Jóga a középkori Európában?
Conrad De Meester: Isten jelenlétében
A. Quatit: Szüntelenül
Thomas Merton: Találkozás Istennel
Kedves Lelkiatya,
görög katolikus vagyok, de szülőfalumtól távol élek. Elfogadható a 10 parancsolat betartáshoz, ha a mostani lakóhelyem közelében található római katolikus templomi szentmisét látogatom és római kat. templomban gyónom meg bűneimet, vagy vallásom szabályainak úgy felelhetek meg, ha minden körülmények között, csak és szigorúan a görög katolikus szertartást követem?

Tisztelettel:
D. Mónika
Kedves Mónika!
Nyugodtan járhat római katolikus templomba és szentmisére, részesülhet ott a bűnbánat és az Eukharisztia szentségében, hiszen egy egyházba tartozunk velük. Az fontos, hogy sohase maradjon el a templomból, és amikor viszont teheti, menjen el görögkatolikus szertartásra is.
Kedves Lelkiatya!

Olvastam néhánnyal ezelőtti hozzászólását a csotkival kapcsolatban. Nem rég vettem én is egy 33 és egy 100 szemes csotkit. Olvasgattam az interneten különböző dolgokat a csotkiról, illetve az Ön írás is elgondolkodtatott.
Hogyan kell pontosan imádkozni a csotkival?
Köszönöm!
A "csotki" szláv szó, valójában "olvasót" jelent. Lehet azt mondani, hogy ez a keleti egyházban az olvasó, a rózsafüzér. Persze, kicsit másként kell használni. Az egyes szemek morzsolása közben szoktuk mondani a Jézus-imát: "Uram, Jézus Krisztus, könyörülj rajtam bűnösön!" Minden szemre ezt mondjuk, nincsen semmilyen más rend, rendszer. Néha vannak nagyobb, vagy színes szemek, a végén kereszt, stb. Ezeknek nincs különösebb jelentőségük, nem kell rá semmi más fohászt mondani. Egyesek kiépítenek saját rendszert, hogy a Jézus-ima mellett milyen egyéb fohászokat mondanak. Ezt én nem tartom helyesnek. Ennek az imamódnak a lényege éppen az egyszerűség. Lehet 33x, lehet 100x, többször vagy kevesebbszer elmondani a Jézus-ima fohászt. Különösen szép, ha az ember lefekvéskor, már az elalvásra várva morzsolja ezt a keleti olvasót, és eközben alszik el. Hasznos még a csotki arra, hogy az ember napközben elővegye, és ha tevékenysége megengedi (séta, utazás, stb.) akkor is mondhatja.
Kedves Lelkiatya!
Az életben kevés ember támogatását éreztem igazán.Szüleim bár szeretnek nem nagyon támogattak érzelmileg semmiben sem.Valahogy nem éreztem,hogy számíthatok rájuk ha nehézségeim voltak.Ha segítettek is sokszor nemet mondtak arra amire megkértem őket,majd kedvetlenül segítettek,de volt úgy hogy nem is.Arról nem is beszélve ha az elveim nem egyeztek az ő elveikkel,jöttek a lebeszélések,sértődések,vagy egyszerűen kész tények elé állítottak.Emiatt nem is tudtam bizalommal lenni irántuk,és mindig szorongás volt bennem ha megkellett őket kérnem valamire,vagy kérnem kellett tőlük valamit.Így éreztem más emberek irányába is.A középiskolás éveim alatt nagyon gátlásos és visszahúzódó személyiség voltam.Sokszor éreztem magam egyedül,elhagyatottnak.Az életem sem nem úgy alakult mint másoké,igaz kapcsolatom nem volt a másik nemmel sem,emiatt sokan lenéztek.De még igaz barátaim sem voltak akikre támaszkodhattam volna.Sok emberben nagyon mélyen csalódtam.Sokat sírtam és szenvedtem abban az időben.Sajnos a szüleimmel,testvéremmel ma sincs igazi kapcsolatom.Barátaim vannak jobbára hívő körökből.De nem érzem hogy lenne köztük olyan akire igazán számithatnék,amikor nehézségeim támadnak.Habár vannak nagyon jó barátaim,nincs igazi jó lelki barátom.Sokszor ezek a dolgok nagyon tudnak hiányozni.Minden elkezdett változni az életemeben amióta mélyebben élem meg az Istennel való kapcsolatomat,szabadabbnak,örömtelibbnek érzem magamat,lassan visszatudok állni azokba a dolgokba is amelyekből kizökkentem,törést szenvedtem,de mégis még mindig véreznek azok a sebek a szívemen,amelyeket elszenvedtem,bár ritkábban,de olykor-olykor ezek felszakadnak,és olyan mintha újból átélném ezeket az eseményeket.Azt kérdezném,hogy normális-e ez így?Esetleg az atyának lenne-e valamilyen tanácsa ezekkel a dolgokkal kapcsolatban?
Köszönöm válaszát:Tami
Kedves Tami!
Levele akár tanúságtétel is lehetne. Előbb arról ír, hogy gyermekkorában, családjában milyen nehézségek, súlyos hiányosságok voltak. Ezekből szinte kikövetkeztethető, hogy felnőtté válva is sok gondja van a személyes kapcsolatok kialakításával. Már-már épp fogalmazódott bennem, hogy ha mélyebben Istenre találna, akkor az sokat segítene emberi kapcsolataiban és élethelyzeteiben is. Ám erről ír Ön is. Pontosan így van: az Istennel való kapcsolatunk a gyógyítója az emberekkel és a világgal való kapcsolatunknak. Az isteni Személlyel való párbeszéd, együtt töltött idő jótékony hatással van az emberi személyekkel való együttlétre is. Amikor imádkozunk, akkor odabent, a szívünkben lakó Istennel találkozunk. Ez jótékony hatással van arra is, hogy önmagunkra találjunk. Ennek a folyamatnak a része az is, hogy a régi, elfeledettnek tűnő sebek felszakadnak. Ez rossz ugyan, de egyáltalán nem baj. Ilyenkor a lélek, a személyiség tisztul, mintegy megváltódik. A mélyen érző és látó ember, a hívő ember újra találkozik a régi sebbel, de már korántsem úgy tekint rá, mint korábban, még ha fáj is, ezt már a hit fényében tudja látni. Ezért is jön napvilágra, hogy a hit fénye átalakítsa, a léleknek azt a részét is megtisztítsa.
Tanácsom? Folytassa a bizalom útját Isten és Önmaga felé! Imádkozzon szüleiért, adjon hálát értük, és köszönje meg azt is, hogy küzdelmesen bár, de tanítja Önt az Isten a helyes szeretetre.
Dicsőség!

Kedves atya!
Kérdésem az lenne, hogy a felszentelt papok milyen esetben celebrálhatnak szentmisét egy másik rítus szerint? A különböző rítusú papok szoktak koncelebrálni? Igaz, hogy vannak olyan áldozópapok, akiket "több rítusra szentelnek"?
Köszönöm
Pál
Általában eléggé szigorú szabály az, hogy mindenki csak a maga rítusában celebrálhat. Amikor koncelebráció van, azaz több pap együtt végzi a Szentmisét, Szent Liturgiát, akkor a saját püspökétől kell engedélyt kérni annak, aki más rítusú szertartáson celebrál, de ekkor is a saját liturgikus ruhájában kell részt vennie azon. Különleges esetekben a Keleti Kongregáció ad engedélyt arra, hogy valaki egyedül is több rítusban végezhessen szertartást, őket nevezzük biritusúaknak. Az téves fogalmazás, hogy valakit "több rítusra szentelnek", hiszen a szentelés maga csak mindig egyetlen rítusban történhet. Az viszont elképzelhető, hogy valaki már a szentelésétől fogva megkapja birítust.
    ... 225 226 227 228 229 
230
  231 232 233 234 235 ...